Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]
[...] wiedza oraz świadomość tego, jak choroba wpływa na nasz organizm. Powinniśmy przede wszystkim zrewidować naszą dietę, wykluczyć z niej przetworzoną żywność, gazowane napoje, słodycze, czy fast – foody. Produkty te powinniśmy zastąpić bogato odżywczymi daniami, które zapewnią nam sporą dawkę witamin i minerałów, ponadto warto wprowadzić trening, [...]
[...] Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest to dobry pomysł? Dobre zmiany nie muszą odbierać przyjemności Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze jest bardzo dobrym pomysłem, jednak nie oznacza to, [...]
[...] na zdrowie. Stopniowo cukier i olej palmowy odchodzą do przysłowiowego lamusa, a doskonałym przykładem na ich zbędność są m.in. ciastka karmelowo-czekoladowe. „Przestarzałe” słodycze Kiedy skończyły się czasy pustych półek sklepowych, rynek spożywczy stopniowo zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony [...]
Umieszczając w codziennej diecie odrobinę słodyczy, nie zawsze szkodzi się swojej sylwetce i zdrowiu. Kalorie z ulubionych słodkich produktów łatwo jest wliczyć do dziennego bilansu kalorycznego, zwłaszcza jeśli nie zawierają one składników powszechnie uznawanych za niezdrowe. Mowa tutaj o szerokim spektrum słodyczy pozbawionych dodatku cukru oraz [...]
[...] założenia, jest niekontrolowane podjadanie. Mimo że wiemy o jego szkodliwości i mamy świadomość, że nie powinniśmy tego robić, nie potrafimy się powstrzymać i sięgamy po słodycze, drożdżówki, pączki i inne łakocie, które bynajmniej nie pomagają w wymodelowaniu sylwetki. Aby się tego wystrzegać, warto stosować białko do picia na odchudzanie, [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne jest dostarczanie dużych ilości przetworzonych węglowodanów (np. płatki [...]
[...] się kina itd.). Upowszechniło się lenistwo i wygoda, łatwo dostępne są sklepy oferujące wysoko przetworzoną żywność i alkohol, często otwarte nawet 24 h na dobę, słodycze można kupić nawet w internecie. Ludzie żyją dłużej (lepsza opieka medyczna, wypleniono wiele groźnych chorób), a więc mają więcej czasu na przekarmianie się. Coraz [...]
[...] która pochodzi z czystych protein, jednak to nienaturalna sytuacja), a największe zagrożenie przynoszą tłuszcze i cukry proste (glukoza, fruktoza) oraz ich połączenie (np. słodycze, pokarmy fast food). Można godzinami dyskutować, co jest groźniejsze - a obie strony barykady mają dobre argumenty. Tłuszcze dostarczają więcej energii, a mają [...]
[...] przechowuje się ją w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Czekolada Tak naprawdę wiele czekolad nie potrzebuje tego, aby trzymać je w lodówce. W tym miejscu warto trzymać te słodycze, które są podatne na roztapianie w warunkach pokojowych. Papryka Bardzo wiele osób wierzy w mit, że trzymanie papryki w lodówce wydłuża jej świeżość. Niestety, [...]
[...] 42,5 g węglowodanów, w tym 8,5 g cukrów prostych 26 g protein 2,2 g soli Do tej samej kategorii można wrzucić pizzę, kebaby, hot-dogi, ciastka (np. babeczki z nadzieniem), słodycze (czekolady, batoniki). To wszystko produkty na wiele godzin zaburzające glikemię i sprzyjające otłuszczaniu się sylwetki. W licznych badaniach wykazano, iż podobne [...]
Żelki, ostatnio modne wśród sportowców, choć zazwyczaj były ulubieńcem dzieci. Obecnie powstała moda na jedzenie żelków po treningu. Co kryje się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa [...]
[...] nasycone i trans, barwniki, wzmacniacze smaku itd. Najmniej przetworzone pokarmy są najlepsze dla kulturysty. Z pewnością należy odradzić margaryny, pokarmy fast food, słodycze, soki i inne słodzone napoje, majonez i inne wysokokaloryczne dodatki. Referencje: Malouf NM1, Colagiuri S. “The effects of McDonalds, Kentucky Fried Chicken [...]
[...] awokado, orzechy, nasiona Chude źródła białka, np. kurczak, indyk, chude mięso wołowe, ryby, jaja, chude produkty mleczne Produkty wysoko przetworzone, takie jak fast foody, słodycze, słodkie napoje Produkty wysoko przetworzone z dużą zawartością cukrów dodanych, np. ciastka, chipsy, słodzone soki owocowe Białe pieczywo i produkty z białej mąki, [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
[...] zjadanych przez siebie „zdrowych pokarmów” (np. warzyw), a w ogóle nie wykazuje żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone przekąski, słodycze). Bardzo wiele osób nie pamięta co i kiedy je. A więc takie dane są bezwartościowe. 4. Większość ludzi nie ma pojęcia o wartości kalorycznej pokarmów, wadze porcji, [...]