Tuńczyk nie jest rybą, którą warto spożywać często. Daj świeżą rybę lub mrożony filet. Np. śledź, makrela, dziki łosoś, pstrąg. Czy kcal jest odpowiednia ilość, tego nie wiemy. Wrzuć wyliczenia zapotrzebowania: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Zmieniony przez - domer w dniu 2018-04-19 06:39:34
Dzięki za odpowiedź ! Wiesz co, odnośnie tego mleka to wole nie eksperymentować - ale tak albo mam uczulenie, albo coś nie tak z układem pokarmowym, muszę pójść do jakiegoś specjalisty (jakiego?) Dobra, co do ryb, to nie może być pstrąg czy marszczuk ? Tamte są tłuste pewnie bardziej kaloryczne ?
od czasu do czasu tuńczyk mintaj, morszczuk, panga, tilapia, z droższych pstrąg z tlustszych łosoś odżywka białkowa jajka przed treningiem białka jajek po chuda wołowina wieprzownia indyk możliwości jest mnóstwo jak masz tylko kasę
nie obcinaj od razu kalorii-zacznij chociażby od swojego pułapu bilansu zerowego i dodaj aktywności fizycznej(np.aeroby) W każdym posiłku uwzględnij warzywa lub owoce I kurczaka urozmaić,żeby nie było go 3 razy dziennie-bardzo dobrą opcją jest włączenie do diety tłustej ryby(śledź,łosoś,halibut,pstrąg)
Tłuszcze musisz jeszcze uzupełnić. Tuńczyk to chuda ryba i mocno przetworzona. Nie zawiera omega 3. Jeżeli już, to utlenione. Śledź, makrela, pstrąg, dziki łosoś. Świeże ryby, a nie z puszki.
Głównie białko, serki wiejskie, twarogi chude, mleko, płatki owsiane na mleku, kaszke kukurydziana, jajka , duza ilosc ryb(wszelkiego rodzaju : łosoś,pstrąg,sardynki,makrele). Do tego bardzo duzo warzyw gotowanych na parze(posiadam parowar).
[...] 1 g na kg masy ciała i białko do 2 Źródła białka: mięsa:( pierś z kurczaka, wołowina, podroby, udka, wieprzowina: karczek, schab), ryby (głównie słonowodne: śledź, łosoś, pstrąg, dorsz), mleko, jaja, twaróg, serki wiejskie, jogurty naturalne. Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, jajka, oliwa z oliwek, orzechy, masło, olej kokosowy, sery [...]
tylko tłuszczy ci brakuje w misce, dodaj olej lniany/rzepak na zimno tłoczony (też bez przesady), tłustsze mięsa/ ryby. Tuńczyka raz na tydzień ok, ale to nie jest najlepsza rybka, za to łosoś, pstrąg, makrela, śledzie, każda tłusta ryba jest bardzo dobra. a i wiek w profilu uzupełnij, bo ma być widoczny
diete zamierzam tez zmieniac by nue klepać jednego i tego samego zamiast ryżu zastanawiam sie nad spaghetti z miesem mielonym a kurczaka na rybę łosoś ,pstrąg ,mintaj
[...] by nie popełnić tego samego błedu ;/ białka mam zdecydowanie wiecej niż zapotrzebowanie ale wkońcu trzeba coś jeść . diete zamierzam tez zmieniac czy nie jest jednego i tego samego zamiast ryżu zastanawiam sie nad spaghetti z miesem mielonym a kurczaka na rybę łosoś ,pstrąg ,mintaj /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/508bd4916ca94fad85edfe9f0bd416c2.png
Znów metafora %-) Wystarczy spożywanie 1-3 porcji 100-150 gramowej ryby ( śledź, pstrąg, dziki łosoś ) w tygodniu, aby pokryć zapotrzebowanie na omega-3, niemniej warto również uzupełnić dietę ALA: jak np: siemię lniane albo nasiona chia. Oczywiście źródła tłuszczy powinny być zróżnicowane: orzechy, awokado, pestki, żółtka jaj, oliwa z oliwek etc.