Znalezione pod frazą:
Sortuj wg:
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko serwatkowe – efekty Białko na [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] i tkanek. Warto nadmienić, że odpowiednio zastosowana ketoza może przynieść wiele korzyści. Jeśli utrzymujemy ją około 2-3 miesiące, dostarczamy organizmowi wartościowe produkty w swojej codziennej diecie, = oraz wypijamy odpowiednią ilość wody najlepiej wysoko lub średnio zmineralizowanej, tak aby zadbać o odpowiednią podaż wapnia, potasu [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] II: niska wartość energetyczna, mniej niż 0,6-1,5 kcal / g; pokarmy można jeść w rozsądnych ilościach. Całe ziarna, chude mięso, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty nabiałowe (serek wiejski 1% tłuszczu, jogurt zwykły – bez dodatków; jogurt owocowy niskotłuszczowy), czarne oliwki. Kategoria III: średnia wartość energetyczna, [...]
[...] Carb, nie powinny wystąpić żadne niechciane powikłania. Jednakże, jeśli nie zadbamy o odpowiednią suplementację, zejdziemy zbyt nisko z ilością węglowodanów, nie zadbamy o produkty o właściwościach alkalizujących, błonniku czy nawodnieniu – dieta może prowadzić do szeregu nieprzyjemnych skutków ubocznych. Do negatywnych skutków diety Low Carb [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
[...] spożywania znacznych ilości owoców i warzyw, których włókno ułatwia funkcjonowanie przewodu po-karmowego, a przy tym dostarczają one niewiele kalorii. Diety bogate w produkty roślinne, rozsądnie połączone z pożywieniem komplementarnym (produkty mleczne, niezbyt tłuste mięsa), mają ponadto tę przewagę, że zapewniają organizmowi odpowiednią [...]
[...] malinowym lub słodzikiem. A zamiast batonika w czasie przerwy zjedz suszone owoce - dodadzą Ci one energii i zwiększą podaż błonnika w diecie. Staraj się jadać na śniadanie produkty pełnoziarniste: płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, muesli a zrezygnować z bułeczek pszennych. Unikaj produktów przetworzonych i konserwowanych, zawierają one duże [...]
[...] złożonych, natomiast zwiększyło się spożycie cukru. Dawniej spożywano żywność naturalną z dużą ilością błonnika. Obecnie dominuje żywność przetworzona. Na rynku mamy półprodukty i zamrożone gotowe dania, które mają skondensowaną energię, tzn. w małej objętości jest dużo kalorii. Dodajmy do tego brak czasu powodujący, że jemy nieregularnie, [...]
[...] i zmniejsza napięcia, można więc powiedzieć że ma pośredni wpływ na poziom kortyzolu i układ nerwowy. Z kolei natrysk zimny przyspiesza krążenie i pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii (nabyte podczas treningu) – przeciwdziała obolałości mięśniowej (błędnie nazywanej zakwasami) i stanom zapalnym. Pamiętajmy jednak o tym, że zanim [...]
[...] żołądka. Ponadto dostarczają mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce. Objętościowo możemy zjeść taką samą porcję mięsa i chleba, lecz w chlebowej jest mniej kalorii. Ponadto produkty o dużej zawartości węglowodanów i błonnika, czyli np. właśnie pieczywo, wymagają lepszego przeżuwania. W efekcie jemy wolniej i szybciej czujemy się nasyceni. Od [...]
[...] ma większą wartość odżywczą niż biały (brązowy ma też korzystniejszy współczynnik glikemiczny). Jeśli jednak do talerza ryżu dodamy filiżankę fasoli i zmieszamy razem obydwa produkty, to mamy automatycznie potrawę podnoszącą poziom białka w organizmie. Można przygotować oba składniki pół na pół, razem lub oddzielnie, a można też uzupełnić danie [...]
Nasz sklep
Mega promocja
Losowe tematy
Poszukiwane