W przypadku produktów zbozowych na indeks glikemiczny wpływ ma rodzaj skrobii, wielkosć ziaren skrobiowych, oraz zawartość błonnika. Skład skrobi Przykład ryżu: skrobia zawiera dwie frakcje: amylozę i amylopektynę. Pierwsza frakcja posiada proste zwarte łancuchy glukozowe, druga rozgałęzione. Im wyższy udział amylopektyny a mniejszy amylozy, tym [...]
ja jakoś tak robie i żyje i zauwaz ze w pożywieniu które spożywarz i tak jest dużo wody np ryż po ugotowaniu nabiera wody tylko wtedy ta woda w nim nie zobojętnia kwasów żołądtkowych a pomiędzy posiłkami zostaje ci wystarczająco dużo czasu żeby się napić hyba ze kropelami pijesz albo butelki niezdążysz odkręcić
Nie każdy słodzik nadaje się do gotowania. Przeciez mozesz ten ryż po ugotowaniu wymieszac z bialkiem i sprawdzic, czy ci odpowiada, ewentualnie dodac jeszcze odżywki, czy jakieś słodzidło. To wszystko zalezy od upodobań i odżywki, jedne sa bardziej słodkie, inne mniej.
Tylko ze jak gotuje ryż to na maxa nasączam go wodą wiec jest go 3 x wiecej %-) po ugotowaniu lezy z 30 min w garnku i wchłania wodę, rozpyerdole miskę w mniej niz minutę, jak dam rade to stawiasz mi 10 op ryżu, jak przegram ja wysyłam tobie pake
jeszcze jedno, moze i głupie pytanie, ale mam watpliwość jako poczatkujaca. Czy ryż (albo inne weglowodany) ważycie suche czy po ugotowaniu? Chpdzi mi o odmierzenie 100g, czy sypki ryż odważać czy po ugotowaniu?
[...] ale jeśli chciałabyś te kromki z masłem orzechowym to dodaj do tego też jakieś warzywko do przegryzienia Do obiadu jak najbardziej dodaj jakiś produkt węglowodanowy typu ryż, kasza, strączkowe, tyle, że kontroluj ilość Niech będzie tego np 30-40 g przed ugotowaniem(po ugotowaniu wyjdzie dużo więcej) Na podwieczorek możesz zjeść totalnie co [...]
[...] potas. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów, przy dość niskiej zawartości białka i tłuszczu. Każdy z nas z pewnością pamięta czasy jak niestrawności leczyło się kleikiem ryżowym albo potrawką z kurczaka z rozgotowanym ryżem. W sklepach znajdziemy wiele rodzajów ryżu: - biały jest najbardziej popularny, ale jednocześnie najmniej wartościową [...]
[...] zależności ile tłuszczu użyto. Jedna łyżka to o ile pamiętam ok. 90 kcal. Jeśli tak się pomylimy 3-4 razy dziennie, to już wychodzi spory poślizg... Amerykańscy kulturyści często podają gramaturę po ugotowaniu, ale oni korzystają z bardzo prostych powtarzalnych produktów (sam gotowany ryż, sam chudy kurczak) i tłuszcz dodają albo liczą osobno.
Witaj Po ugotowaniu ryż jest nasiąknięty wodą i może ważyć o wiele więcej, dlatego nie ma sensu ważyć tego produktu po ugotowaniu. Jedzenie surowego to również niezbyt dobry pomysł, gdyż po prostu tego nie przetrawisz a jedynie przysporzysz sobie problemów trawiennych. Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są [...]
A ja jem cały czas biały długoziarnisty a cukier na czczo mam 60 xD i gdzie to IG xD godzinę po posiłku już mam 90 poziom cukru przy porcji nawet 150g ryżu bialego długoziarnistego :D A jeżeli chcesz tak wnikać w to IG, błonnik i to wszystko. To weź pod uwagę to że ryż jesz jeszcze z mięsem które IG ma 0, tłuszcze też mają IG 0 no chyba że [...]