[...] Dietetyk czy lekarz? Mimo iż wiele osób zaczyna walkę z SIBO u dietetyka, to pierwszym elementem powinna być odpowiednia diagnostyka lekarska opierająca się na wykonaniu testów wodorowych. Podstawowym elementem walki z SIBO jest antybiotykoterapia, natomiast dieta low FODMAP jest elementem wspierającym całą terapię. Dlatego też warto [...]
[...] Ta sama wpadka dotyczy produktu o nazwie „CRAZE” od Driven Sports. Gaspari Nutrition sprzedawał „booster” Novedex XT, który podwyższał stężenie testosteronu całkowitego o 283%, a wolnego o 625%. Wszystko za sprawą farmakologii zakazanej przez WADA. Novedex mógł dawać fałszywy wynik na metabolity boldenonu [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
[...] oraz wartościowe proteiny (w tym białka serwatkowe). W razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem, przedstawiając mu wyniki swoich badań np. krwi. Przydatne może być np. stężenie glukozy na czczo, stężenie insuliny na czczo, test tolerancji glukozy, czyli OGTT, względnie HbA1c, czyli badanie obrazujące stężenie glukozy w ostatnich miesiącach.
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] M Ali, P Rellos, T M Cox “Hereditary fructose intolerance.” Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Marie E. Latulippe & Suzanne M. Skoog “Fructose [...]
[...] powoduje reakcji immunologicznej. Jak zdiagnozować nietolerancję laktozy? Do diagnostyki nietolerancji laktozy wykorzystuje się kilka narzędzi. Jednym z nich jest oddechowy test wodorowy. Polega on na określeniu poziomu wodoru w trzech kolejnych próbach po zażyciu określonej dawki laktozy. U osób z nietolerancją dochodzi w jelicie do fermentacji [...]
[...] 5.Labayen I1, Díez N, Parra D, González A, Martínez JA. “Basal and postprandial substrate oxidation rates in obese women receiving two test meals with different protein content” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15297093 6. Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, [...]
[...] risk https://www.researchgate.net/profile/Pablo-Corral/publication/339359610_Triglycerides_and_residual_risk/links/5e740191a6fdccda8b70e86c/Triglycerides-and-residual-risk.pdf https://www.labtestsonline.pl/test/profil-lipidowy E J Parks Effect of dietary carbohydrate on triglyceride metabolism in humans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584104/
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
[...] symptomów, które pasować mogą do alergii bądź też nietolerancji pokarmowej, należałoby poczytać na temat laboratorium oraz zasięgnąć opinii na temat lekarza, który będzie te testy wykonywał. Jak zauważyć można, u wielu ludzi testy wychodzą fałszywie ujemne, ale zdarzają się i tacy, którzy testy otrzymali fałszywie dodatnie i np.: po odstawieniu [...]
[...] Cross-Over Trial https://www.mdpi.com/2072-6643/14/6/1135/htm Vallejo-Vaz A. J. i in. Triglycerides and residual risk https://www.researchgate.net/profile/Pablo-Corral/publication/339359610_Triglycerides_and_residual_risk/links/5e740191a6fdccda8b70e86c/Triglycerides-and-residual-risk.pdf https://www.labtestsonline.pl/test/profil-lipidowy
Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
[...] (białko przed treningiem: wzrost o 8.1%; białko po treningu: wzrost o 8.3%; placebo wzrost o 7%), grupa białka serwatkowego o wiele bardziej poprawiła czas przejścia 10 m (test sprawności dla osób w starszym wieku), Wnioski: suplementacja hydrolizatem białka serwatkowego (WPH) skutecznie wpływa na wzrost masy mięśniowej, szczególnie jeśli [...]
[...] Alfred Doscherholmen, Jean McMahon, Donna Ripley Vitamin B12 Absorption from Eggs https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.3181/00379727-149-38940 A Doscherholmen, J McMahon, D Ripley Inhibitory effect of eggs on vitamin B12 absorption: description of a simple ovalbumin 57Co-vitamin B12 absorption test https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/944587/
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
[...] tlenu). 1 h 40 min pracy z podobną intensywnością powoduje spadek stężenia glikogenu o 50% u dobrze wytrenowanych zawodników. Zawodnicy byli poddani czterem odrębnym testom: Dwa testy wykonano przy normalnym stężeniu glikogenu (pozwolono im regenerować się przez 24 h po protokole wyczerpującym glikogen mięśniowy i dostarczać 8 g [...]