[...] stężenia serotoniny w bocznym podwzgórzu, to jest w strukturze regulującej popęd pokarmowy i uczucie sytości (komentarz: dla uściślenia, mieści się tam ośrodek głodu, z kolei ośrodek sytości mieści się w jądrze przykomorowym). Serotonina z kolei, hamuje czynność tego ośrodka. Do wzrostu poziomu serotoniny dochodzi na skutek zaburzenia w [...]
Wiele osób zadaje mi pytania, czym kieruję się w doborze ilości serii i powtórzeń w treningu siłowym. Warto przypomnieć kilka modeli, które można wykorzystać przy pracy ukierunkowanej na wzrost masy, siły czy mocy mięśni. W pierwszym artykule z cyklu opiszę podstawowy sposób zwiększania obciążeń w skali makro-cyklu, czyli rampę. W eksperymencie [...]
[...] (podobnie, jak np. beta-mimetyki). Dodatkowo aktywuje cykliczne AMP. To wszystko owocuje zwiększeniem ilości krążącej noradrenaliny oraz wolnych kwasów tłuszczowych. Z kolei noradrenalina może hamować uczucie głodu. Na chwilę obecną naukowcy twierdzą, iż osoby regularnie nadużywające kofeiny nie odczują jej działania w zakresie zwiększania [...]
[...] Glikogen jest zmagazynowaną w mięśniach i wątrobie glukozą. Zasoby w wątrobie regulują poziom cukru we krwi, stanowią energię dla układu nerwowego i krwinek czerwonych, z kolei zasoby mięśniowe są bieżącym zapasem, źródłem energii dla pracy mięśniowej. Zasoby w ciele mają: glikogenu mięśniowego około 1600 kcal, czyli ok. 400 g glikogenu dla [...]
[...] z powodu zaburzeń pracy serca (np. beta-mimetyki). Podsumowanie Podawanie węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie pracy wychwyt węglowodanów jest znacząco zwiększony, jest to inna sytuacja [...]
Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]
[...] tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju [...]
[...] czas. Prospektywne badanie Ferraro PM i wsp. sugeruje, iż duże dawki witaminy C mogą mieć związek z występowaniem kamieni nerkowych, ale tylko u mężczyzn, nie u kobiet. Z kolei dane z kohorty badania HPFS (Health Professionals Follow-up Study) wskazują, iż tylko podawanie więcej, niż 1 g witaminy C dziennie (suplementacja), wiąże się z [...]
[...] skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] jest zapewnienie odpowiedniego marketingu (w tym szeptanego) oraz bazy danych „opinii”. W dobie pozycjonowania serwisów internetowych nie jest to wcale trudne zadanie. Z kolei doświadczenie pojedynczej osoby może i wydaje się niezmiernie cenne, ale ... nic nie wnosi. Podobny mechanizm działa w chorobie refluksowej przełyku (ang. [...]
Wbrew pozorom, kiedyś kulturyści byli nie tylko masywni, ale też bardzo silni. Istnieje wielu przedstawicieli dyscyplin bazujących na sile/mocy, którzy dysponowali dobrymi sylwetkami. Na zakończenie Czy kulturyści powinni budować siłę? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Istnieją korzyści z wdrożenia takiego systemu treningowego, jednak wiąże się on [...]
[...] wpływ węglowodanów odnotowuje się w centralnym układzie nerwowym. Należy pamiętać, iż maksymalne wartości absorpcji glukozy w jelitach wynoszą ok. 1.3 g / minutę. Z kolei prędkość opróżniania żołądka po podaniu 6% roztworu glukozy z wodą wynosi 19.5 +/- 1.4 ml / minutę. Dlatego podawanie większych ilości węglowodanów wcale nie będzie [...]
[...] ku adaptogenom. Unikaj papierosów oraz nadmiernego spożywania alkoholu Papierosy mają bezpośredni wpływ na redukcję poziomu wytwarzanego przez Twój organizm testosteronu. Z kolei nadmierne spożywanie alkoholu może powodować zwiększoną konwersję testosteronu, który już został przez Wasz w organizm wytworzony, do estrogenu. Sytuacja więc jest [...]
[...] w której całe ciało trenujemy na jednej sesji. Krąży o nim niezliczona ilość mitów, błędnych koncepcji, część osób przedstawia go jako najlepszy trening na świecie, inni z kolei widzą go tylko jako rozwiązanie dla początkujących. Jakie są fakty i mity, jakie wady i zalety FBW? Fakt: Bardzo ciężko jest skalować FBW To znaczy, w systemie FBW [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]
[...] Z reguły tak, ale spadek zależy od wielu czynników i np. w jednym z badań, w grupie stałego deficytu kalorycznego, odnotowano spadek REE o 749±498 kJ (179 kcal). Z kolei w grupie przerywanego deficytu kalorycznego spadek wyniósł ledwie 360±502 (86 kcal), ponad dwukrotnie lepszy wynik. Najlepsze formy interwałów Po wykorzystaniu [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]