Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
[...] sokach, „odtruwająca”, militarna, VLCD - to tylko czubek góry lodowej. Zwykle stosuję inne założenie – potrzebujesz zarówno węglowodanów, tłuszczów, jak i protein. Dlatego eliminowanie z jakichś powodów danej grupy makroskładników wcale nie musi być rozsądne. Wyjątkiem od reguły są diety ketogeniczne (dostarczające <50 g [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
[...] tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło [...]
[...] https://www.livekindly.co/filmmaker-james-cameron-vegan-pea-protein-investment-ingredion/ David Rogerson „Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5598028/ H. Ciborowska [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] Nic to nie da, jeśli taki proces będzie trwał dłużej. Takie samo zjawisko zachodzi po dłuższym poście. Dlatego po treningu kluczowe jest dostarczenie węglowodanów i/lub protein, aby zainicjować procesy anaboliczne. Wydaje się jednak, iż zaraz po treningu proteiny są ważniejsze, jednak bez nadwyżki energetycznej budowanie masy jest niemożliwe [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
[...] zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Podsumowanie: z pewnością warto mierzyć stężenie insuliny na czczo [...]
[...] bilansem energetycznym, mechanizmem powstawania i ryzykiem otyłości. Studium obejmowało 32 kontrolowane badania żywieniowe dotyczące 562 osób, w których nie zmieniano ilości protein w diecie, ale w różnym stopniu zastępowano tłuszcze węglowodanami. W miarę jak zmieniał się stosunek węglowodanów w diecie do tłuszczu, uważnie śledzono dobowy [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]
[...] g białka na kilogram masy ciała sylwetki endomorficznej: 3,08 – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg [...]
[...] w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie drogie (gdyż zawierają np. 80% i więcej protein serwatkowych w 100 g). Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w biosyntezie laktozy; nośnik Ca2+ (także cynku, manganu, kobaltu); [...]
[...] mniej więcej BMR leży w granicach 20-25 kcal na każdy kilogram masy ciała. Jeśli chodzi o optymalną ilość białka, to próg zapewne leży w granicach 1.8 – 2.5 g protein na kg masy ciała, czyli 90 kg zawodnik dostarcza dziennie 162-225 g pełnowartościowych protein. Jeśli ten sam człowiek (ważący 90 kg) stwierdzi, iż ma za dużo tkanki [...]
[...] hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g [...]