Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]
Białko sojowe jest niesłusznie postrzegane jako gorsze, gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Białko serwatkowe przydaje się nie tylko do zwiększania masy mięśniowej, pełni nawet ważniejszą rolę w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Wtedy ma wpływ na metabolizm, przyspieszenie pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem. Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
Zaczął się czerwiec a wraz z nim sezon na truskawki. Miłośnicy tych pysznych owoców z pewnością nie mogli się doczekać, aby skorzystać z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. [...]
Odżywka białkowa jest elementem diety, który jest typowo przeznaczony dla osób trenujących, aby uzupełnić niedobory protein w diecie. Osoby, które nie trenują, nie potrzebują takiej podaży białka, jak osoby, które regularnie trenują, stąd zazwyczaj to osoby aktywne korzystają z tego typu preparatów. Wsparcie dla masy mięśniowej Niestety w [...]
Suplementacja pozwala nie tylko na zwiększenie osiągów sportowca czy regeneracji powysiłkowej. Istnieją doniesienia mówiące o wpływie np. białka serwatkowego na glikemię (optymalizacja dostarczania węglowodanów dzięki wyrzutowi insuliny) czy wpływie węglowodanów na przygotowanie do wyścigu (np. kolarskiego, imprezy biegowej itd.). Nowe badanie [...]
Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Wszyscy słyszeliśmy, iż cholesterol jest niezmiernie groźny i należy z nim walczyć. Tylko ta teoria ma niezmiernie słabe podparcie w badaniach naukowych. Obecnie naukowcy skłaniają się raczej do przypisywania kluczowej roli stanowi zapalnemu (np. Kumas, Abbas, Aster „Robbins. PATOLOGIA” II wydanie 2016-2017). Dużą rolę w etiologii [...]
Z wcześniejszych badań wiemy, iż jeśli sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Aktualizacja 13.05.2021 Sport i suplementacja są ściśle ze sobą powiązane. Jest to spowodowane tym, że organizm osoby trenującej wykazuje inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których czasem brakuje w przeciętnej diecie. Sportowiec poddawany jest przeciążeniom treningowym, co generuje większe zapotrzebowanie m.in. na białko. Podsumowanie [...]
Celem badania Sharp MH. i wsp. było określenie efektów spożywania po treningu: izolatu białka wołowego, hydrolizowanego białka kurczaka, koncentratu białka serwatkowego (WPC), Czterdzieści jeden kobiet i mężczyzn podzielono losowo na 4 grupy: WPC (m = 5, f = 5; wiek = 19 ± 2, wzrost = 171 ± 10, masa = 74,60 ± 14,19), [...]
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]