[...] podawany w formie działającej na cały ustrój często powoduje bóle głowy, skurcze, zatwardzenie lub rozwolnienie, nudności, problemy trawienne (niestrawność). Podawanie na skórę może wywołać świąd, wysypkę, uczucie suchości, ból, utratę czucia. W terapii punktów spustowych stosuje się również bezpośrednie wstrzyknięcia np. anestetyków. [...]
[...] go w postaci żelu do stosowania w jamie ustnej (stężenie 2,125 mg w gramie żelu; opakowanie 5 g), żelu do oczu (stężenie 8,3 mg w gramie żelu) oraz żelu do stosowania np. na skórę. Jeden gram takiego żelu zawiera: odbiałczony dializat krwi cielęcej, standaryzowany chemicznie i biologicznie, w przeliczeniu na suchą masę - 4,15 mg. Występuje też [...]
Wspomaganie opalania można rozumieć dwojako. Pierwszy sposób, w jaki można usprawnić „łapanie” kolorytu skóry, to ochrona przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Drugim sposobem z kolei jest wsparcie produkcji barwników skórnych, czyli melanin, jednak w tej kwestii sytuacja nie jest tak prosta, jak w przypadku [...]
[...] szczególnie u kobiet, ponieważ jego niedobór może prowadzić do nadmiernego wypadania włosów. Warto rozważyć również kompleksową suplementację wspierającą jednocześnie skórę, włosy i paznokcie. Sprawdź: BEAUTYROSE ALLDEYNN - PIĘKNA SKÓRA, WŁOSY I PAZNOKCIE Ogranicz ekspozycję na stres. Czasami jest to trudne, np. kiedy mamy wymagającą [...]
Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]
Ubiór treningowy obecnie ma wiele do powiedzenia w kontekście komfortu samego treningu, jak i funkcjonalności dla naszego ciała. Ma on zapewnić nie tylko szybsze odprowadzanie potu, co powiązane będzie z utrzymaniem optymalnej temperatury dla trenującego ciała, ale liczy się też jego jakość wykonania oraz sam wygląd. Z myślą o tym powstała nowa [...]
[...] D było zaobserwowanie, że jej aktywna forma wytwarza się w organizmie pod wpływem aktywności specyficznych enzymów, które „do roboty” biorą się w momencie odbioru przez skórę fal słonecznych o odpowiednio wysokim stosunku UVB do UVA. W Środkowej Europie ma to miejsce pomiędzy kwietniem a październikiem, jednak szczyt osiąga w miesiącach [...]
Okresy przejściowe pomiędzy porami roku wymagają pewnej adaptacji organizmu. Zmieniają się wtedy m.in. temperatury powietrza, wilgotność powietrza, czy charakterystyka opadów deszczu. Zmianom ulegają także uwarunkowania związane z ekspozycją na słońce, co niesie za sobą konsekwencje w niemal całym organizmie i otaczającym go ekosystemie. Sposoby [...]
[...] spowodowane przez chorobę. Witamina D, a mikrobiom jelitowy Mikrobiom to bakterie komensalne, które kolonizują różne części ciała, takie jak przewód pokarmowy, oddechowy i skórę. U myszy witamina D była w stanie tłumić stan zapalny tkanek poprzez zmianę mikrobiomu. Niedobór witaminy D zwiększał nasilenie zapalenia okrężnicy i liczbę bakterii w [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
[...] nieuniknioną niezdrową częścią kulturystyki zawodowej jest etap przygotowania do zawodów. W szczególności odwodnienie, które jest wymagane, aby mieć cienką jak papier skórę i widoczne na maksa mięśnie. Niestety nie da się tego obejść. To samo ryzyko występuje w innych sportach, które wymagają zrzucenia wody, takich jak MMA czy boks. Samir [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] spadku motywacji. Ostatnią metodą, jednakże najbardziej skuteczną, przynoszącą zadowalające efekty, niestety jest zabieg chirurgiczny. Operacja może usunąć każdą obwisłą skórę, zwiotczałe fałdy na całym ciele. Niestety to nie są zabiegi dostępne dla wszystkich, a mimo tego, że są dość kosztowne, to niosą ze sobą ryzyko niepowodzenia i [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
[...] żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność z negatywnym wpływem na skórę i stanami zapalnymi. Dermatolodzy zalecają w miarę możliwości wybierać jak najczęściej żywność nieprzetworzoną. Pomyśl o owocach i warzywach, chudych białkach i [...]
Nikt nie lubi "chrupania" w stawach, bólu podczas treningu czy wchodzeniu po schodach. Niestety przypadków bólu kolan, barków i innych miejsc jest coraz więcej. Czy to zła dieta, nieodpowiednia technika ćwiczeń czy może niedostateczna regeneracja lub brak ruchu? Podsumowanie COLLAGEN PREMIUM z SFD NUTRITION to doskonały produkt. Dzięki regularnej [...]