[...] smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście do pewnej granicy) Dodatkowo wszystko też zależy od tego co smażymy Jeżeli smażymy coś w oleju - czyli mamy pełno oleju w około produktu to podatność [...]
POCZYTAJ... i ułóż coś co ci będzie pasować trzymając się tych zasad... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
Nową tendencją w produkcji tłuszczów piekarskich, cukierniczych i smażalniczych jest zastępowanie tłuszczów otrzymywanych przez uwodornienie olejem palmowym. Naturalny olej palmowy jest wyjątkowym wśród tłuszczów roślinnych. Jest to tłuszcz stały, o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 90 proc.) a niskiej - wieloniensyconych. [...]
jeżeli tego nie zrozumiesz to chyba nikt nie jest w stanie ci pomóc... 1 Śniadanie czyli pierwszy posiłek powinien zawierać białko/węglowodany o niskim IG/tłuszcze/warzywa -Ogólna kaloryczność pierwszego posiłku powinna wynosić czasem nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię.w tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach [...]
[...] :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest spożywanie nie więcej niż 50g białka w 1 posiłku. [...]
[...] się do galerii, kiedy wpisy u kogoś są niepożądane itd. Wybaczcie niedouczenie… :-? ;-) Zakładam, że treści poniższe są dopuszczalne – najpierw o podstawach diety wysokotłuszczowej (to mnie dotyczy osobiście), następnie o warzywach krzyżowych oraz słusznie podziwiane instrukcje i wizualizacje do treningów. Jeżeli jednak ilościowo, jakościowo [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów [...]
[...] lniany zaproponowałam tylko żeby poprawić proporcję o6:o3, bo strasznie dużo w Twojej diecie słonecznika, który dostarcza właśnie omega6, wiadomo że to nie ma być to główny tłuszcz w diecie, bo podstawę stanowią jednonienasycone tyle że z tych co wymieniała akneraj według mnie dobra jest jedynie oliwa - palmowy zawiera cholernie dużo nasyconych [...]
OBRÓBKA TERMICZNA POKARMÓW W TŁUSZCZACH Smażenie w tłuszczu jest w pierwszej kolejności procesem odwadniania. Woda i rozpuszczalne w wodzie produkty przechodzą z produktu do tłuszczu względnie opuszczają produkt jako para wodna. Oprócz tego tłuszcz wchłaniany jest przez produkt. Oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych [...]
Z tego co wyczytałem to proporcja tłuszczów nasyconych, do jednonienasyconych i do wielonienasyconych powinna wynosić 1/1/1. Jeśli chodzi o Omegę 3 i 6 to proporcja wynosi od 1:1 do 1:5, więc najlepszym rozwiązaniem będzie olej lniany lub rzepakowy. Do smażenia najlepszy będzie kokosowy, palmowy lub smalec(?) -jako źródło kwasów tłuszczwoych [...]
Tak jak napisala Dotka, jesli uzywasz tluszczu do smazenia, to wliczasz go w bilans. W artykule Co jedza Ladies Obliques napisala o tluszczach :-) Do smazenia nadaja sie tluszcze nasycone, np. maslo sklarowane, tluszcz kaczy, gesi. Tluszcze roslinne sie nie nadaja, wyjatkiem jest olej kokosowy i palmowy. Oliwa to tluszcz rosliny, wiec na niej nie [...]
[...] energia słoneczna by nam nie wystarczyła? Ja dzisiaj najpierw zjadłam, potem przeczytałam (dobra, wiedziałam ze g.. jem): cukier, orzechy laskowe (23%), miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcze roślinne (palmowy, shea), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476, lecytyna [...]
kupilem sobie maslo orzechowe i nie wiem czy sie nadaje.. Crunchy Peanut Butter z Grandessa Skład : Orzechy 92% Olej orzechowy Cukier Olej palmowy Sól morska na 100g 617 kcal Białko :24.4g Weglowodany : 15.1g, z czego cukru 5.2g Tluszcz 49.5g, z tego tluszcze nasycone 8.9g Zmieniony przez - siwulq w dniu 2013-04-14 19:54:34
powodem nie uzywania oliwy extra virgin do smazenia jest po prodtu ekonomia :P nie oplaca sie, ona po podgrzaniu zmienia sie w tluszcz o takiej samej jakosci jak oliva rafinowana ... uzywanie jej do smazenia jest po prostu samooszukiwaniem sie ... w dodatku w takiej oliwie za duzo moze sie utlenic ... do smazenia nei nadaja zie zdne tluszcza z [...]
[...] chili (sproszkowane dowolnym sposobem) - świeży imbir - kawa (niekoniecznie) - max 5 g - oliwa z oliwek, masło albo (nie próbowałem) olej palmowy ALBO mleko pełne (chodzi o tłuszcz) Przygotowanie: - zaparzyć herbaty - jak jeszcze jest gorąca zalać nią obrany i pokrojony w plastry imbir - doprawić do ostrości chili i tłuszczem (może być mleko [...]
Tłuszcze nasycone też mogą być niezdrowe. Tutaj nie ma bezwzględnej reguły. Podobnie wśród tłuszczy nienasyconych występują wartościowe. Idąc dalej, nie każdy kwas omega-6 (dokładniej omega-6 gamma-linolenowy) jest szkodliwy (prozapalny) jak to się zwykło przyjmować w środowisku "dietetycznym". Wymienię choćby olej lniany wysokolinolenowy [...]