Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] dodatkowo może być to związane z niską kalorycznością diety i ogólnie zaburzeń odżywiania. Jedną z cech triady sportsmenek jest zmniejszenie gęstości tkanki kostnej! wegetarianie/weganie. Dotyczy to zwłaszcza wegan, którzy unikają całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego. W tej grupie osób wzrasta zatem również ryzyko wystąpienia [...]
[...] osób w populacji ogólnej na tradycyjnej diecie zachodniej). Spożycie energii i głównych składników odżywczych (tłuszcze, cukry, białka) było zbliżone w obu grupach. Laktoowowegetarianie jedzą jajka i niektóre produkty mleczne, w odróżnieniu od wegan, którzy wykluczają z diety wszelkie produkty odzwierzęce (nie tylko mleko i jajka, ale nawet [...]
Diety wegetariańskie są obecnie stosowane przez wielu ludzi. Już rzadko się zdarza, że wegetarianin budzi zaskoczenie np. na spotkaniu towarzyskim. W sklepach znajdziemy specjalne półki lub nawet całe działy z produktami przeznaczonymi dla osób, które nie spożywają mięsa. W restauracjach jest coraz więcej opcji bezmięsnych i tak naprawdę [...]
Kreatyna to skuteczny i popularny suplement. Wiele badań wykazało, że kreatyna może zwiększyć masę mięśniową, siłę, a także wydajność ćwiczeń o wysokiej intensywności. Kreatyna oferuje korzyści nie tylko sportowcom, ale każdemu z nas, wpływając pozytywnie na pracę całego ciała i mózgu. Zmniejsza pogorszenie funkcji poznawczych osób starszych [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
[...] migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas gdy weganie często przyjmują suplementy witaminy B12, niektórzy wegetarianie mają wiele innych opcji. Mogą ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą [...]
[...] W Indiach 20%-30% całej populacji uważa się za wegetarian z powodów religijnych, ale zwykle nie jedzą oni mięsa również z powodów ekonomicznych. W krajach rozwiniętych wegetarianie to w większości kobiety z lepszym wykształceniem i poniżej 40. roku życia. Istnieją również różnice między grupami etnicznymi. W Wielkiej Brytanii osoby o innym [...]
[...] w trakcie biegania (średnia 29,5 ± 14,3 km x tydzień). Ponadto podobne były: maksymalna moc wyjściowa (PmaxBW) (wszystkożerni: 4,15 ± 0,48 W / kg; laktoowowegetarianie: 4,20 ± 0,47 W / kg; wegetarianie: 4,16 ± 0,55 W / kg), stężenie mleczanów w trakcie testu wysiłkowego i stężenie maksymalne mleczanów [...]
[...] go dużo, ale bez niego jesteśmy narażeni na spadek odporności, spadek siły i wytrzymałości, problemy z redukcją tkanki tłuszczowej i budową masy mięśniowej. Można go pozyskać z żywności lub w formie suplementów, a na jego obecność w diecie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby aktywne, osoby po 60. roku życia, a także wegetarianie.
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]
Jeśli nie chcesz czytać wszystkich poniższych badań, to najkrótsza odpowiedź brzmi: tak, pod warunkiem, iż stosujesz kreatynę cyklicznie, zachowując odpowiednie przerwy. Przy stałej suplementacji po kilku miesiącach jej podawanie staje się niezauważalne, bo organizm przyzwyczaja się do stałego napływu ergogenika. Dlatego dobrze byłoby robić [...]
[...] ilością kalorii. Dlatego, jeśli nie masz pewności, jak powinna ona wyglądać, skonsultuj się z dietetykiem. Jaka jest różnica między weganinem a wegetarianinem? Podczas gdy wegetarianie spożywają nabiał i jajka, weganie unikają wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz takich, które wykorzystują w produkcji środki pochodzące od zwierząt. [...]
[...] izoleucyny i waliny, które odgrywają szczególną rolę we wzroście i regeneracji mięśni. Można je znaleźć w jajach, mięsie i rybach, czyli we wszystkim, czego nie jedzą wegetarianie i weganie. Leucynę można pozyskać także z wodorostów i soi, dlatego osoby, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej, powinny o tych produktach pamiętać. Co [...]
[...] odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż osoby jedzące mięso! Choć jest to spowodowane przede wszystkim większą [...]
[...] lepiej reagować na suplementy z kreatyną, ponieważ nie jedzą mięsa. Naukowcy postanowili to sprawdzić. Podsumowanie Osoby z początkowo niskim poziomem stężeniem kreatyny (wegetarianie) są bardziej wrażliwe na suplementację kreatyną. Wegetarianie mogą skorzystać na suplementacji kreatyną jeszcze więcej niż "wszystkożercy"! Przeczytaj [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]