[...] że weganizm ma wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim istnieje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i innych chorób takich jak cukrzyca, choroby wątroby czy nawet raka. Rezygnacja z mięsa może też korzystnie wpłynąć na naszą wagę i dobre samopoczucie. Weganie mają często niższy wskaźnik masy ciała, czyli BMI, niż ludzie spożywający [...]
[...] jest najsilniej związane z wieloma schorzeniami, w tym chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD), insulinoopornością, cukrzycą typu II (T2DM) oraz pojawianiem się wielu rodzajów raka (w tym piersi). Czy chirurgiczne usuwanie tłuszczu jest skuteczną metodą? W kilku badaniach opisano konsekwencje metaboliczne chirurgicznego usunięcia dużych ilości [...]
[...] spożycie mięsa i nabiału. Według American Heart Association spożywanie mniejszej ilości mięsa poprawia zdrowie, poprzez zmniejszenie ryzyka chorób serca, niektórych rodzajów raka, udarów, cukrzycy i wielu innych chorób przewlekłych. Diety roślinne są również często krytykowane za to, że nie dostarczają wszystkich składników odżywczych i mogą [...]
[...] gorzej odczytujesz sygnały sytości, więc jesz więcej, niż potrzebujesz. Przybieranie na wadze zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i niektórych rodzajów raka. Ryzyko jest jeszcze większe u osób prowadzących nieaktywny tryb życia. Jedzenie emocjonalne może również wywoływać lub nasilać objawy depresji i prowadzić do błędnego [...]
[...] jest za chmurami, Twoja skóra wciąż jest narażona na szkodliwe promienie UV, gdy jesteś na zewnątrz. Filtry przeciwsłoneczne to skuteczny sposób na zminimalizowanie ryzyka raka skóry i oznak wczesnego jej starzenia się. Wybierając krem przeciwsłoneczny, zwróć uwagę czy ma szerokie spektrum, zapewniające ochronę zarówno przed promieniami [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
[...] mineralnej kości (BMD). Jednak mniej kobiet w grupie witaminy K miało złamania (9 w grupie suplementacji K1, w grupie placebo 20). Ponadto mniej kobiet zachorowało na raka (3 w grupie suplementacji K1 vs 12 w grupie placebo). Suplementy witaminy K były dobrze tolerowane przez okres 4 lat. Nie było istotnych różnic w działaniach [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
[...] właścicielem siłowni i trenerem personalnym. W szczególności uwielbiał pracować z osobami niepełnosprawnymi, zwłaszcza z tymi, którzy chorowali na stwardnienie rozsiane i raka. To naprawdę ogromna strata, biorąc pod uwagę serce, jakie wkładał w swoją pracę. Wiadomość choć smutna, pozwoliła jego przyjaciołom na odrobinę refleksji nad tym, jak [...]
[...] dla naszego organizmu, pamiętaj, że zbyt dużo słońca również nie jest dla Ciebie dobre. Promienie ultrafioletowe mogą powodować oparzenia słoneczne, choroby skóry i raka. Korzystaj ze słońca, zwłaszcza teraz w okresie letnim, ale tak jak we wszystkim w życiu, zachowaj umiar. Pamiętaj o stosowaniu kremu z SPF, nakryciu głowy i o okularach [...]
[...] błędnych decyzji. Dieta i aktywność - podstawą zdrowego stylu życia Mając na uwadze wstęp, można powiedzieć, iż głównymi przyczynami chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy nie są: zatrucie środowiska, czynniki genetyczne czy inne uwarunkowania, ale drobne nawyki ludzi, które tworzą styl życia danej osoby. Jednym z najprostszych [...]
[...] PGE-2 i PGF2α, testosteron; dodatkowo znaleziono tam tromboksan B2 oraz kortykosteroidy). Inni sądzą, że wywołuje astmę, alergię, choroby autoimmunologiczne czy wręcz raka. Na razie istnieją nikłe przesłanki, by mleko aż tak bardzo szkodziło człowiekowi. Niemniej prawdą jest, iż wiele osób nie toleruje mleka, gdyż wywołuje u nich [...]
Od dawna wiemy, iż „zarywanie nocy” skutkuje zaburzeniami glikemii i wzrostem insulinooporności (spadkiem tolerancji węglowodanów). Może to prowadzić do cukrzycy i nawet raka. Badanie naukowe W badaniu naukowym część uczestników spała w godzinach 23:00-07:30, druga grupa tylko 4 h (od 01:00 do 05:00). Zbadano wrażliwość insulinową, podając [...]
[...] pod względem wpływu na nowotwory, efekty były niejasne w 10% przypadków, a pronowotworowy wpływ odnotowano w 8% badań. Podsumowanie Czy dieta ketogeniczna pomaga zwalczać raka? Pewnie tak. Czy zapobiega rakowi? Tego nie wiemy. Czy nadaje się do stosowania u każdego? Raczej nie, wiele osób nie toleruje tego rodzaju modeli żywieniowych. [...]
[...] i sprawność działania tarczycy. Dużo się również mówi o jego pozytywnym, ochronnym, wpływie na zdolność do zmniejszenia ryzyka występowania niektórych rodzajów raka. Szczególne przydatne może być spożywanie selenu w przypadku zapobiegania nowotworom wątroby, prostaty oraz płuc. Dla przykładu mężczyźni, u których stwierdzono [...]
[...] nam życie, a szczególnie u osób z predyspozycjami genetycznymi np. do chorób sercowo-naczyniowych czy kancerogenezy (niskie stężenie cholesterolu powiązano z występowaniem raka). Nie ma też żadnych dowodów na to, iż sztuczne regulowanie stężenia cholesterolu przynosi korzyści zdrowotne. Prawdopodobnie będzie trzeba poczekać 10-15 lat na zmianę [...]
[...] Przedstawiamy Wam fragment filmu, w którym możecie usłyszeć jak Rhoden opowiada o najgorszych chwilach w swoim życiu. Po tym, jak dowiedział się, że jego ojciec ma raka i zostało mu kilka miesięcy życia, miał problem z alkoholem i próbował dwukrotnie popełnić samobójstwo. Shawn, podobnie jak wielu innych mistrzów, którzy nas inspirują, [...]
[...] nadciśnienie, cukrzycę i dyslipidemię. Warto pamiętać, iż nadmierne spożycie soli jest powiązane z występowaniem jednego z najgorzej rokujących rodzajów nowotworów, czyli raka żołądka (ponad 1 mln przypadków rocznie, ponad 782 tys. zgonów rocznie). Referencje: Boero R. i in. Salt intake and kidney disease. [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
[...] nie włączać trybu „Jerzy Zięba”. Cytowane badanie, dotyczą linii komórkowych i/lub zwierząt. Są obiecujące, ale to nie znaczy (na razie), iż kreatyna leczy różne rodzaje raka u ludzi. Niemniej potwierdza to fakt, iż kreatyna obok bycia najważniejszym suplementem może znaleźć zupełnie inne, szerokie zastosowania np. w medycynie. Referencje: [...]