Do lat 70. XX wieku otręby traktowano jako uboczy produkt przemiału ziarna i wykorzystywano głównie jako paszę dla zwierząt. Są one zewnętrzną osłonką ziarna, która jest bardzo bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne. W sklepach, oprócz najbardziej popularnych otrąb pszennych, możemy kupić również otręby owsiane i ryżowe. Otręby pszenne [...]
[...] rano dodaje je do omleta.. Tutaj przeczytałam kilka złych rzeczy na ich temat ( chociaż, znalazłam dzienniki dziewczyn na starym forum sprzed kilku lat i tam każdy jadł otręby) .Otręby będę musiała zastąpić płatkami. Bardzo proszę o radę, jaki rozkład będzie dla mnie idealny i co powinnam jeśc aby to nie przeszkodziło w zajściu w ciążę. [...]
Wielokrotnie pojawia się pytanie: dlaczego odradzamy spożywanie otrąb? Wiele pań burzy się twierdząc, że przecież otręby zawierają błonnik, którego im potrzeba, np. żeby uniknąć zaparć. Tak, zawierają, jest to błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo często podrażnia on jelita, a nawet może zaostrzyć dolegliwości w zespole jelita nadwrażliwego. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, pasty i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, makaronu i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, makaronu i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, pasty i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, pasty i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
[...] - 58%, proteiny - 12%) bądź bogatych w białko (proteiny - 25%, węglowodany - 45%) na okres 6 miesięcy. Źródłem protein w diecie była wołowina, wieprzowina, drób, baranina i otręby. Węglowodany pochodziły z warzyw, owoców, chlebów, ryżu, makaronu i zwyczajnych słodyczy. Każdy badany ograniczał ilość tłuszczu do 30% dziennego spożycia kalorii. [...]
Hej! Bardzo proszę o ocenę diety i planu treningowego - najbardziej zależy mi na wymodelowaniu nóg i pośladków. Jestem raczej niewielkich wymiarów - noszę rozmiar XS - ale mam spory cellulit na całych udach i pośladkach + znienawidzone bryczesy. Nigdy nie byłam na żadnej diecie i nigdy też nie ograniczałam się w jedzeniu, więc przejście na [...]
[...] powstawania wolnych rodników podczas ich biotransformacji. Kwas fitynowy - Kwas fitynowy jest związkiem występującym głównie w warstwach aleuronowych roślin strączkowych (otręby, płatki owsiane). Kwas ten tworzy sole z dwuwartościowymi kationami które w skutek tego nie są wchłaniane. W ten sposób kwas ten może pomóc w usuwaniu z organizmu [...]
[...] zwariować "jedynie słusznym sposobom odżywiania&" http://www.sfd.pl/-t585708.html - odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania - http://www.sfd.pl/-t686002.html - dlaczego otręby nie sa takie zdrowe jak się powszechnie uważa -http://www.sfd.pl/-t794215.html - tabelka z zawartością fruktozy http://www.sfd.pl/-t841008.html - o tym co sie kryje za [...]
[...] dziennie może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 14 procent, a ryzyko zgonu o 27 proc. Co to oznacza w praktyce? W porcji należy jeść (trzy czwarte szklanki) otręby i gruszki w celu zapewnienia pięć gramów błonnika. Kolejne trzy gramy część włókna pod warunkiem, płatki owsiane, jabłko lub banana. Jeden banan zawiera od 4 do 5 g [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Jest to jednak cenne uzupełnienie diety o te aminokwasy i substancje, których nie ma w białkach zwierzęcych. Źródła białek roślinnych w diecie - rośliny strączkowe, zboża, otręby, zarodki pszenne, skiełkowane ziarno pszenicy. Do pełnowartościowych zaliczamy białko sojowe. Mimo, że jest to białko roślinne - jest najcenniejsze z tych protein, [...]
Witajcie!!! Proszę o weryfikacje mojej diety i planu treningowego. Zdecydowałem się na dietę TKD - Target ketogenic diet. Mój cel to oczywiście redukcja zbędnego fatu przy jak najlepszym zachowaniu miecha. Oto moja dieta: Białko/tłuszcz/wegle Śniadanie 1: Glutamina 5g Jaja 200gr. 25/21/2 Otręby 20gr. 3/1/2 Śniadanie 2: Whey Protein (Kaizen) [...]
Witam, ze wzgledu na sporo pytania odnosnie witaminek iyp. pomyslalem, ze zaloze ten trmat i rozwiklam czyjes problemy i rozmyslania A wiec zaczynamy: Witaminy rozpuszczalne w tluszczach: Wit. A - # Glowne funkcje w organizmie: Warunkuje prawidlowy wzrost i rozwoj organizmu, bierze udzial w procesie widzenia, jest zwiazana z praidlowym [...]