[...] ktory bedzie wolnowchłaniany, nie ebdzie powodowal skokow insuliny, i z powodzeniem ebdzie mogl zastapic węgle powiedzmy z ryżu. nioe ejstem tutaj znawca supli od strony technologicznej ale te ostatnie wyniki obrazujace poziom glukozy i insuliny, chyba pokazuja wlasnie ze na tle malto wms jest takim weglem ktory uwalnia sie stopniowo myle sie ?
glikogen jest pusty ale we krwi jest staly poziom cukru - nawet gdy nie jesz wegli nawet gdy nie jesz nic w zaleznosci od diety,od rozkladu btw,od rozmieszczenia posilkow czy czasu nie jedzenia - organizm moze korzystac z roznych zrodel energi gdzies ostatnio wklejalem wykres gdzie podczas godzinnego krecenia na rowerku przys stalej intensywnosci [...]
[...] proces syntezy glikogenu, białek i tłuszczów, przeciwdziała reakcjom katabolicznym oraz usprawnia wykorzystanie i spalanie glukozy w komórkach mięśniowych (czyli reguluje poziom glukozy we krwi). Cząsteczka insuliny składa się z 2 łańcuchów polipeptydowych A i B połączonych ze sobą dwoma mostkami disiarczkowymi: łańcuch A zawiera 21, a łańcuch [...]
[...] im bardziej jesteś fit (i mniej tłuszczu masz) -> tym bardziej jesteś wrażliwy na insulinę! Im więcej zjedliśmy węglowodanów prostych (np. glukoza) - tym większy poziom glukozy -> tym większe uwalnianie insuliny -> co powoduje obniżenie się stężenia glukozy. Zazdroszczę ludziom co jedzą 6posików dziennie i w każdym po worek ryżu i [...]
[...] wynosić 126, to rozpoznajemy cukrzycę. Jeśli znajduje się w przedziale 100-126, należy wykonać test obciążenia 75 g glukozy. W teście obciążenia rozpoznajemy cukrzycę, jeśli poziom glukozy 2 h po obciązeniu wynosi > 200. Jeśli jest niższy, to mamy do czynienia z jakimś typem stanu przedcukrzycowego (w zależności od poziomu jest to albo [...]
[...] nie zrozumieliśmy się, ale to chyba epizod a nie reguła ;-) bziubzius - bardzo mnie to cieszy ;-) Delikatus - warto byłoby się zastanowić jaki byłby skutek wzrostu poziomu insuliny indukowany słodzikami. Skoro insulina jest hormonem obniżajacym poziom glukozy, to nawet jeśli słodzik spowoduje wzrost insulinemii, to skutkiem tego będzie [...]
[...] i absorbowane, w rezultacie powodując znaczne wachania cukru we krwi. Produkty z niskim ig, dzięki wolniejszemu trawieniu i absorpcji, powodują stopniowy wzrost cukru i poziom insuliny oraz mają udowodnione korzyści zdrowotne. Diety niskowęglowodanowe wpływają korzystnie na poziom glukozy i lipidów u cukrzyków (1 i 2 typu). Produkty z niksim [...]
[...] tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że jest ona jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Niebezpieczeństwo - [...]
[...] jedzac glukoze a jeszcze wyzszy jedzac bialko + glukoze! fat/blonnik/warzywa/czy wegle o bardzo niskim ig - spowolnia trawienie -> wiec i uwalnienie glukozy -> wiec i poziom glukozy nie bedzie wysoki -> wiec i potrzebne bedzie mniej insuliny co do relacji bialko/glukoza/glukoza + bialko a poziom glukozy/insuliny - tu masz fajne wykrey: [...]
[...] najprawdopodobniej z tussi A propo była dzisiaj dosyć śmieszna sytuacja, bo w szkole robili(na szczęście nie obowiązkowe) mini badania. Obejmowały ciśnienie, cholesterol i poziom glukozy. I wyobraziłem sobie moje wyniki Nie poszedłem po prostu, bo lekarki wywołałyby panikę. Cholesterol? Tłuszczówki od dłuższej chwili, podniesiony jak kop w dupę [...]
