Hej missy, juz wiem o co ci chodzi
Po części masz racje, ale nie do końca(prawda lezy jak zwykle po srodku
"Jesli zawratosc kcal i wartosci odzywczych jest zle rozglozona dla potrzeb organizmu to i tak bedzie sie tyc"
Jesli przytyć, trzeba miec z czego, jesli nie dostarczasz wegli, to organizm nie ma z czego tworzyc tluszczu.
"Tak samo jak z bialkiem jesli jesz za duzo tluszczu jesli chodzi o normalna diete(nawet na keto ludzie tyja poniewaz nie umiejetnie ja stosuja) bedzie on sie odkladal jako zapas niezuzytej energii i bedzie pchany w komorki tluszczowe."
Prawda, dlatego nalezy czytac jak najwiecej, aby nie popelniac błedów.Ale jesli nie dostarczysz nadmiernej ilosci bialka, to nie zamieni sie on w tluszcz.
Poza tym w porownaniu do wegli, ktore zamieniają sie w tluszcz w 100%, bialko zamienia sie jedynie w 58%, zaś tluszcze jedynie w 10%, wiec to mowi samo za siebie.
"nawet na keto ludzie tyja poniewaz nie umiejetnie ja stosuja"
Pozwól że przytocze ci kawałek wypowiedzi Szukały:
"Najpierw spróbujmy sobie wyjaśnić dlaczego na diecie wysokotłuszczowej nie idzie utyć? Otóż głównym enzymem kontrolującym proces syntezy kwasów tłuszczowych w organizmie jest karboksylaza acetylo-CoA. Enzym ten jest aktywowany bardzo silnie przez związek o nazwie cytrynian, który powstaje w stanie dobrego odzywienia i który jest wskaźnikiem obfitego dostarczania węglowodanów. Zatem im wyższa podaż węglowodanów w diecie tym wyższa aktywność karboksylazy i tym szybciej przebiega proces syntezy kwasów tłuszczowych. Dodatkowo czynnikiem aktywującym karboksylazę jest insulina, która jak wiadomo najbardziej obficie wydziela się po spozyciu węglowodanów, szczególnie prostych. Ta nieszczęsna insulina nasila proces lipogenezy jeszcze na wiele innych sposobów:
- wzmaga transport glukozy do komórek ( np. w tkance tłusdzczowej) i przez to zwiększa dostępność pirogronianu do syntezy kwasów tłuszczowych, jak i glicerolo-3fosforanu do tworzenia nowych kwasów tłuszczowych
- insulina zamienia nieaktywną postać dehydrogenazy pirogronianowej w postać aktywną i czyni to głównie w tkance tłuszczowej
- insulina zmniejsza stężenie cAMP w komórkach i przez to hamuje lipolizę
- insulina indukuje także powstawanie innego kluczowego enzymu w lipogenezie -syntazy kwasów tłuszczowych.
Zatem podsumowując: im wyższy poziom węglowodanów w diecie, szczególnie wysokoglikemicznych, tym silniej uruchamiają się procesy syntezy kwasów tłuszczowych."
Mam nadzieje ze cie to przekona
Pozdrawiam, Dezir
--->Doradzam pieknym paniom, zapuszczonym kulturystom oraz Kruszkowi jak sie chudnie(w dziale FITNESS oczywiscie)<---
-----------------------------------------
"
Kulturystyka zaczyna sie w momencie, gdy przestaje sie robić mase"
http://pumpingiron.w.interia.pl