[...] dużą ilością białka zwierzęcego, jedz też dużo warzyw. Ryby i owoce morza Najlepszy jest szczupak, śledź, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, sieja, sardynki, okoń, pstrąg i solą. W jadłospisie mogą się znaleźć: flądra, węgorz, karp, a także kraby, krewetki, małże, ostrygi i ślimaki. Unikaj kawioru, wędzonego łososia i śledzia [...]
[...] i owoce morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera silną lektynę, która łącząc się z komórkami raka sutka doprowadza do ich wyeliminowania). Unikać [...]
[...] cukier. Staramy się spożywać więcej białka pełnowartościowego pochodzącego z mięsa (chudej wołowiny, piersi kurczaka, indyka), ryb (mintaj, dorsz, morszczuk, łosoś, pstrąg itp.) jak i białek jaj i chudych serów. Diety swoje powinniśmy uzupełniać w odżywki. W zależności od naszego genotypu i przemiany materii powinny one być albo z [...]
[...] na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina, lub 100-130g tuńczyka w sosie własnym lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg) lub 100g ryby tłustej (łosoś, halibut) - jeśli tłusta ryba nie dodawać oleju do surówki lub 150g twarogu chudego lub 150g wędzonej piersi indyka, polędwicy [...]
[...] (wiejskiego) -chuda szynka dobrej jakości 100gram + ser żółty 100gram(do wyboru : pieczeń wołowa, chuda szynka wieprzowa, pierś z indyka, pierś z kurczaka; z ryb : mintaj, pstrąg, dorsz, panga biała itd.) -warzywa/owoce (dowolnie) posiłek3 (13:00 posiłek w szkole) -4 kromki(1kromka=25gram) chleba żytniego - prawdziwego chleba z pełnego [...]
[...] ryby i nie brakuje tu tych, stanowiących źródło niezbędnych kwasów. Mówimy tu przede wszystkim o rybach morskich,a z ryb, z wód śródlądowych warto zainteresować się jedynie pstrągiem. Tradycyjny śledzik stanowi także świetne źródło omega-3 i warto go spożywać dosyć często, a już na pewno ów śledź czy pstrąg jest lepszym rozwiązaniem od tłustego [...]
Witam, ułożyłem sobie dietę i chciałbym żeby ktoś jeszcze rzucił na nią okiem zanim zacznę się do niej stosować. Wiek: 17 Waga: 78 Kg Wzrost: 179 cm Cel: Masa Trening: FBW 4 razy w tygodniu Zapotrzebowanie kaloryczne: 2830 Kcal B:150 T:75 WW:480 b/t/ww 7:00 38/32/80 Śniadanie - 720 Kcal Jajka 3szt. - 170g 18/15/1 170 [...]
[...] smażenie na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina, lub 100-130g tuńczyka w sosie własnym lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg) lub 100g ryby tłustej (łosoś, halibut) - jeśli tłusta ryba nie dodawać oleju do surówki lub 125g twarogu chudego lub 100g wędzonej piersi indyka, polędwicy [...]
[...] smażyć na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina; lub 100-150g tuńczyka w sosie własnym; lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg) lub 100-120g ryby tłustej (łosoś, halibut) - do tej ryby nie dodawać oleju do surówki; lub 120-150g twarogu chudego (1/2 kostki) lub 100-150g wędzonej piersi z [...]
witam, postanowiłem napisać post o zawartości poszczególnych składników btw w niektórych rybach i w ich 'przetworach' wszystkie dane dotyczą 100g poszczegolnych rybek RYBY ŚWIERZE: -Dorsz: białko 17,7g tłuszcz 0,7 węglowodany 0 -Flądra:b 16,5 t1,8 w0 -Plastuga:b17,1 t1,9 w0 -Halibut:b20,1 t1,9 w0 -Karp b18 t4,2 w0 -Łosoś b19.9 t13,6 w0 [...]
[...] na tłuszczu i w panierce) np. pierś z kurczaka, indyka, cielęcina, schab, wołowina; lub 100-150g tuńczyka w sosie własnym; lub 150g ryby chudej (dorsz, mintaj, sola, pstrąg) lub 100-120g ryby tłustej (łosoś, halibut) - do tej ryby nie dodawać oleju do surówki; lub 120-150g twarogu chudego (1/2 kostki) lub 100-150g wędzonej piersi z [...]