[...] Następnie zaprezentowano im zdjęcia pokarmów wysoko i niskokalorycznych. Podczas tej prezentacji naukowcy skanowali mózg badanych. Obserwacje wykazały, że przy niskim poziomie glukozy, dwa obszary mózgu, które regulują przyjemność, wysyłały sygnał skłaniający do jedzenia. Aby utrzymać stały poziom glukozy, naukowcy zachęcają do częstszego [...]
[...] kakaowy i olej palmowy • efekty przy takim modelu żywienia: - obniżenie masy ciała u osób z zespołem metabolicznym + wybitnie korzystny wpływ na profil lipidowy + na poziom glukozy + na ciśnienie tętnicze krwi + brak działań niepożądanych • w praktyce: potrzeba chociaż trochę białka lub węglowodanów, by spalanie tłuszczów mogło przebiegać [...]
[...] w pokarmach które spożywamy. Odczekawszy pewien czas po spożyciu posiłku przez wolontariusza, naukowcy pobierali próbką krwi aby stwierdzić jak dany posiłek wpłynął na poziom cukru we krwi. Na tej podstawie wyliczano indeks glikemiczny (IG lub z angielska GI) i wyrażano go w skali od 1 do 100, przyjmując iż indeks poniżej 55 jest niski, od [...]
no to dlaczego uważasz że podwyższony poziom glukozy we krwi jest gorszy niż nagły wyskok i spadek? w kontekście kulturystykiWydaje mi się, że nic takiego nie napisałem. Wyraziłem natomiast wątpliwość czy podwyższony poziom glukozy jest korzystny dla rozwoju muskulatury co sugerowałeś Ty. Napisałem, że cukier stołowy ma taki sam indeks glikemiczny [...]
[...] z USA publikuje pismo "Journal of Nutrition". Cukrzyca typu II (insulinoniezależna) to poważna, przewlekła choroba metaboliczna, objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Dotyka ona najczęściej ludzi starszych lub osoby otyłe po 30. roku życia. Chorzy na cukrzycę muszą stale kontrolować poziom glukozy we krwi. W ich [...]
[...] cukrów prostych, ale węglowodanów złożonych, czyli takich, których IG (wskaźnik glikemiczny) ma niską wartość. Produkty o niskim IG uwalniają cukry stopniowo, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest stale na tym samym poziomie. Natomiast po spożyciu żywności z wysokim wskaźnikiem glikemicznym następuje nagły i szybki skok glukozy, który równie [...]
Logan Bo to podnosi poziom glukozy i insuliny. Mleko szczegolnie. Czasami Ig nie idzie w parze z II (indeks insulinowy). A lody to glownie wegle i mleko. Aminokwasy podnosza poziom insuliny. Ale jal dziala insulina?upycha cukier z krwi do komorek. stad pomysl aby jednak nie stosowac bcaa. Ale glukoza to co innego niz [...]
[...] wszystkim należy zadbać o uzupełnienie utraconych cukrów po jednostce treningowej czy zawodach w celu ograniczenia procesów katabolicznych w okresie wypoczynku. Niski poziom glukozy we krwi będzie sygnałem dla mechanizmów wyrównawczych do utrzymania wysokiego poziomu utleniania kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. O ile niski poziom [...]
kortyzol przyspiesza glukoneogenezę i podnosi poziom glukozy we krwi, więc w przypadku podaży ww i wypuszczeniu insuliny jego poziom się obniża - to logiczne i masz rację, tylko dlaczego ma nas to martwić? owszem, w przypadku jego wysokiego stężenia i nasilenia procesów katabolicznych cierpi regeneracja i samopoczucie, ale z drugiej strony min. [...]
[...] przekształcane w nią dopiero po ich wniknięciu do organizmu. Jeżeli bowiem w napoju obecna jest jednie sama glukoza, to po spożyciu takiego napoju - po nagłym wzroście poziomu glukozy w organizmie - dochodzi do równie gwałtownego spadku, co nazywane jest "huśtawką glikemiczną" i co nie sprzyja jakości wykonywanej pracy. Kiedy [...]