PODSTAWY UKŁADANIA DIETY Jak powinno się układać dietę? Co powinniśmy brać pod uwagę? Jak dobierać produkty? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym krótkim instruktażu. Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie [...]
[...] procent amylopektyny (95-99%) i niskiej zawartości procentowej amylozy (1-5%). Cząsteczki amylopektyny są większe, cięższe i łatwiejsze do strawienia dla żołądka. Dlatego produkty, które mają mało amylozy i amylopektyny będą szybciej trawione i wchłaniane. Zalecane dawkowanie Dodać Waxy Maize Starch 50g do odpowiedniej ilość do wody lub soku [...]
[...] sokiem roślinnym wydzielanym w dużych ilościach pod wpływem tych pasożytów lub uszkodzeń mechanicznych. Mszyce i czerwce przyswajają białko zawarte w soku roślinnym, dodają produkty swojego metabolizmu i wydzielają w postaci lepkiej cieczy, zwanej spadzią. Miody pszczele (naturalne) są znacznie cenniejszymi produktami spożywczymi niż cukier [...]
[...] z nas nie wie co je! Etykiety na artykułach spożywczych nie mówią ci wszystkiego. Większość zawiera pewne ilości, chociażby tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 [...]
[...] włączając do diety pokarmy obfitujące w tłuszcze Omega-3. Są nimi głównie tłuste ryby morskie: łosoś, tuńczyk, pstrąg tęczowy, śledź, makrela lub rybi tran. Ponadto niektóre produkty roślinne (olej lniany, olej z wiesiołka tłoczone na zimno, orzechy włoskie, itp.). Skwalen Skwalen to specyficzny tłuszcz nienasycony, (trójgliceryd) - niezbędny [...]
[...] on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób [...]
[...] on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany powinny stanowić około 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób [...]
[...] który utrzymuje stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Węglowodany złożone to: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, musli, owoce, warzywa. Węglowodany stanowią ok. 60% diety zawodnika wykonującego długotrwały trening. Węglowodany przed wysiłkiem Pełny zasób glikogenu w [...]
[...] rozpoczętą około 10×106 lat temu oraz w trakcie rewolucji przemysłowej ~200 lat temu . Diet paleolityczna, zwana też łowiecko-zbieracją, zawiera takie produkty jak mięso, ryby i owoce morza, orzechy, warzywa liściaste, korzeniowe i bulwiaste oraz owoce, jaja ptasie i okazjonalnie miód . W porównaniu do dzisiejszej diety [...]
[...] Tłuszcze pożywienia są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT). Głównym źródłem NNKT są produkty pochodzenia roślinnego. Kwas linolowy występuje w większych ilościach w olejach jadalnych, np. w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, w nieco mniejszych [...]
[...] nasycone występują praktycznie w każdych grupach produktów zawierających tłuszcz, tyle że w różnych proporcjach, jednak głównym źródłem są mięsa. Należy pamiętać, że produkty bogate w tłuszcze nasycone bywają nazywane … pustymi kaloriami, także nie tylko słodycze są określane tym mianem. Tłuszcze wielonienasycone występują we wielu [...]
[...] rozpuszczamy w wodzie lub w soku, a nie w mleku, to zawarta w niej szczątkowa ilość laktozy nie stanowi naprawdę żadnego problemu. Można też nabyć na naszym polskim rynku produkty ( dystrybutor z USA ), zawierające w swoim składzie laktazę - enzym odpowiedzialny za trawienie laktozy. Powyższe pozwala każdemu klientowi, cieszyć się smakiem [...]
[...] rozpuszczamy w wodzie lub w soku, a nie w mleku, to zawarta w niej szczątkowa ilość laktozy nie stanowi naprawdę żadnego problemu. Można też nabyć na naszym polskim rynku produkty ( dystrybutor z USA ), zawierające w swoim składzie laktazę - enzym odpowiedzialny za trawienie laktozy. Powyższe pozwala każdemu klientowi, cieszyć się smakiem [...]
[...] Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako złamanie regulaminu, ale osobiście sądzę, że nie ma powodu przepisywania tak dużej ilości notatek, tym bardziej, że produkty sam dokładnie ważę, przeliczam, przepisuję wartości z opakowań i posiadam je skatalogowane w własnej bazie produktów w której doskonale się odnajduję. No i [...]
[...] pozyskac ze skrobi kukurydzy woskowej ale skrobia kukurydzy woskowej to nie to samo co Vitargo! Sprzedawcy WMS przywłaszczyli sobie wyniki badań dla Vitargo, jakby obydwa produkty były tym samym źródłem węglowodanów. Więc stąd się wziął mit - wyzszosc vitargo nad innymi formami: Improved gastric emptying rate in humans of a unique glucose [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] posiadają już jakieś pojęcie na temat stosowania tego typu specyfików. Należy pamiętać oczywiście, iż suplement diety oznacza dodatek do niej, a nie składnik zamienny za produkty żywieniowe. Co trzeba wiedzieć, czyli garstka podstaw Generalnie odnowa komórkowa tkanek mięśniowych jest bezpośrednio powiązana z uszkodzeniem mięśni, a tym [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Chcąc zdrowo odżywiać się, musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza. Przygotowując [...]
[...] cukru • nie jeść białego pieczywa • zrezygnować z ciastek i tłustych produktów cukierniczych • nie spożywać produktów instant (dotyczy także ryżu i makaronów) • wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz z pełnego ziarna • gotując ryż i makarony skracaj gotowanie, tak aby „doszły“ • ziemniaki gotuj w łupinkach Przykłady „dobrych“ i [...]
[...] ubocznym tych diet są ubytki masy mięśniowej, a nie jak byśmy chcieli spalenie tłuszczu. Zmniejszenie chęci na spożycie alkoholu i słodyczy. Zmniejszenie łaknienia na produkty słodkie oraz alkohol częściowo można wytłumaczyć efektem stabilizacji poziomu cukrów we krwi. Badania na alkoholikach dowiodły, że 2-3 gramy glutaminy, podawane 3 [...]
[...] ubocznym tych diet są ubytki masy mięśniowej, a nie jak byśmy chcieli spalenie tłuszczu. Zmniejszenie chęci na spożycie alkoholu i słodyczy. Zmniejszenie łaknienia na produkty słodkie oraz alkohol częściowo można wytłumaczyć efektem stabilizacji poziomu cukrów we krwi. Badania na alkoholikach dowiodły, że 2-3 gramy glutaminy, podawane 3 [...]