[...] rośnie. Po co jednak miałby spożywać białko organizm dorosły, utrzymujący stałą masę ciała? Otóż pewna ilość białek w naszym organizmie, rzędu 300 g na dobę, nieustannie się rozpada, niczym pierwiastek promieniotwórczy. (Waterlow i wsp., 1977; Ziemlański, 1981). Powstałe podczas tego rozpadu aminokwasy są z powrotem przemieniane w białko, ale [...]
[...] ten zaliczany jest do grupy hormonów anabolicznych. Somatotropina bierze także udział w regulacji metabolizmu tłuszczów i węglowodanów. Miedzy innymi powoduje nasilony rozpad komórek tłuszczowych oraz zwiększa wykorzystanie kwasów tłuszczowych jako źródła energii, co chroni białka mięśniowe przed katabolizmem. Pod wpływem działania hGH, [...]
[...] informacyjne ( opsyna - białko dobierające bodźce świetlne i przekazujące je do układu nerwowego). Rozpad i synteza białka W ciągu doby w organizmie człowieka dochodzi do rozpadu nawet 500g białka (lecz jedynie ok. 30g aminokwasów zostaje zużytych bezpowrotnie, niczym niepodlegające regeneracji, człkowicie zużyte podzespoły doskonale [...]
[...] karku, pośladków i prowadzić do ogólnego zniekształcenia sylwetki. Nadmiar testosteronu wzmaga bowiem działanie receptorów a2-adrenergicznych za pomocą których hamowany jest rozpad komórek tłuszczowych. Osoby które po stosowaniu testosteronu zauważyły niepokojące objawy jak powiększenie jednego lub obu gruczołów piersiowych niekiedy ze wzmożoną [...]
[...] gdzie ten ulega przemianie do glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli po prostu do tłuszczu zapasowego. Jednocześnie, jak pamiętamy z poprzedniego artykułu, hamują rozpad tłuszczu, co ułatwia magazynowanie cukru w tłuszczowej postaci. W drugiej kolejności stanowią jeden z czynników ułatwiających wnikanie glukozy do komórek mięśniowych. [...]
[...] - Carbo Carbo to mieszanka węglowodanów prostych i złożonych. Węglowodany są podstawową jednostką energetyczną organizmu. Molekuły węglowodanów we wnętrzu organizmu ulegają rozpadowi, co zwane jest spalaniem. Dzięki temu organizm uzyskuje energie do dalszej pracy. Najefektywniej odżywki tego typu możemy wykorzystać pijąc je około treningowo, [...]
[...] informacyjne ( opsyna - białko dobierające bodźce świetlne i przekazujące je do układu nerwowego). Rozpad i synteza białka W ciągu doby w organizmie człowieka dochodzi do rozpadu nawet 500g białka (lecz jedynie ok. 30g aminokwasów zostaje zużytych bezpowrotnie, niczym niepodlegające regeneracji, człkowicie zużyte podzespoły doskonale [...]
[...] gdzie ten ulega przemianie do glicerolu i kwasów tłuszczowych, czyli po prostu do tłuszczu zapasowego. Jednocześnie, jak pamiętamy z poprzedniego artykułu, hamują rozpad tłuszczu, co ułatwia magazynowanie cukru w tłuszczowej postaci. W drugiej kolejności stanowią jeden z czynników ułatwiających wnikanie glukozy do komórek mięśniowych. [...]
[...] karku, pośladków i prowadzić do ogólnego zniekształcenia sylwetki. Nadmiar testosteronu wzmaga bowiem działanie receptorów a2-adrenergicznych za pomocą których hamowany jest rozpad komórek tłuszczowych. Osoby które po stosowaniu testosteronu zauważyły niepokojące objawy jak powiększenie jednego lub obu gruczołów piersiowych niekiedy ze wzmożoną [...]
[...] poziomu glukozy we krwi. Bierze udział w utrzymaniu stężenia glukozy we krwi na drodze glukoneogenezy, tj. przemiany aminokwasów w glukozę, a jednocześnie nasila rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych (katabolizm). Czy to takie złe? I tak i nie. Poprzez zwiększenie poziomu glukozy w osoczu, kortyzol dostarcza organizmowi [...]
