SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryby

  • [...] pokarmu (np. obróbki termicznej). Dlatego czym innym jest wypicie szejka białkowego zawierającego WPC czy izolat białka serwatkowego, a czym innym zjedzenie porcji tłustej ryby lub smażonej wołowiny! W badaniach Jose Antonio z 2014r. wykazano, iż nawet duża ilość protein w diecie (4,4 g na 1 kg masy ciała), czyli pięciokrotnie więcej, niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5132 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7889 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • [...] o funkcjach wspierających produkcję kolagenu, tj. witaminy C i H (biotynę) oraz kwas hialuronowy. Z pewnością każda z tych form jest bardziej przystępna niż buliony czy ryby spożywane na co dzień. Dodatkowo dzięki suplementacji unika się związków, które w nadmiarze mogą być szkodliwe, głównie kwasu moczowego. Autor: Jakub Wiącek - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1028 Data: 2023-03-26 21:17:41
  • Białko po treningu

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9907 Data: 2018-09-05 08:37:53
  • [...] osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety drobiowo-wieprzowe, konserwy), alkoholu. Otyłych jest coraz więcej. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2022-01-04 22:43:51
  • [...] owoce (banany, kiwi, morele), warzywa (brokuły, brukselka), 1,00 - 5,00 mg - ziemniaki, chleb graham, kasze: gryczana i jęczmienna, ryż brązowy, fasola biała, pomidory, ryby (mintaje, dorsze, śledzie), mięso z piersi indyka, 5,00 -10,00 mg - polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7872 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1258 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3311 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Wiele osób z dystansem podchodzi do białek, szczególnie koncentratów białka serwatkowego, protein z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3705 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4259 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • [...] pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, warzywa i świeże ryby. Czy faktycznie można jeść sushi podczas odchudzania? Podsumowanie Sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej, o ile jest spożywane umiarkowanie i z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku 13-17 lat wykazano, że im więcej w diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 845 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • [...] efektywnie wchłaniać wapń. Okazuje się, że wpływa także na produkcję melaniny w mieszkach włosowych. Witaminę D uzupełnisz, przebywając na słońcu oraz jedząc jajka i tłuste ryby. Cynk Cynk jest minerałem odpowiedzialnym za ochronę Twoich komórek i DNA. Pomaga również w wytwarzaniu białka i wpływa na zdrowie włosów, cery i paznokci. Jest dostępny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3735 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17261 Data: 2017-08-12 12:38:46
  • [...] kurczaka, warzywa (buraki, ziemniaki, cykoria, cebula, kalafior, fasolka szparagowa, sałata, ogórki), owoce (truskawki, wiśnie, gruszki, jabłka, pomarańcze, kiwi, banany), ryby (morszczuki, dorsz), 0,5-1 mg - drób (indyk, kurczaki), chleb żytni razowy, pumpernikiel, bułki grahamki, pieczywo tostowe, ryż brązowy, warzywa (marchew, brukselka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6840 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] osoby pragnącej spowalniać procesy związane z sarkopenią wspomniałem już wręcz o konieczności, spożywania kwasów z grupy omega-3. Jednak nie wszyscy mogą regularnie zjadać ryby głębinowe. Czasem wskazane może być zatem uzupełnienie ich, w postaci gotowego suplementu diety. M.in. dzięki zdolności do zmniejszenia nasilenia stanów zapalnych, kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3736 Data: 2021-09-14 17:48:50
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1528 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • Suplementy na masę mięsniową

    Artykuł
    Suplementy

    [...] wydasz kilkaset złotych. Celowo nie komplikuję powyższych wyliczeń, gdyż należałoby tu uwzględnić również inne źródła protein np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka), wieprzowinę; a także proteiny niepełnowartościowe, czyli białka pochodzenia roślinnego. Podsumowując Jeśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6189 Data: 2018-09-17 09:20:22
  • Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4363 Data: 2019-11-19 10:59:30
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. Brązowy ryż dostarcza magnezu i niewielkich ilości witaminy B2. Pewne ilości ryboflawiny w towarzystwie zdrowych kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4212 Data: 2018-02-05 10:24:52