Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
[...] zwariować. Nie musisz na siłę ograniczać ilości spożywanych kalorii. My wciąż uważamy, że ważniejsze jest zadbanie o dobrą jakość tego, co jemy. Jedząc warzywa, owoce, produkty nieprzetworzone, mamy znacznie większy wpływ na swoje zdrowie niż ocenianie żywności tylko przez pryzmat kalorii. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26187233
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
[...] coraz więcej dowodów na to, że dobrze zaplanowana dieta roślinna może być zdrowsza. Niemniej nie można jednak nikomu narzucać wyboru, ale można zachęcać do lepszych wyborów. Jeśli jesteś mięsożercą, pozostań nim, ale wybieraj mięso z dobrego źródła i uzupełniaj swoje posiłki w produkty roślinne. Taki kompromis zdaje się całkiem dobrym wyborem.
[...] wartość. Chociaż to przede wszystkim żywność pochodzenia zwierzęcego jest bogata w cynk, to niektóre pokarmy roślinne również zawierają pewne jego ilości. Należą do nich produkty pełnoziarniste, fasola, orzechy i niektóre pakowane produkty spożywcze wzbogacone cynkiem. Najlepiej pozyskiwać cynk z żywności, ale czasami konieczna może okazać [...]
[...] się one bowiem przewagą cukru oraz taniego tłuszczu w składzie, które zachwiać mogą zarówno gospodarką glukozowo-insulinową, jak i cholesterolową. Przekazując takie produkty w formie podarunku dla przyjaciół czy rodziny, trzeba pamiętać, że cukrzyca i miażdżyca, które wchodzą wraz z otyłością i nadciśnieniem w skład zespołu [...]
Zakładając, że prawdziwa dieta wegańska opiera się o produkty uprawiane i zbierane lokalnie, można bez wątpienia stwierdzić, że jest to dieta tania. Niestety obecnie za dietę wegańską uznaje się również stosowanie chemicznych zamienników produktów odzwierzęcych, takich jak syntetyczne pseudo-mięsa produkowane w fabrykach, które wegańskie są tylko [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
[...] ich jakość jest również znacznie lepsza niż w mrożonkach. Pamiętajmy, aby jednak nie przesadzać z ich ilością oraz nie stosować w diecie wyłącznie samych owoców. Dieta, aby była zdrowa, musi być bogata w odpowiednią ilość makroskładników oraz witamin i składników mineralnych, których podaż skutecznie podbijemy, stosując ww. produkty owocowe.
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Jesteś na deficycie kalorycznym już od 2-3 miesięcy? Początkowo waga spadała w stosunkowo szybkim tempie, a Tobie nie brakowało sił do wykonywania treningów i dodatkowych aktywności w wolnym czasie? W ostatnim czasie odczuwasz brak sił i spadek motywacji do kontynuowania redukcji? Koniecznie przeczytaj ten artykuł. Znaczne przekroczenie bilansu [...]
Bill Pearl wyróżniał się jeszcze zanim zbudował swoją słynną sylwetkę. Podczas gdy większość chłopców marzyła o tym, że pewnego dnia będą policjantami, strażakami, gwiazdami filmowymi lub sportowcami, Bill marzył o byciu kulturystą. Niektórzy mówią, iż zainspirował go cyrkowy siłacz w 1938 r. Przez kolejne lata dążył do uzyskania większych mięśni [...]
[...] tygodni zmiana diety poprawiła zdrowie psychiczne badanych osób. Dieta ta nie była zbyt skomplikowana: wyeliminowano przetworzoną żywność, wzbogacono posiłki o błonnik, produkty pochodzenia roślinnego i dodano zdrowe tłuszcze. Połączenie mózg-jelita Mózg i jelita są ze sobą ściśle połączone i działają synergistycznie. Składniki odżywcze, [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]