[...] g kwasów tłuszczowych nasyconych) 0 g węglowodanów 1,6 g soli Plusy: produkt jest coraz bardziej dostępny, w smaku właściwie nie da się wyczuć różnicy jeśli chodzi o zwykłe sery, które laktozę zawierają, bardzo delikatny, ładnie pachnie, na kanapkę z pomidorem wkomponuje się idealnie, a jako dodatek do jajecznicy jest równie ciekawy. Zawiera [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] kostnego. Jego niedobory mogą objawiać się ogólnym osłabieniem kości oraz mięśni. Podstawowymi produktami, w których znajdziemy wapń, to przetwory mleczne, np.: mozzarella, sery żółte, ale też łosoś, sardynki czy brokuły. Witaminę E - ma silne właściwości antyoksydacyjne, chroniąc nasz organizm przed chorobami, działa przeciwzapalnie. Witaminę [...]
[...] z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym gruncie. Nie znam nikogo, kto stosowałby bardziej wyrafinowane [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
[...] nowotwory). Od kilku lat zjadam co najmniej 3 jajka dziennie, całe. Czasem nawet 6-8 jajek. Spożywam ogólnie liczne tłuszcze – migdały, orzechy, ser mascarpone, awokado, sery żółte, tłuste twarogi, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy itd. Powinienem mieć problemy z sercem, zniszczony profil lipidowy oraz liczne dolegliwości [...]
[...] wywierają nadmierny, nieproporcjonalny wpływ na stężenie insuliny, co sprzyja kancerogenezie i prawdopodobnie cukrzycy typu II). Przykładowo, już dawno wykluczyłem z diety sery żółte, bardzo rzadko sięgam po twaróg, piję minimalne ilości mleka, ograniczam też podaż mięsa, szczególnie czerwonego. Prawdopodobnie będzie miało to pozytywny wpływ na [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]
[...] szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały. Ser Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać będziesz lampką czerwonego wina, efekt nie będzie powalający. Jabłka Pomyśl o jabłkach, jako o [...]
[...] - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, mozzarella i sporadycznie sery żółte - pamiętaj, że są bardzo tłuste), odżywka białkowa (pomocna, jeśli np. chcesz zrobić owsiankę z dodatkiem białka albo jesteś w biegu i nie masz czasu na klasyczny [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] ale również z jego wysokiej biodostępności dla naszego organizmu. Spójrzmy najpierw na ilość wapnia. Najwięcej wapnia, w przeliczeniu na 100 g produktu, będą miały żółte sery np. Cheddar - 721 mg - widzimy zatem, że spożycia 200 g takiego sera dostarczy nawet nieco większą porcję dzienną wapnia, niż ta polecana dla osób powyżej 50. roku [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety drobiowo-wieprzowe, konserwy), alkoholu. [...]
Wyzwania młodego sportowca, czyli garść podpowiedzi, jak sobie radzić z wybranymi problemami. Pogodzenie aktywności sportowej, na poziomie ciut wyższym niż zupełny amator, z nauką w szkole, stanowi często trudne wyzwanie, stojące przed młodym sportowcem. Czy naprawdę chcesz, przystępować w takim stanie do swojego treningu? Wątpię! A przecież [...]
[...] w miarę możliwości ograniczać w diecie. Wyjątkiem od reguły mogą być białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH) czy kazeinowe, gdyż są w dużym stopniu oczyszczone. Mleko, twarogi, sery topione i żółte nie są pożądanymi składnikami diety. Wydaje się, iż najlepszą porą na podniesienie stężenia insuliny jest okres potreningowy, dlatego WPC dobrze [...]
[...] chwilę. Ale wpierw... Dieta mięsożercy - Carnivore Diet - co mogę jeść? Wyłącznie produkty odzwierzęce, czyli głównie mięsa, podroby, ryby, owoce morza, jaja, masło, żółte sery (ale także inne produkty nabiałowe pozbawione prawie zupełnie laktozy) oraz wszelkiego rodzaju przetwory, powstałe wyłącznie w wyniku przetwarzania produktów [...]
[...] np. na portalu aukcyjnym sprzedawcy, który oferuje kilogramowe paczki tych produktów (często są one korzystniejsze cenowo). Zrób samodzielnie pasty kanapkowe — żółte sery i dobre jakościowo wędliny są coraz droższe. Możesz raz na jakiś czas zrobić pastę np. jajeczną albo ze strączków. Wprowadź więcej strączków do diety — mięso, [...]