SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

substancje pochodzenia naturalnego

  • [...] nadmierne stosowanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi, swoje zainteresowanie skierować można na pewne żywieniowe aspekty regulujące ryzyko wystąpienia bólu głowy oraz substancje pochodzenia naturalnego. Koenzym Q-10 Koenzym Q-10 (ubichinon) jest jednym z najważniejszych związków chemicznych dla prawidłowej pracy mitochondriów, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1628 Data: 2022-05-21 08:17:34
  • [...] synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i ochronę tkanek. Związki i substancje pochodzenia naturalnego, które mogą wspomóc działanie witaminy C, to m.in. rutyna z cytrusów oraz ekstrakt z dzikiej róży. Skąd popularność witaminy C? Od kiedy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2022-09-09 13:51:53
  • Ranking słodzików: Najlepszy słodzik - TOP 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych danych, można pokusić się o stworzenie rankingu słodzików od tych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25624 Data: 2017-04-14 08:50:41
  • [...] zakupu „suplementów” w serwisach aukcyjnych. Tamte mogą być najeżone stymulantami i lekami, zresztą często jawnie oferowane są tam, SARM-y, prohormony, peptydy i inne substancje oficjalnie zakazane oraz uznane za doping. Chciałbym zwrócić uwagę, że w cytowanym badaniu poszukiwano suplementów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 200 Data: 2024-05-03 09:53:24
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 714 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów.  Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 420 Data: 2023-09-28 15:12:43
  • Napoje zero - tanie czy drogie? Które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4513 Data: 2017-08-25 09:21:27
  • [...] tkanki łącznej, płynów ustrojowych, włosów czy paznokci, budują hormony, są elementem większości enzymów w naszym organizmie, transportują i magazynują różnego rodzaju substancje istotne dla funkcjonowania organizmu, pełnią funkcję immunologiczną (odpornościową), regulują wytwarzanie genów, w odpowiednich warunkach mogą stanowić źródło [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6234 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5455 Data: 2023-01-26 12:08:05
  • Jaki ketchup wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] % Coś dla osób, którym zależy na eliminacji cukrów z diety. Produkt pozbawiony ich prawie całkowicie. Skład: woda, ocet, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy, kwas octowy, substancje zagęszczające (karbokryretyloceluloza sodu, guma ksantanowa, alginian glikolu propylenowego), wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), naturalny aromat, koncentrat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10767 Data: 2017-08-10 07:57:57
  • [...] mineralne dostępne są w zróżnicowanych formach. Coraz częściej bowiem do wspomagania aktywności biologicznej składników zawartych w tego typu suplementach diety dodaje się substancje pomocnicze i związki, które wykazują szereg korzystnych właściwości dla zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Kompleks witamin i składników mineralnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4532 Data: 2022-08-25 06:11:16
  • Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 894 Data: 2022-10-07 06:33:44
  • [...] molekularne wystąpienia schorzenia. Wiadomo jednak, że do szybszego przyjścia problemów ze stawami przyczynić się mogą takie czynniki jak wysokoprzetworzona i niedoborowa w substancje odżywcze dieta, ekspozycja na działanie dymu papierosowego, nadużywanie alkoholu, czy siedzący tryb życia, gdyż osłabiają potencjał przeciwzapalny organizmu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2631 Data: 2022-05-30 19:47:48
  • ALLNUTRITION NUTLOVE COOKIES - ciastka, które pasują do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] problemów, jednak nie są w stanie zrezygnować ze swoich codziennych przyjemności. Jednym z rozwiązań na te rozterki są „odchudzone” słodycze, które zamiast cukru zawierają substancje słodzące nisko- lub bezkaloryczne, a zamiast oleju palmowego tłuszcze o bardziej neutralnym wpływie na zdrowie. Ciasteczka NUTLOVE z nadzieniem Dla niemal każdego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1067 Data: 2022-05-26 15:17:58
  • [...] w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? Witaminy to substancje odżywcze, które obok białek, tłuszczy czy węglowodanów i składników mineralnych dostarczane do organizmu są w najmniejszych ilościach. Zalecane dzienne poziomy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2217 Data: 2022-08-24 08:30:15
  • Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1667 Data: 2022-01-24 13:37:18
  • [...] się w wysokim stężeniu w serwatce, która jest pierwotnym źródłem białka serwatkowego. Niekorzystny wpływ na funkcjonowanie żołądka i układu pokarmowego mogą mieć substancje smakowe dodawane do odżywek proteinowych, dlatego przed zakupem zorientuj się, czym są one słodzone lub po prostu wybieraj wersje bezsmakowe. To dobry wybór w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70381 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Wybór odpowiedniej przedtreningówki to sposób na to, aby wspomóc nasz słabszy dzień w działaniach wysiłkowych. Oznacza to, że z powodzeniem możemy nieco podkręcić nasze możliwości, gdy przydarzy nam się gorsza chwila, podnosząc poziom pobudzenia i nabierając chęci do wysiłku. Elita wśród preparatów do stosowania przed treningiem i to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 81434 Data: 2018-02-15 08:55:17
  • W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8951 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] Burgery sojowe - dobre czy złe? W różnych postaciach jest ona najczęstszym składnikiem bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość substancji antyodżywczych, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2021-10-12 08:38:04