Robercik jem 5 posiłków dziennie. Zauważ ja potrzebuje ok 350gr węgli dziennie, jedna torebka ryżu to dopiero 80gr-a po ugotowaniu ma dużą objętość-trudno mi zaspokojić zapotrzebowanie ale to tylko taki głupi przykład.DIETA? PROSZE-może nie jest jakaś super dokładana ale zawsze-oto co zamierzam przykładowao jeść jednego dnia: 9.00-śniadanie: kilka [...]
[...] :)) Koleżanka utrzymuje, że je "normalnie", więc wnioskuję, że opiera swoją dietę na żywności niskoprzetworzonej. Dobrym przykładem czystego źródła ww wysokiej jakości jest ryż brązowy. Szklanka surowego ryżu brązowego to ok. 140g węglowodanów. Zeby dobić do tych 400g, trzeba byloby zjeść prawie 3 szklanki, które po ugotowaniu zwiększą swą [...]
Ciekawe jak taki ryż robią, bo jeśli tylko wysuszają po ugotowaniu to spoko. Choć ig napewno ma wysokie. Po treningu może być, ale batonów proteinowych to chyba z tego nie ukręcisz
Koleżanko, a ten ryż i soczewica to były zważone przed czy po ugotowaniu? Łyżka oleju to nie jest 15g, a 10g (sprawdź na stronie ilewazy.pl). I pytanie, czy ten olej jest tłoczony na zimno? Tylko takie oleje jedz (oliwa z oliwek, oleje z orzechów, z awokado itd.). Siemię lniane jedź wyłącznie zmielone. W całości jest bezwartościowe, bo jego [...]
[...] kartofle jak ugotujesz to raczej nie zmieniają objętości więc wnioskuję że wartości odżywcze są podobne, ale jak nie to napiszcie zacznijmy od podstaw-lukasz w tabele że ryż ma 100g 78ww i gotujesz, i zastanawiasz się czy te 300g powstałe ma te same wartości? to dość problemowa kwestia i proszę o gruntowne wyjaśnienie! Zmieniony przez - [...]
Mimo że jestem głodny (to nie jest jakiś super wielki głód) to nie podjadam. A jeśli już coś muszę przegryźć to jest to marchewka, ogórek itp. A powiedzcie czy produkty ważyć przed czy po ugotowaniu (mięso, ryba, warzywa, kasza, ryż itp)?
[...] szejk zrobiony np owsianka + twaróg zmiksowany, wypija się w minutę. Na drugim miejscu.. makaron (+trochę mięcha). Niby zwykłe żarcie, ale objętościowo trzeba pamiętać ze 100g makaronu po ugotowaniu będzie miało 2 razy mniejszą objętość niż inne węgle (ziemniaki, kasza, ryż), więc najmniej do zjedzenia a makro podobne. 1 opcja mniej roboty.
wszystko wazysz przed obróbką:miesa, ryby, ryz, kasze, etc.. w trakcie gotowania/pieczenia produkty albo sie kurczą, albo zwiększają objętośc, natomiast skladniki i wartosci pozostają bez zmian. np. 50g ryzu po ugotowaniu bedzie ważyć dużo więcej, ale dlatego, ze pęcznieje i łapie wode. tak samo odwrotnie: pieczesz mięso, kurczy sie, ale nic z [...]
Te 77 gram węglowodanów jest w 100 gramach SUCHEGO ryżu Po ugotowaniu wychodzi średnio 300 gramów i liczba węgli sie nie zmieniaJa zawsze kupuję ryż w woreczkach ( w jednym pudełku sa chyba 4 woreczki po 100 gramów), nie trzeba samodzielnie odmierzać smacznego
no to z takim odzwywianiem sie nie dziwie, ze stoisz w miejscu. kreatyna nie pomoze. Dlaczego? btw ten ryż to pół woreczka czyli 50g, po ugotowaniu pewnie większa waga
Tak samo mysle jak dudee, ryz wazy wiecej po gotowaniu bo wsiaka wode :D, czyli jak masz 100 gram do zjedzenia to bedzie 250g po ugotowaniu, ale to i tak jest 100 g ^^ Zmieniony przez - misi0o w dniu 2014-03-23 11:29:06
[...] ten bład , ponadto to zawsze są wartosci przyblizone bo wystarczy o kilka minut dłuzej gotować i już waga sie zwiększa z racji większej absorbcji wody , makrony , ryże czy kasze im dłuzej gotowane tym więcej wody łapią i np ryż surowy 100 gramów po ugotowaniu 15 min ma wagę +- 200g a po gotowaniu 25 min już +- 300 g. Ja nie mogę [...]
ale wiesz mi ciezko np jest stosowac odpowiednia diete, gdyz jestem praktycznie caly dzien poza domem wiec nie mam mozliwosci jesc posilkow wysokobialkowych i weglowodanowych a na odzywki mnie nie stac... -- kiepski argument, siadasz wieczorem gotujesz ryzu przed snem maasa kurczaka, apkujesz to w 4 pojeminiki plastikowe, polewasz oliwa z oliwek, [...]