[...] jako paliwa energetycznego. W takich okolicznościach cukier mając utrudniony dostęp do komórek, często gromadzi się w krwiobiegu prowadząc do hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi). Osoby u których stwierdza się nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu bardzo często zapadają na cukrzycę oraz choroby jej towarzyszące. Hormon wzrostu [...]
[...] niedługo metformina stanie się swoistym panaceum? żródło literatura. Jeszcze jeden art. U osób bez zaburzeń gospodarki węglowodanowej metformina wywiera niewielki wpływ na poziom glikemii i dlatego w stosunku do tego preparatu lepiej jest używać określenia lek antyhiperglikemiczny niż hipoglikemizujący, chociaż metformina stosowana w [...]
[...] makroskładników. Dużo się mówi o tym, że niskie spożycie tłuszczu prowadzi do dysregulacji cykli miesięcznych. Z kolei węglowodany są niezbędne do utrzymania prawidłowych poziomów - leptyny i trójodotyroniny. W tym artykule zajmę się makroskładnikami i jak obiecałem zaproponuję rozwiązania umożliwiające ograniczenie wydzielania hormonów stresu [...]
[...] z dużym wysiłkiem. O motywacji Jeśli zdecydowałeś się na PeCo to znaczy, że jesteś zdeterminowany wreszcie znacząco polepszyć swój wyskok dosiężny. Na takim poziomie, jakim obecnie jesteś można „wycisnąć" z ciebie 100% możliwości treningowych, dlatego nie panikuj widząc harmonogram rozpisany na 5 dni. Tak prowadzony trening daje [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] (150-350g), wątroba (50-150g). Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. [...]
[...] wykonywanie ok. 12 serii, a na małe ok. 8. Szczególnie początkujący nie powinni przesadzać z ilością serii i nie stosować planów treningowych sławnych kulturystów, gdyż ich poziom poprostu jest za wysoki i nie znajduje zastosowania u osób z małym stażem. Warto też dodać, że w budowaniu masy powinniśmy się skupić na wolnych ciężarach (hantle i [...]
[...] mocnym postanowieniem zmian stylu życia, poprawy sylwetki i pożegnania „brzuszka" na zawsze. Okres wakacyjny jest czasem szczególnej dbałości o niski poziom tkanki tłuszczowej. Każdy moment zdaję się być dobry na zmiany, ale starajmy się nie traktować go jednak jako najlepszy aby spalić zbędny „balast", a raczej czas kiedy [...]
[...] membrane fluidity remains unaltered. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3038454 suplemnetacja 3g 03 przez 8 tygodni zwiekszylo wrazliwosc insulinowa i zmnijeszylo poziom trojglicerydow Dietary eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid are more effective than alpha-linolenic acid in improving insulin sensitivity in rats. In the [...]
[...] może wynosić na przykład: 6:2 (6g białka na kg masy ciała i 2 g białka) i powinien on być zawsze być dostosowany do konkretnej osoby (z uwzględnieniem masy jej ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, codziennej aktywności). W takich proporcjach, tych składników dostarczają gainery. W czasie ciężkiego treningu siłowego zużywasz energię [...]
[...] metabolicznych. Jest on bezpośrednim prekursorem pirymidyn - substancji o kluczowym znaczeniu dla wielu procesów życiowych. Suplementacja orotanu prowadzi do wzrostu poziomu pirymidyn w organizmie. Pirymidyny pełnią zadania podobne do puryn, czyli nukleotydów komórkowych, których najlepiej znanym sportowcom przedstawicielem jest ATP. [...]
[...] jej śladowe ilości. Nieskoniugowany kwas foliowy jest stabilny podczas pasteryzacji mleka, ale jego gotowanie niesie straty fola cyny 40-90%. Fermentacja z kolei podwyższa poziom tej witaminy. WITAMINA B1 = TIAMINA Najbardziej niestabilna ze wszystkich witamin z grupy B, najmniej trwała w formie pirofosforanu tiaminy w niektórych produktach [...]
[...] i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w [...]
[...] kontrolę nad długością życia. U człowieka spełnia jednak inne funkcje. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Cóż pierwszą odpowiedzią będzie że ma za zadanie obniżać poziom cukru we krwi. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Wywodzimy się z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy [...]
[...] strategie prowadzą do niezadowalających wyników można odpowiedzieć jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jeśli właśnie skończyłeś trening siłowy, to dobrze ,bo insulina ‘wpakuje’ ten [...]
[...] Cząsteczki te znamy najlepiej, poprzez najczęściej wymienianych ich reprezentantów - lipoproteiny o malej i bardzo malej gęstości - "złe" LDL i VLDL, których wysoki poziom uznawany jest za nieomylny wskaźnik wysokiego ryzyka rozwoju miażdżycy. Dietę bogato tłuszczową, niestety, uznano również za jeden z czynników ryzyka choroby [...]
[...] waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu kwasu moczowego (dna), kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyjaśnijmy to na przykładzie. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej (wisceralnego) [...]
[...] z drugiej zwiększamy jej naturalną produkcje. Kofeina Bezwodna - najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP – tym samym wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci [...]
[...] może wynosić na przykład: 6:2 (6g białka na kg masy ciała i 2 g białka) i powinien on być zawsze być dostosowany do konkretnej osoby (z uwzględnieniem masy jej ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, codziennej aktywności). W takich proporcjach, tych składników dostarczają gainery. W czasie ciężkiego treningu siłowego zużywasz energię [...]
[...] jak największej masy tzw. szczytowej masy kości. W całym tym okresie bilans Ca powinien być dodatni. Przez kolejne 10 - 20 lat masa kości utrzymywana jest na stałym poziomie i wtedy wapń dostarczany z dietą potrzebny jest tylko na pokrycie strat z moczem, kałem i potem. W wieku 40 - 45 lat zaczyna ubywać nam masy kości w tempie 0,2 - [...]