Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
[...] gdy komosa ryżowa zawiera go dwa razy więcej w tej samej porcji. Zamiast węglowodanów o niskiej zawartości białka, spożywaj te, które mają go więcej. Spożywaj wysokobiałkowe produkty węglowodanowe, takie jak wspomniana wcześniej komosa ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu [...]
Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]
Chociaż za trzon niezbędnej suplementacji w sporcie na wysokim poziomie uznaje się kreatynę i kofeinę oraz napoje węglowodanowe, to istnieją jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z [...]
[...] spadła. Mniej więcej na przełomie stycznia i grudnia zacząłem eksperyment na sobie: przestałem jeść, a zacząłem żreć ile się da i jak chce. Oprócz czystej michy jadłem także produkty "rozrywkowe": na ogół czekoladę lub słone przekąski z różnych piekarni. Zarówno waga, mój rozmiar, jak i siła poszły do góry. Cieszyło mnie to, jedzenie sprawiało mi [...]
[...] ilość białka w diecie bo na takiej w której miałem duże ilości białka a mało węglowodanów nie miałem siły trenować ciężko oraz waga mi stała w miejscu, gdy zacząłem jeść produkty bardziej węglowodanowe a mniej np mięsa i serów to zacząłem przybierać na wadze i siła również ruszyła do przodu. Przez 2/3 lata waga oscylowała mi w graniach [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Dziennik zakladam zeby miec wszystko wypisane i kontrolowane wlasnie tutaj , mile widziana jakakolwiek krytyka , pomoc , pytania ... Mieszkam za granica dlatego niektore produkty z potreningu moga nie byc w jezyku polskim %-) DIETA KalorieW pierwszym miesiacu przytylem ponad 4 kg wiec troche za duzo i zanizylyem kalorie w nastepnym z 3000 do [...]
We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]
[...] brakuje Ci wtedy białka (choć to 1,8 to tez nie jest taka duża różnica, ale na redukcji białka może a nawet lepiej mieć więcej niż mniej :-) ) to wtedy ucinasz mocniej produkty węglowodanowe a dokładasz "białkowe" żeby zniwelować tę różnicę Dziękuje trochę poucinałem wychodzi mi 2719 Kcal 175.6 białka tł 82.5 Wegl. 323.1 Problem z tłuszczem [...]
[...] ciała z tłuszcuz i 2g na kg masy ciała z białka bym nie ruszał, poucinaj z węglowodanowych źródeł, jeżeli brakuje Ci wtedy białka (choć to 1,8 to tez nie jest taka duża różnica, ale na redukcji białka może a nawet lepiej mieć więcej niż mniej :-) ) to wtedy ucinasz mocniej produkty węglowodanowe a dokładasz "białkowe" żeby zniwelować tę różnicę
[...] do zaburzeń odżywiania. Teraz może nie masz czasu rEczywiscie, pasuje Ci, jest to wygodne, nawet niech będzie, że zjesz 6k kcal czysto (dla mnie czysto to są określone produkty, szczególnie węglowodanowe, które nie kojarzą się z byciem fit, ale mają mało fatu, nie zawierają syropu glukozowo fruktozowego np, służą do podbicia puli ww, bo [...]
[...] zabić. Woda nie wystarczy, konieczne jest uzupełnienie węglowodanów (carbo, vitargo, żele węglowodanowe, kisiele, budynie, batoniki i inne gotowe do spożycia produkty) oraz elektrolitów (kompleksowe mieszanki węglowodanów z elektrolitami, np. ALLNUTRITION, lub same elektrolity bez węglowodanów). Magnez i jego rola w ustroju [...]
[...] 500 kalorii. przez brak ruchu nie bedzie zastoju masa skoczy do góry ale tłuszczowa. organizm i tak w stanie nie jest wszystkiego przetrawić przecież część wydalasz. są produkty węglowodanowe bez białka np owoce. jak będziesz miał 20 g wiecej białka to się nic nie stanie kaloria kalorii jest równa ale skąd one pochodzą już nie inaczej [...]
[...] wiele mechanizmów wpłynąć mogą na zdrowie oraz poziom energii w ciągu dnia. W głównych posiłkach lepiej jest sięgać po kasze i pełnoziarniste przetwory zbożowe, aniżeli produkty z mąki pszennej, szczególnie z wysokiego przemiału. Lepiej jest również wykorzystywać płatki owsiane, pieczywo żytnie na zakwasie, czy makarony z pełnego ziarna, niż [...]
[...] się uzyskane dane dotyczące glikemii, oceniając, jak bardzo wzrasta stężenie glukozy we krwi np. po porcji warzyw, ryżu, owoców czy słodyczy. Ogólnie uznaje się, iż produkty o wysokim IG nie powinny zbyt często gościć na talerzu, gdyż powodują nadmierną odpowiedź insulinową. Co ciekawe, produkty o wysokim IG nie muszą być korzystne dla [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
Równowaga płynów w ustroju jest dość krucha i łatwo ją naruszyć. W literaturze opisano setki przypadków śmierci z powodu odwodnienia i sporo wywołanych nadmiernym spożyciem wody. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom dla każdego składnika ciała istnieje krytyczny punkt wysycenia. Organizm najsłabiej toleruje wzrost temperatury, dlatego „robienie wagi” [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
[...] wliczać do diety. To bardzo dobrze że jesteś precyzyjny i pytasz nawet o taki szczegół, ale nie ma też co popadać w paranoje. Ważne abyś jednak zliczał wszystkie produkty spożywcze nawet warzywa (niektórzy nie mają w zwyczaju ich liczyć) nie zapominał o kalorii z napoi, wszelkich sosach i dodatkach do smażenia. W nich czasami może być [...]