[...] trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA), jest spotykany np. w oliwie z oliwek, oleju [...]
Obecnie mamy do czynienia z epidemią już nawet nie nadwagi, ale otyłości wśród nastolatków i młodych dorosłych. Powodem nie są: niedoczynność tarczycy, „chemiczna żywność”, „słodziki”, „promieniowanie 5G”, czy inne, nieznane i mroczne siły, ale zwykłe, prozaiczne obżarstwo. Kiedyś nie było wystarczającej ilości żywności, dostęp do współczesnych [...]
[...] probiotykami. Dr Kadooka w zaprojektowanym przez siebie eksperymencie wykazał, że samo podawanie probiotyków bez jakichkolwiek zmian w trybie życia może pomóc obniżyć poziom tkanki tłuszczowej u osób otyłych o 4,6% w zaledwie 12 tygodni! Jak to się dzieje? Mechanizmy, za pośrednictwem których jelitowe mikroorganizmy wpływają na regulację [...]
[...] (bokserzy, maratończycy, sprinterzy klasy olimpijskiej). Elitarni maratończycy mają średnio 6,4 ± 1,3% tkanki tłuszczowej. Maratończycy przebijają tutaj nawet bokserów na poziomie olimpijskim (podobni sportowcy nosili średnio 6,9 ± 1,6% tkanki tłuszczowej) oraz zapaśników stylu wolnego (7,9 ± 2,7% tkanki tłuszczowej). Nawet podawani za wzór [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety stosowanych przez sportowców. Nie znajduje się na liście środków zakazanych, nie ma żadnych przekonujących dowodów na to, iż jest szkodliwa dla zdrowia (choć krążyło na ten temat masę teorii). Obrót monohydratem kreatyny w USA osiągnął nieprawdopodobny wzrost z 50 mln dolarów w 1996 roku [...]
[...] takim jak depresja. Według licznych badań, istnieją uzasadnione podejrzenia, iż niedobór magnezu w diecie może prowadzić do depresji. W większości przeprowadzonych badań, poziom tego pierwiastka u osób cierpiących na depresję był znacząco mniejszy w płynie mózgowo-rdzeniowym. Co więcej, z niektórych badań wynika nawet, że suplementacja [...]
[...] tłuszczów nasyconych, stężenie homocysteiny, testosteronu, ilość zjadanego mięsa (ryzyko różnorakich nowotworów). Ba, u badanych osób może się przecież zmieniać poziom stresu (ma wpływ na ryzyko sercowo-naczyniowe i prawdopodobnie kancerogenezę) - przykładowo ktoś zmienia pracę lub kończy właśnie karierę zawodową (i jest narażony na [...]
Większość trenujących osób chce poprawić nie tylko ilość muskulatury (objętość włókien mięśniowych), ale też jej jakość, czyli zwiększyć odtłuszczenie sylwetki. Wraz ze stopniowym spadkiem ilości tłuszczu w ustroju, można odnotować nie tylko wzrost atrakcyjności sylwetki, ale też poprawę kluczowych parametrów zdrowotnych. Podsumowanie Efekty [...]
[...] czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w stanie magazynować około 300 g tłuszczu i 350 g glikogenu. Jednak, ze względu na poziom wytrenowania, sportowcy są w stanie podwoić wartość glikogenu nawet do 700 g. Glikogen i trójglicerydy zmagazynowane w naszym ciele wykorzystywane są w zależności od [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
[...] (przygotowanego ze 185 g marchwi) i 4750 mikrogramów karotenów pochodzących z 91 g startej marchwi, były wystarczające do utrzymania stężenia retinolu we krwi na stałym poziomie. W podobnych warunkach eksperymentalnych, aby utrzymać retinol w osoczu na stałym poziomie, potrzeba było 280 g gotowanych liści szpinaku [...]
Pewien 39 letni amatorski kulturysta zmarł na raka wątroby. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż mężczyzna obwiniał za swoją chorobę „napoje energetyczne i jedzenie czerwonego mięsa”. W czasach swojej przygody z kulturystyką Dean Wharmby często jadł burgery i pizzę, co miało mu pomóc budować masę. Cóż, po krytycznym [...]
Zmęczenie ma zarówno dobre, jak i złe konotacje dla ćwiczeń. Z jednej strony chcesz zmęczyć mięśnie podczas treningu siłowego, aby zmaksymalizować wzrost i przyrost siły. Jednak zmęczenie może również wpływać na Twoją wydajność, gdy ćwiczysz w sposób nieodpowiedni i źle zarządzasz swoją energią i regeneracją. Jak domyślasz się są różne rodzaje [...]
[...] nie tylko sprawność układu nerwowego, który często decyduje o powodzeniu treningu/występu w zawodach. Należy również podkreślić, że tauryna może mieć wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz potencjalnie usprawniać transport kreatyny do mięśni. Pamiętajmy, że okres treningu, czyli wtedy, gdy najkorzystniej stosować odżywki „typu Carbo”, [...]
[...] ocet, ale nim nie był. Uczestnicy badania jedli zgodnie ze swoimi potrzebami, słuchając organizmu. Naukowcy w tym czasie monitorowali zarówno dietę uczestników, jak i ich poziom aktywności. Co zaobserwowano? W ciągu miesiąca obie grupy, które spożywały ocet, straciły na wadze, przy czym najwięcej schudły osoby z grupy pierwszej, które piły [...]
[...] 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, które będą wpływały na znaczne pogorszenie np. poziomu cholesterolu, jak i wpływały również na poziom lipoproteiny LDL i HDL, skutecznie pogarszając ich stosunek. Co więcej, wraz z węglowodanami podniosą ilość [...]
[...] (podstawowego substratu energetycznego). Bierze udział w syntezie DNA. Chlor (Cl): chlor występuje głównie jako anion chlorkowy (Cl-) w glebie i roślinach. Przy odpowiednim poziomie podaży Cl poprawia plony i jakość wielu upraw, takich jak cebula i bawełna, jeśli gleby są ubogie w ten składnik odżywczy. Nadmierne stężenie Cl może być toksyczne [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]