[...] 50% protein i maksymalny 75% zasobów białka z całego organizmu znajdujących się w mięśniach. Niemniej białka są rozlokowane w wielu komórkach i płynach ustroju, więc trudno powiedzieć, ile to konkretnie jest. Stworzono skomplikowane wzory i metody, których celowo tu nie omawiam. Inni autorzy (Jerzy Andrzej Żołądź) podają, iż całkowita [...]
[...] odzwierzęcych produktów spożywczych z diety człowieka na całym świecie jeszcze nigdy w historii się nie wydarzyło, a badania naukowe prowadzone na zwierzętach roślinożernych trudno jest w jakikolwiek sposób odnieść do zdrowia ludzi. Ze względu na oba fakty weganizm w skali światowej mógłby przynieść szereg nieoczekiwanych i niekoniecznie [...]
[...] przysiadów z 3-minutowymi przerwami to już jest 18 minut, rozgrzewka i schładzanie to kolejne 10-15 minut. A w kolejce bywa przecież 4-6 ćwiczeń. W 45 minut jest bardzo trudno przećwiczyć przód uda, tył uda i jeszcze łydki. Przy większych ciężarach, same przysiady potrafią zająć 30-40 minut. Problem nie dotyczy początkujących, oni [...]
Scena ma taką moc - kto raz się tam znajdzie, zawsze chce wrócić… Znam to z autopsji - emocje towarzyszące startom trudno zastąpić , rywalizacja, która przeradza się często w walkę, którą rozumie wąskie grono, jednak aby wrócić „na scenę” i osiągnąć sukces trzeba przebyć kolejną drogę, musi minąć kolejny czas, trzeba wylać [...]
Nie wygląda to najlepiej. Oczywiście mając świadomość, iż trudno czuć się doskonale po tak ciężkiej operacji, to jednak nasuwają się nam refleksje. Lata w blasku fleszy, mistrzowskie tytuły, uwielbienie, chwała - jednak w tym wypadku ewidentnie "kij ma dwa końce". Czy osiem tytułów MR O. było warte tak poważnych konsekwencji zdrowotnych, z [...]
[...] na pewno nie będzie to łatwy pojedynek. Zobaczymy w jakiej formie będzie Drab. Szykujący się do MŚ Tomasz Sadkowski pewno nie będzie jeszcze w absolutnym szczycie formy, ale trudno wypatrzyć na liście rywala, który mógłby rzucić mu wyzwanie w konkurencji classic physique open. No i kulturystyka klasyczna: 15 zawodników, w tym Damian Kosiec, który [...]
[...] Łatwo więc policzyć, iż przez koronawirusa zgubił 25 kg. Na Instagramie napisał: „Moje nogi i ręce były słabe, a mięśnie klatki piersiowej zniknęły. Nie mogłem uwierzyć, jak trudno było mi nawet wstać.” Ahmad zanim zachorował kilka razy w tygodniu grał w koszykówkę, podnosił ciężary, wspinał się po ściance i regularnie startował w różnych [...]
[...] mleka jest kazeina, która stanowi około 2,5 g białka z całkowitej zawartości białka wynoszącej około 3,2 g. Białek serwatkowych jest w 100 g mleka zaledwie 0,6 g, zatem trudno jest je dostarczyć do organizmu spożywając samo mleko. Białka serwatkowe charakteryzują się specyficznym składem konkretnych rodzajów albumin i globulin, dzięki czemu [...]
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wzrostu, reprodukcji, odporności i widzenia. Należy do jednych z ciekawszych związków, długi czas była niedoceniana, a wcześniej nie wiedziano, iż istnieje, jednak obserwowano niepokojące objawy związane z niedoborami. Sok z wątroby, czyli szamani w akcji W papirusie Ebera opisano zjawisko nocnej ślepoty [...]
Ocet jabłkowy nie jest żadnym wyszukanym, trudno dostępnym produktem. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy z nas znajdzie go wśród swoich zasobów kuchennych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie octu jabłkowego, o których mogliście nie wiedzieć. Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. [...]
[...] każdej serii treningu nóg do ich upadku. W jego treningowym słowniku brakuje jednego wyrazu… a jest nim przetrenowanie. Platz uważał, że w przypadku mięśni nóg, naprawdę trudno jest uzyskać negatywny efekt, jakim jest przetrenowanie mięśniowe. Platz, jako trener https://www.youtube.com/watch?v=bJjCxjS7zTo Kulturysta zawsze zostanie [...]
Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] makroskładników, kaloryczność jest tutaj raczej sprawą drugorzędną i niezwykle zindywidualizowaną, ale także powinna bazować na tym, aby zapewniać jak najwięcej, znów trudno mówić o wszystkich, przydatnych dla naszego zdrowia, mikroelementów. Jednocześnie powinna być „wolna” albo prawie „wolna”, od składników, które mogą szkodzić [...]
Withania somnifera (Ashwagandha), to niezwykle popularne zioło wysoko cenione w medycynie ajurwedyjskiej i persko-arabskiej. Jako ciekawostkę mogę podać, iż nawet osoby, które idąc za moją sugestią wypróbowywały suplementację witanią ospałą, mając do niej obojętne podejście (nie znając dobrze jej właściwości), wracają chętnie po kolejne [...]
Rynek suplementów diety będących źródłem magnezu przypomina pole bitwy. Producenci różnego rodzaju preparatów na łamach kolorowej prasy, jak i na antenie radia i telewizji permanentnie tłuką się po gębach, licytując przekornie, który to środek ma lepszą absorpcję, który lepszą biodostępność, a który większa bioretencję. Tymczasem tak naprawdę do [...]
Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. Kawa jako [...]
Wszechobecny konsumpcjonizm, duża ilość produktów dostępnych na półkach sklepowych oraz różnorodność sprawia, że kupujemy bardzo dużo. Często marnujemy jedzenie, gdyż nie zdążymy go zjeść, skończył się termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
[...] po produkty spożywcze na bazie tej rośliny. Otóż niektóre inne jej składniki to istne skarby dla naszego zdrowia. Błonnik Pod pojęciem błonnika rozumiemy nietrawione lub trudno trawione węglowodany, nazywane wymiennie prebiotykami, będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]