Liczysz przed ugotowaniem, np ryż waży 100g po ugotowaniu ważyłbędzie ok 200g ale ma takie samo btw. i podając w tabeli btw na 100g ugotowanego tzreba podzielić na połowę, np po smażeniu mięso się wysusza i już 100g będzie wałyło mnie ale za to nabierze tłuszczu.
każdy będzie taki sam. Uważaj na etykiety, i czytaj czy producent pdoaje przed czy po obróbce, najlepiej ważyć przed obróbką np ryż moze po ugotowaniu wazyć 200g a nawet i ponad 250g, ale nadal to jest 100g.
Ziemniaki są po ugotowaniu. Ryż przed czyli 3 torebki. Zazwyczaj dwie lub półtora zjem do obiadu który zazwyczaj mam o 15, a ostatnią zjem za 2 godziny z jogurtem. Moja waga 80 kg, 172 wzrostu,19 lat. Ćwicze od trzech lat . Obecznie 5 razy w tygodniu po 2 godziny na siłowni. Weekendy odpoczywam. Zaczynałem z wagą 52-54 kg. Dodam jeszcze ze zawsze [...]
zboża (kasza, ryz, makarony) przed obróbką w stanie surowym są lżejsze, a po ugotowaniu czasem i dwa razy cięższe, bo "łapią wodę". ale przeciez kcal sie nie zmienia, bo woda nie ma kcal. proste jak świnski ogon :-D
kuba426 ty myślisz człowieku ?? Jeżeli 100g ryżu ma 78 w to po chyja to jeszcze chcesz dzielić przez 2,5 ?? wartości surowego i ugotowanego ryżu sa takie same liczba węgli nie zmienia się bo on tylko wsiąka wodą. A jeżeli chcesz wiedzieć ile waży 100g ryżu po ugotowaniu to ugotuj ryż i zważ go.
Zmień towarzystwo na dobre ci to wyjdzie. W dzienniku vitalmaxa nie ma podziału na surowy ryż i po ugotowaniu. Ale jeżeli gotujesz 100g ryżu i wychodzi ci 200 apotem wydzielasz z tego 100 g ugotowanego ryżu no to proste, że to będzie połowa surowego ryżu. I wtedy masz rację. Ale po co tak rozdzielać ???????????????
[...] podczas obróbki traci wodę, tak samo kurczak 100g piersi ma ok 22 g białka a po upieczeniu ona już wazy ok 70g, czyli w 100g upieczonej jest ok 30g biłka. W druga stronę jest z ryzem 100g ma ok 70 g węgli po ugotowaniu masz już 250 g bo 100g ryży i 150 g bezkalorycznej wody, czyli jakbyś brał ugotowany ryż to być miał 2 100g ok 30 g węgli
Masz np pierś waży 100g, po upieczeniu waży np 60g ale to nadal 100g bo straciła 40 g wody. W drógą strone ryż 100g, po ugotowaniu waży 250g ale to nadal 100g i 150g wody, przecież nie jesz 250g ryżu, bo woda nie ma kalorii. Są tabele co podają np po upieczeniu ale one będą niedobre, jeden wysmaży pierś mocniej inny mniej i jednemu z kilograma [...]
jeszcze jedno pytanie!! Czy w tych tabelach o wartościach odzywczych prodóktów, produkty i ich wartości sa podane po przyżądzeni już czy nie?? np. RYŻ100g- węglowodany79g, białko7gczy te wartości są taki po ugotowaniu ryżu??( bo przecież ryż jest przed przygotowaniem lżejszy) to samo pytanie dotyczy piersi z kurczaka!!
wszystjo ważysz przed ugotowaniem, np piers 1 kg po ugotowaniu waży ok 700g, bo traci wode, znowu ryż 100 g po ugotoaniu waży ok 250 bo to jest 100g ryżu i 150 bezkalorycznej wody
Robiłem już różne doświadczenia i najbardziej wyszło że szkodzą węgle niestety, bo wtedy bardzo "wypychają" mi żołądek, bo ryż zgodzisz się ze mną że ma dużą objętość po ugotowaniu?...od jakiegoś czasu używam ryżu Parabolied gdyż nie nasiąka za mocno wodą a to się najbardziej liczy.
Jeszcze jedno pytanie, jak wiemy Lnianego niemożna podawać obróbce termicznej , ale jak poleje nim gorący posiłek to będzie ok ? np. ryż czy makaron po ugotowaniu? Czy dodawać tylko do potraw na zimno?
nadal mało warzyw, za dużo mleka, jak masz problem z objętością to podbijaj tłuszczami te posiłki, nie muisisz węglami, no i ten ryż do rozpiski daj suchy a nie po ugotowaniu
Mnie dużo łatwiej nabić kalorie makaronem niż ryżem czy kaszą. Możliwy powód to zawartośc błonnika albo chociażby to, że - makaron zwiększa wagę dwukrotnie po ugotowaniu - kasza, ryż zwiększa wagę trzykrotnie (czyli trudniej to wcisnąć niż makaron) (sprawdzałem i w zasadzie niemal równo tak wychodzi, np. z 75 g makaronu robi mi się 155 g)
zwiększyłbym ilość białka zwierzęcego, a obnizył to roślinne npo z ryżu a wegle owocami uzupełnij czy mozna też wprowadzic trochę miodu , dzemu. A i tak sprawa ryz, makaron warzysz przed czy po ugotowaniu, bo jakoś mi się wierzyć nie chcesz że jesz 400g suchego makaronu.