[...] Słodziki są często tego przyczyną. Dodawaj może do każdego posiłku 1-2 łyżki otrąb owsianych, chocby w formie panierki do mięsa/ryby, żeby ograniczyć wahania poziomu glukozy. 9.prażone pestki słonecznika jako źródło dobrych tłuszczy może zwiększyć ketozę ? Generalnie lepiej nie podjadać, jeśli już, to polecane przez Atkinsa [...]
[...] Im bardziej jest złożona cząsteczka cukru tym wolniej się trawi - wydziela glukozę - a w związku z tym mniejsze ilości glukozy przedostaja się do krwi i wolniej podnosi się poziom insuliny. Zakazane są produkty "mocno" przetworzone takie jak mąka z pełnego przemiału. Włąśnie ze względu na łatwość w odzielaniu cząsteczek glukozy od [...]
[...] trwający w stangacji. 2% oczywiscie uznawane jest za nieistotne statystycznie. Ale realia sa takie ze te statystyki maja bledne zalozenia. jesli ktos jest na swiatowym poziomie nie zrobi 10% postepu rocznie, chocby nie wiem czego sprobowal. Jesli zas naukowcy nie rozumiea tego to trudno. Sa 30 lat w tyle za trenerami. chcesz to podam [...]
watek glukozy: tak moze sie zdarzyc ze poprzyjeciu porcji glukozy ktora gwaltownie podnosci poziom cukru we krwi (jakko ze jest bardzo szybko wchlaniana) a poprzezto powoduje wzrost poziomu insuliny ktora skolei wtlacza caly cukier z krwi do komorek (sorki nie wiem jak to sie pisze ) twoj poziom cukru gwaltownie sie obniza (paradoksalnie). CZemu [...]
[...] w dietach wysokoT (T maja b. male IG). "Dzieki temu spozycie ww prostych w polaczeniu z aminokwasami nie powoduje absolutnie zadnego odkladania tluszczu gdyz wysoki poziom insuliny proces ten uniemozliwia. Cukier i bialko wykozystane sa do procesow antykatabolicznych - a wrecz anabolicznych" Wysoki poziom insuliny nie trwa wiecznie. [...]
Nadmiar kilogramów i niedobór "dobrego" cholesterolu grozi rakiem piersi Niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL może oznaczać podwyższone ryzyko raka piersi u tych kobiet po menopauzie, które ważą za dużo - zaobserwowali naukowcy z Norwegii. Wyniki publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute". [...]
[...] shake (Complete Workout Support) /szybki +90-90min -> posilek /wolny dostep posilki dostarcza wolno ale przez dlugo i glukoze i aminokwasy za to shake'i w odpowiednich porach - tj. tuz przed i zaraz po -> podbija poziom i glukozy i aminokwasów do gory czyli zrobi to na czym nam zalezy Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-09-04 13:37:09
[...] zobaczyć ile czasu trawi się choćby głupie wpc na wodzie, a gdzie ww złożone, często w towarzystwie jeszcze czegoś innego. Nie pijąc nie ma opcji się zalać w te 2-3godz. Mało tego wielu je czysto i unika sodu, teraz transporter glukozy sglt-1 w jelicie cienkim jest zależny od poziomu sodu, Jego niski poziom powoduje mniejsze wchłanianie glukozy.
[...] wyrzut insuliny w odpowiedzi na posiłek wysokoweglowodanowy (z reguły do tego o wysokim IG) jeśli to Insulina odpowiada po czesci za synteze glikogenu a do tego obniza poziom cukru we krwi....a po takim posiłku jego poziom jest na pewno podwyższony. ???????? Przeciez po treningu jest nawet pożadany wysoki poziom insuliny gdyż pomaga ona [...]
[...] do odżywki proteinowej mógłby zwiększajcjej antykataboliczny potencjał i sprawiałby że lepiej wspomaga regenerację. Z drugiej strony zastanówmy się co się dzieje gdy rośnie poziom insuliny. Poziom glukzy ulega wtedy obniżeniu, co jest sygnałem stresowym dla organizmu. Gdybyśmy zjedli coś słodkiego a bezkalorycznego - po momencie od tego efektu [...]