[...] stymulują układ hormonalny. Po wysiłku przyspieszają regenerację mięśnia a w określonych sytuacjach stają się materiałem energetycznym. Niektóre z nich przyczyniają się do rozpadu tkanki tłuszczowej, wzmocnienia układu odpornościowego. Różnica między preparatami białkowymi a aminokwasowymi Zanim białko dostanie się do naszych mięśni musi [...]
[...] ich obecność pomaga co brak może przeszkadzać w odchudzaniu, choć warto wspomnieć, że jedne z NNKT tzw. kwasy omega-3 utrudniają tworzenie tkanki tłuszczowej i powodują jej rozpad. NNKT obniżają także poziom złego cholesterolu. Obok soi i ryb morskich bardzo dobrym źródłem NNKT jest olej słonecznikowy. Nie należy po prostu za wszelką cenę ich [...]
[...] Rozpoczęcie aktywności ruchowej wiąże się z wykorzystaniem w pierwszej kolejności energii dostępnej w warunkach anaerobowych. Reakcją energetyczną inicjującą jest rozpad ATP, kwas ten należy do wysokoenergetycznych związków fosforowych, syntezowanych w mitochondriach. Energia powstała z jego rozpadu w mięśniu jest w 45% przetwarzana na [...]
[...] Serce tłoczy więcej krwi do mięśni, a mniej do jelit i skóry. Adrenalina przyspiesza przekształcanie cukrów zapasowych wątroby (rezerwa „od wypadku") w glukozę. Powoduje rozpad tłuszczy (też zapas „w razie wypadku") i uwalnia z nich kwasy tłuszczowe. Glukoza i kwasy tłuszczowe są szybko zużywane, bo adrenalina przyspieszyła przemianę materii [...]
[...] na to, aby utrzymać tłuszczyk, nawet jeżeli insuliny jest mało. Np, jest enzym zwany HSL. HSL pomaga rozkładać tłuszcz, insulina hamuje działanie HSL i w ten sposób hamuje rozpad komórek tłuszczowych. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie twierdzą, że węglowodany są odpowiedzialne za nasze problemy z wagą. Jednakże, tłuszcz dostarczany z [...]
[...] W sytuacjach stresowych wydzielany jest on w większych ilościach, tym samym przyczynia się do podwyższenia glukozy we krwi. Wpływa też on na gospodarkę białkową, (nasila rozpad białek), węglowodanową (zwiększajac glukogenezę i glikogenezę), na gospodarkę tłuszczową (zwiększając proces rozpad trójglicerydów) oraz wodno-elektrolitową (zwiększa [...]
[...] wydolność tlenową organizmu. W dodatku ma ona znaczący wpływ na rodzaj spalanego paliwa podczas wysiłku fizycznego tzn. oszczędza zapasy glikogenu mięśniowego i pobudza rozpad i utlenianie kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nasz metabolizm wysiłkowy staję się bardziej wydajny a procesy kataboliczne w mięśniach ulegają zmniejszeniu. Idea [...]
[...] osiada na ścianach żołądka tworząc warstwę izolacyjną, przez co alkohol nie wchłania się tak szybko. Jak wiadomo alkohol obchodzi się z witaminami bezlitośnie. Powoduje rozpad witamin znajdujących się w organizmie, zakłóca procesy ich tworzenia oraz powoduje szybkie i intensywne ich wydalanie z organizmu (mówi się, że alkohol „wypłukuje [...]
[...] wydolność tlenową organizmu. W dodatku ma ona znaczący wpływ na rodzaj spalanego paliwa podczas wysiłku fizycznego tzn. oszczędza zapasy glikogenu mięśniowego i pobudza rozpad i utlenianie kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nasz metabolizm wysiłkowy staję się bardziej wydajny a procesy kataboliczne w mięśniach ulegają zmniejszeniu. Idea [...]
[...] treningu. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że już pod koniec treningu dostępna jest znacznie większa ilość aminokwasów w organizmie. Można się również spodziewać, że rozpad komórek mięśniowych w czasie treningu jest wtedy znacznie mniejszy, ponieważ spożycie napoju zaowocuje wyższym poziomem insuliny we krwi. Można więc zasugerować, aby [...]