SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

syrop

  • Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19260 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – większość ludzi, z którymi rozmawiałem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2685 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 859 Data: 2024-04-15 09:30:00
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 752 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • [...] których strawność przebiega nieco inaczej, a ich ładunek energetyczny o jest wiele niższy, niż w przypadku konwencjonalnych cukrów. Mają one zastąpić dodatki sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego, które dość często stanowią dodatek do batonów "drugiej kategorii", zwłaszcza tych dostępnych szeroko w tradycyjnych sklepach. Batony tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13118 Data: 2019-01-16 22:13:11
  • 6 pomysłów na grilla bez mięsa. Co może grillować weganin?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego garść orzechów nerkowca, uprażonych garść rodzynek świeża kolendra Sposób przygotowania: Różyczki kalafiora lekko podgotuj w wodzie, tak żeby były al dente. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 651 Data: 2023-06-28 09:08:31
  • [...] czasie okaże się, iż dzięki efektowi kuli śnieżnej, z małego zlepka śniegu powstanie lawina. Zysk? Budujesz nieufność do słodzików, zwiększasz popyt na cukier (sacharozę), syrop glukozowo-fruktozowy czy glukozę. W identyczny sposób można uderzać w: producentów procesorów („ta seria procesorów posiada sprzętowy backdoor”), kart grafiki („psuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2853 Data: 2019-07-16 21:36:06
  • [...] że stan zapalny w naszym ciele jest potęgowany. Bezwzględnie należy znacznie ograniczyć spożycie niżej wymienionych produktów żywnościowych.  1. Cukier Cukier stołowy lub syrop glukozowo-fruktozowy skutecznie pogarszają nasze zdrowie. Produkty obfitujące w cukry mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną naszego ciała, co przyczynia się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3993 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1233 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • [...] A jak ze składem? To, co się rzuca w oczy, to bardzo duża ilość tłuszczu - 26 g w 100 g produktów, uważać zatem powinny osoby dbające o linię. Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę. Skład Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 894 Data: 2022-08-15 14:29:21
  • Ile posiłków dziennie powinna zawierać dieta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Należy dodać, iż wpływ protein jest mniejszy i na dodatek prozdrowotny. Zupełnie inaczej zachowuje się ustrój w odpowiedzi na węglowodany (szczególnie glukozę, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy). Badania naukowe mówią, że częstsze posiłki są lepsze dla odchudzania? Nie do końca. Przede wszystkim nie zawsze należy się kierować wynikami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1638 Data: 2021-08-17 19:00:29
  • [...] – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo wyeliminuj z diety sacharozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy (tych składników jest pełno w większości współczesnych produktów). W kolejnym etapie warto przeliczyć dokładnie zjadane codziennie kcal, z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5443 Data: 2017-03-28 12:03:04
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 902 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8918 Data: 2018-07-08 00:06:56
  • Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1099 Data: 2022-12-19 13:33:10
  • Vivera roślinny sznycel - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] skład ma bardzo bogaty. I to niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Poza odtworzonym białkiem roślinnym i panierką z mąki pszenicy znajdziemy tutaj cukier, dekstrozę, syrop glukozowy, substancje konserwujące i zagęszczające - no same perełki. Biorąc pod uwagę, jak szeroki mamy wybór produktów wegańskich, to z pewnością znajdziemy coś z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3138 Data: 2022-05-25 12:40:29
  • Jaki napój bez cukru wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] DC. Jest to bezpieczna substancja słodząca, 400-600 razy bardziej słodka niż cukier. Pozyskiwana w wyniku syntezy flawonoidów z owoców cytrusowych. Skład: woda, cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, dwutlenek węgla, kwas cytrynowy, aromaty, substancje słodzące: acesulfam K, aspartam, neohesperydyna DC, regulator kwasowości (cytryniany sodu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21039 Data: 2017-08-09 10:08:47
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2833 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.).  Sól a choroby serca Nadciśnienie niszczy serce i nerki, więc nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4736 Data: 2021-06-25 17:33:45
  • Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2845 Data: 2019-11-17 08:34:07