[...] prócz mąki i wody oraz przypraw producenci dodają wielu specyfików, by utrzymać wilgoć placków, przydatność oraz smak i konsystencję. Najczęściej spotykane dodatki to: tłuszcze, stabilizatory, substancje spulchniające, cukier, glukoza, substancje konserwujące, polepszacze smaku i mnóstwo innych ciekawych rzeczy. Nie wszystkie są zagrażające [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika <0,25 g soli Plusy: bardzo dobry skład, [...]
[...] i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] (botox - porażenie nerwów, wygładzanie zmarszczek). W rzeczywistości najbardziej tuczące są naturalne produkty, które są powszechnie nadużywane. Najbardziej kaloryczne są tłuszcze pokarmowe, np. masło (742-751 kcal w 100 g), smalec (900 kcal w 100 g), oliwa z oliwek (820-900 kcal w 100 g). Podsumowanie Z punktu widzenia osoby odchudzającej [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] gdyż miał zapotrzebowanie przekraczające pewnie 5000 kcal dziennie. Jednak dla większości ludzi obowiązuje złota zasada: tuczy każda, znaczna nadwyżka węglowodanów i/lub tłuszczów. Najszybciej tuczy “obżeranie się”, gdy jesteś mało aktywny fizycznie. Najbezpieczniej jest się po prostu trzymać od takiego jedzenia z daleka. John Cisna schudł [...]
[...] zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca dla zdrowia. Po prostu trzeba zachować zdrowy umiar. Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] wydrukowany skład. W pierwszej części tekstu poświęcę dużo miejsca czekoladzie, która jest elementem diety wielu sportowców. Przypadek pierwszy: żywność halal i fałszowane tłuszcze! Żywność halal musi spełniać określone kryteria. Mięso dozwolone, nadające się do spożycia dla osób wyznania muzułmańskiego, musi być zgodne z regułami halal, tj. [...]
[...] jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” jest z gruntu fałszywy. Nadmiar wody zabija człowieka, a nawet najzdrowsze węglowodany i tłuszcze dostarczane w nadmiarze tuczą, prowadzą do insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy typu II, dyslipidemii, chorób sercowo-naczyniowych czy raka. Nadmierne spożycie [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]