[...] glukozy VS insuliny w krwi ogólnie, - tu mierzalnej przez "hyperinsulinemic-euglycemic glucose clamps" albo inaczej - hyperinsulinemic-euglycemic glucose clamps mierza poziom cukru VS glukozy, a nie to ile cukru realnie wchłania komorka kazda komorka jednoczesnie jest budowana i degradowana kazda komorka jest jednoczesnie ładowana cukrem, i [...]
[...] produkowana przez komórki tkanki tłuszczowej. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie glukozy i związków tłuszczowych. Do tej pory badaczom udało się zaobserwować, że za niski poziom adiponektyny występuje we krwi osób cierpiących na otyłość i cukrzycę typu II. Z kolei podawanie syntetycznej wersji hormonu otyłym myszom powodowało spadek masy ciała [...]
[...] nie był dotąd znany. Grupa naukowców z Dana-Faber Cancer Institute i Harvar Medical School pod kierunkiem Bruce'a Spiegelmana odkryła, że pod wpływem głodówki wzrasta poziom białka PGC-1 alfa. Pod wpływem sygnału głodu organizm zwiększa produkcję białka PGC-1 alfa, które to z kolei stymuluje wytwarzanie glukozy przez wątrobę. Okazało się [...]
[...] te znamy najlepiej, poprzez najczęściej wymienianych ich reprezentantów - lipoproteiny o malej i bardzo malej gęstości - "złe" LDL i VLDL, których wysoki poziom uznawany jest za nieomylny wskaźnik wysokiego ryzyka rozwoju miażdżycy. Dietę bogato tłuszczową, niestety, uznano również za jeden z czynników ryzyka choroby [...]
[...] i przez to hamuje lipolizę - insulina indukuje także powstawanie innego kluczowego enzymu w lipogenezie -syntazy kwasów tłuszczowych. Zatem podsumowując: im wyższy poziom węglowodanów w diecie, szczególnie wysokoglikemicznych, tym silniej uruchamiają się procesy syntezy kwasów tłuszczowych." Mam nadzieje ze cie to przekona [...]
[...] 100 Maltodekstryna 80-110 !!! http://www.sfd.pl/Index_Glikemiczny_Carbo-t203243-s2.html Z tego wynika, że picie carbo po treningu spowoduje szybkie podniesienie się poziomu cukru we krwi (duży wyrzut insuliny)! REKLAMA CARBO: Węglowodany złożone, ze względu na swoją skomplikowaną budowę, trawione są dłużej niż węglowodany proste, gdyż [...]
[...] oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy Whey C-6 jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy [...]
Justine pytasz grochówa gdzie wyczytałaś,że węgle budują mięśnie? w zdaniu co Ci ma wbudować białko w mieśnie jak masz tak niski poziom węgli napisałem rzeczywiście dość łopatologicznie, więc rozwinę, przy niskim lub żadnym spozyciu węgli a dużym spożyciu białka i zwiększonym zapotrzebowaniu organizmu na energię organizm zamiast surowca [...]
[...] aby pozbyć się musi dodatkowo zużyć wiele wody. Dochodzi więc do odwodnienia organizmu. Działa podwójnie niekorzystnie jeśli chodzi o estrogeny. Po pierwsze podnosi ich poziom. Po drugie zwiększa ilość i wrażliwość receptorów, które estrogen pobudza. Obniża poziom . Organizm wywołuje nacisk na jądra hormonem LH, aby pobudzić produkcję [...]
[...] jak białko i tłuszcze, tak i węglowodany mogą być lepsze i gorsze. Cukry ze skrobi wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego i dlatego nie powodują nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dorosły człowiek powinien spożywać około 50g węglowodanów na dobę, a dokładniej mówiąc 0,8g na kilogram należnej wagi ciała. Jeżeli spożywa się dużo [...]