[...] treningu nóg. Tego typu mieszanej formy zakresów powtórzeń powinny również spróbować osoby chcące poprawić swoją sylwetkę. Źródło: Regardless, experimenting with this type of technique seems like a no-brainer since it can get you the best of many worlds: more strength, more power, and more size in the upper body and greater size in the [...]
[...] (siłowy i aerobowy) obniżają m.in. ryzyko sercowo-naczyniowe przez wpływ na stężenie białka C-reaktywnego oraz IL-6. Referencje: Kwi Baek Kim „Effect of different training mode on Interleukin-6 (IL-6) and C-reactive protein (CRP) in type 2 diabetes mellitus (T2DM) patients” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4322028/
[...] College of Cardiology. Volume 45, Issue 10, 17 May 2005, Pages 1563-1569. Science Daily. “Frequent Sauna Bathing Keeps Blood Pressure in Check” American Journal of Hypertension, Volume 30, Issue 11, 1 November 2017, Pages 1120–1125. The Telegraph. News. Science. “Hot bath beats cycling for lowering blood sugar levels for type 2 diabetics”
[...] laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Kobayashi, Y., Long, J., Dan, S. et al. Strength training is more effective than aerobic exercise for improving glycaemic control and body composition in people with normal-weight type 2 diabetes: a randomised controlled trial. Diabetologia (2023). https://doi.org/10.1007/s00125-023-05958-9
[...] and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients," Nutrients 2019, 11(1).James P. Lugo, Zainulabedin M. Saiyed, Nancy E. Lane, "Efficacy and tolerability of an undenatured type II collagen supplement in modulating knee osteoarthritis symptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlled study." Nutrition Journal, 29 January 2016. [...]
[...] mrożone owoce mają dłuższy okres przydatności do spożycia, więc nie musisz odczuwać presji, aby je natychmiast wykorzystać. Źródła: Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials - PubMed (nih.gov) Berries: emerging impact on cardiovascular health - PubMed (nih.gov) Berries keep your brain sharp — [...]
[...] WYDANIE III. Muckta Khan,1 Robert Ringseis,1 Frank-Christoph Mooren,2 Karsten Krüger,2 Erika Most,1 and Klaus Ederc „Niacin supplementation increases the number of oxidative type I fibers in skeletal muscle of growing pigs” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846775/ Basil V. Peechakara; Mohit Gupta. „Vitamin B3” [...]
Terapie mające wpływ na profil lipidowy niosą ze sobą ciężkie skutki uboczne, np. rozpad mięśni (miotoksyczność), hepatotoksyczność, neurotoksyczność oraz zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i objawy uczuleniowe. Jakby tego było mało, stosowanie rosuvastatyny wcale nie przeszkadza występowaniu cukrzycy typu II. W wielu innych badaniach i [...]
[...] and disease | Nature Communications Air Pollution and Incidence of Dementia | Neurology Alcohol and Dementia - What is the Link? A Systematic Review - PubMed (nih.gov) Risk factors for developing dementia in type 2 diabetes mellitus patients with mild cognitive impairment - PMC (nih.gov) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740
Probiotykiem można nazwać preparat, który dostarcza odpowiedniej ilości żywych, ściśle określonych drobnoustrojów. Nie wszystkie środki obecne na rynku, które nazywa się probiotykami, spełniają ramy tej definicji. L. acidophilus a progresja cukrzycy Zbadano wpływ niskotłuszczowego jogurtu (2,5%) zawierającego probiotyk Lactobacillus acidophilus i [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]
Liczba zgonów w kulturystyce w mijającym roku była bardzo przygnębiająca. Niestety mamy kolejną smutną wiadomość... Mike Watson, który był ojcem, jak i również trenerem Zane'a Watsona (obecnego zawodnika kategorii 212), zmarł w wieku 62 lat. O śmierci ojca Zane poinformował na swoim Instagramie. A teraz trochę o Mike'u Watsonie i jego [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
Wielokrotnie przytaczałem dane dotyczące wysokowęglowodanowego posiłku, który jest w stanie podnieść stężenie insuliny nawet na 6 h. Może mieć to duże znaczenie dla sportowców i osób odchudzających się, gdyż insulina jest hormonem anabolicznym. Dlatego „blokuje” procesy kataboliczne, w tym mobilizację i zużywanie tkanki tłuszczowej. Więc jeśli [...]
Kulturysta William Bonac, który aktualnie przygotowuje się do grudniowych zawodów Mr. Olympia, niedawno zdradził co dobrego je, aby uzyskać mistrzowską formę. Był bliski zdobycia trofeum Sandowa w 2019 roku, ale ostatecznie to Brandon Curry wygrał, a Bonac zajął drugie miejsce. Podobnie było też w tym roku, gdzie „The Conqueror” zajął drugie [...]
Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]