SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryby

  • O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9915 Data: 2018-02-27 09:31:54
  • Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5768 Data: 2020-01-15 08:21:17
  • [...] 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria  Produkty zawierające 30-100 kcal w 100 g – chude mleko i napoje mleczne, chude ryby, warzywa i owoce. Klasyfikacja według Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego, Huberta Krysztofiaka "Dietetyka sportowa" Klasyfikacja według Barbary J. Rolls Kategoria [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2183 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o:  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7884 Data: 2021-01-06 13:14:47
  • Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3626 Data: 2021-03-04 14:25:07
  • Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7500 Data: 2021-03-11 13:54:13
  • Smażenie w głębokim tłuszczu, a ryzyko raka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Smażenie może budzić wiele kontrowersji i niebezpodstawnie. Wiele wskazuje na to, iż patelnie pokryte teflonem mają wpływ na zdrowie konsumentów, a kwas perfluorooktanowy (PFOA), używany w trakcie produkcji, który DuPont nazwał C8 przeniknął do gleby, wody, a nawet do krwi konsumentów.  Referencje: Bill Walker, David Andrews Teflon chemical [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 402 Data: 2023-07-26 08:40:38
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 717 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9596 Data: 2019-02-14 10:47:56
  • Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 369 Data: 2024-05-02 19:01:08
  • Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27494 Data: 2018-06-27 12:27:44
  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4781 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7403 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • [...] rodzaj wegetarianizmu przyjęliśmy — każdy z nich zmniejsza ryzyko powikłań zdrowotnych. Spośród czterech kategorii wegetarian, pescowegetarianie (ci, którzy również jedzą ryby) odnotowali najniższe ryzyko zachorowania na raka wynoszące 49%. Wegetarianie, którzy również jedli nabiał i jajka (laktoowowegetarianie), byli następni z 18% niższym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 881 Data: 2022-01-14 07:32:45
  • [...] sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu tych ważnych składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 557 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • [...] twarogu. To, co najważniejsze to dbałość o pokrycie dziennej podaży białka. Zaleca się, by od 30 do 50 g białka z dziennej puli spożywane było przed snem. Może to być mięso, ryby czy twaróg skonsumowany na kolację. Może to być także wypita odżywka białkowa. Zabieg taki może okazać się korzystny, jeśli zależy nam na zwiększeniu siły i masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21115 Data: 2018-04-07 11:32:22
  • [...] poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude mięso, koktajle proteinowe chude ryby, jaja, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe. Sprawdź również: Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Używanie mniejszych talerzy Taka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2186 Data: 2021-12-13 13:00:15
  • [...] sporo czynników, które ograniczają poziom ich konsumpcji w diecie. Po pierwsze, najważniejszym źródłem związku najbardziej zaangażowanego w zdrowie oczu, czyli DHA, są ryby i owoce morza. Związek ten nie występuje w warzywach i owocach, ani nawet w orzechach czy olejach roślinnych. Czynnikami ograniczającymi poziom konsumpcji ryb, zwłaszcza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2179 Data: 2022-05-20 12:29:17
  • Tania dieta na masę, jak tanio jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24584 Data: 2019-11-12 23:44:38
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z anchois (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2572 Data: 2019-11-30 08:59:18