SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wchłanianie białka

  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4773 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20105 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6503 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 589 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 500 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4582 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2772 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1506 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • [...] a u kobiet jeszcze mniej (znikome ilości). Kortyzol w nadmiarze ułatwia rozpad mięśni, czyli powoduje utratę sylwetkowego złota. Po czwarte: osłabia kości, gdyż hamuje wchłanianie wapnia – może wywołać potencjalne złamania kości. Kortyzol działa pośrednio na kości, blokując wchłanianie wapnia, co zmniejsza wzrost komórek kostnych. Po piąte: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2021-09-08 13:20:12
  • Ile białka dziennie na każdy kilogram mojej wagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1000 Data: 2024-01-10 12:06:21
  • Aktualizacja: 22 kwietnia 2021 Odżywka białkowa jest stałym elementem diety sportowca, który ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną, potrzebuje więcej protein w diecie. Niezależnie od tego, jaki sport uprawiamy, trening generuje większe zapotrzebowanie na białko.  Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8647 Data: 2017-04-26 08:51:10
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2821 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • [...] regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia krwionośne mogą usprawnić wchłanianie aminokwasów i przyspieszyć odbudowę lub budowę tkanki mięśniowej. Warto też zaznaczyć, że niekiedy zaleca się sięgać po odżywki białkowe w ciągu dnia. Preparat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1053 Data: 2023-05-26 13:19:41
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3251 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Papierosy to trucizna, nikt nie powinien mieć ku temu wątpliwości. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy nie, palenie papierosów wywiera negatywny wpływ na stan twojego zdrowia. Z drugiej strony w wielu kręgach palenie uchodzi za nałóg, który sprzyja utracie kilogramów. W pewnym sensie rzeczywiście tak jest. Badania pokazują, że palacze ważą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17390 Data: 2018-12-30 18:52:52
  • Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu.  Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16313 Data: 2020-12-07 19:37:36
  • [...] „Witaminy” Akademia Rolnicza w Szczecinie (1999 r.). Witamina A a wątroba Wątroba odgrywa kluczową rolę w metabolizmie witaminy A: Wytwarza żółć, wspierając efektywne wchłanianie jelitowe składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A. Wytwarza białko wiążące retinol 4 (RBP4), które dystrybuuje witaminę A, jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2621 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] β-glukanom, które zawarte są w ziarnach zbóż. W jelicie cienkim nieulegające rozkładowi β-glukany tworzą śluzowatą warstwę ochronną, która opóźnia hydrolizę skrobi, a także wchłanianie glukozy. Dzięki nim dłużej odczuwamy sytość. Działają one także ochronnie w przypadku zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Powstały śluz chroni również naszą błonę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2319 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] Na przykład jabłko jest bardziej sycące niż ciasteczko i zdecydowanie mniej kaloryczne i bardziej gęste pod względem odżywczym! Badania sugerują, że probiotyki wpływają na wchłanianie składników odżywczych, a to z kolei może wpływać na liczbę kalorii, które przyswajamy z pożywienia. Nie możemy ignorować potencjalnej roli, jaką bakterie jelitowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3839 Data: 2018-08-11 17:09:44