Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i warzywa. Największy wpływ na zakwaszenie mają: steki i polędwice wołowe, kurczak (pierś, udko itd.), sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki [...]
[...] to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany papryki [...]
[...] żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 jadaj owoce oraz warzywa Podsumowanie Nie ma „dobrych” i „złych” hormonów. Wszystkie hormony, które produkowane są w naszym organizmie, istnieją po to, aby mógł on prawidłowo [...]
[...] i warty uwagi owoc. Ma kremową konsystencję, cudowny zielony kolor i w miarę neutralny smak, co daje wiele możliwości. Jest co prawda bardziej kaloryczny niż inne warzywa i owoce, ale jak to mówią – coś za coś. Awokado to źródło zdrowych nienasyconych tłuszczy, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Dostarcza także wiele witamin i [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
[...] korzyści - chociażby to, że dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości błonnika usprawniającego pracę naszych jelit. Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że warzywa oraz owoce to wielkie bogactwo witamin oraz minerałów, tak cennych dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Dlatego też dieta ta, stosowana z rozwagą, jest bezpieczna. [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Idea diety wegetariańskiej lub wegańskiej przywodzi na myśl wizje jedzenia tofu i ogromnych ilości warzyw. Jednak prawda jest taka, że nie każdy weganin je tofu i warzywa. Faktem jest, że nie wszystkie wegańskie i wegetariańskie diety są zdrowe. Wegański posiłek to również frytki smażone na oleju roślinnym i pizza z serem bez mleka. Brzmi zdrowo? [...]
[...] makaron z pszenicy durum, pieczywo graham, czy nawet tradycyjne pszenne są stosunkowo niedrogimi elementami diety. Wiele kontrowersji wzbudzają jednak kosztowne warzywa i owoce. W tej kwestii na cenę produktu ma ogromny wpływ sezonowy charakter roślin. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrywać się w mrożone warzywa, które nie [...]
Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas. Podsumowanie Jesteś w [...]
[...] posiłek). Źródła węglowodanów: Kasza (gryczana, jaglana, orkiszowa i inne), ryż (biały, basmati, parboiled i inne), makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe, pełnoziarniste, owoce i warzywa, ziemniaki, płatki (owsiane, jaglane, gryczane i inne - unikaj słodkich mieszanek). Źródło tłuszczu: Oliwa z oliwek, olej rzepakowy (na nim możesz smażyć), [...]
[...] relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne doznania. Wybieraj chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze względu na swoje [...]
[...] nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
[...] niesteroidowe leki przeciwzapalne mogą powodować zatrzymanie potasu przez organizm. Źródło potasu w diecie Przetworzona żywność jest bogata w sód i uboga w potas, natomiast owoce i warzywa są naturalnie bogate w potas. Codzienne spożywanie różnorodnych, kolorowych produktów roślinnych pomoże zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na potas, a przy [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
[...] należy zadbać o częstą obecność na talerzu mięsa, nabiału, serów, jaj, ryb, orzechów, komosy ryżowej czy soi. Jednocześnie dieta białkowa powinna być bogata w warzywa i owoce, które odkwaszają organizm zakwaszony przez dużą ilość protein. Jeśli w każdym posiłku dostarczasz białko, dieta tego typu ma wiele zalet, ale nie przesadzaj z podażą [...]