Witajcie!!!
Jestem tu nowa, przeglądałam „najczęściej zadawane pytania" dla osób nowych niestety nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytanie.
Dlatego postanowiłam napisać tutaj i będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechcecie mi pomóc.
A wiec zacznę od początku ważę 48 kg przy wzroście 160 i nie zależy mi na schudnięciu ja po prostu chciałabym sobie trochę ciałko wyrobić i umięśnić się odrobine i przede wszystkim dobrze sie odżywiać.
Ćwicze codziennie rano 25 min (rozgrzewka plus A6W)
Co dwa dni jeżdżę na rowerze około 40-50 min plus streaching.
A teraz przejde do mojego odżywiania. Zrobilam sobie analize włosa i wyszło mi w niej ze za duzo zjadam weglowodanów w swojej diecie i moja trzustka moze wysiasc. Dlatgo zmienilam calkiem sposób odżywiania, ale niewiem czy dobrze. Codzienie jem ok. 1900-2100 kcal . Ile dziennie powinnam zjadać gram białka, węglowodanów i tłuszczy?
Przez około miesiąc jadłam takie proporcje:
- 140 gram białka (głównie jem ryby, dużo nabiału, jajka i drób)
-80 gram tłuszczu (głównie zdrowy tłuszcz z orzechów, pestek dyni, słonecznika, jem tez codziennie 10 gram masła(na oczy), oliwe z oliwek( kilka razy w tygodniu).Nie używam innych olei i nie jem fast-food i smażonego)
- 170 gram węglowodanów(tylko nieprzetworzone: kasze, brązowy ryż, płatki owsiane górskie, ciemne pieczywo itp. Plus owoce i warzywa)nie jem słodyczy (nie lubie) i nie uzywam cukru
Teraz jem:
112 gram białka
82 gramy tłuszczy
208 gram węglowodanów
Wychodzi mi chyba troche za duzo białka bo wiem ze aby doszlo do spalania 1 g białka z aminokwasów, dostarczanych wraz z pokarmem, ustrój człowieka potrzebuje ok. 24 kcal (100 kJ) energii, którą powinien czerpać ze źródeł poza białkowych,(wyczytałam na forum) czyli z rozkładu węglowodanów i tłuszczów.
Ale w moim przypadku tłuszczy chyba jem ok. a węglowodanow nie mogę bardzo dużo jeść ze względu na trzuske. Jak myślicie nie doprowadze się do zakwaszenia?(staram się jeść produkty alkaiczne aby temu przeciwdziałać: owoce, warzywa itp.)
Mój przykładowy dzienny jadłospis:
1)przed sniadaniem (na czczo)Przed AW6 bo źle mi z pustym żołądkiem ćwiczyć
śliwki suszone 50gram
morele suszone 30 gram
2) sniadanie(godzine po owocach)i po AW6
serek ziarnisty chudy 100 gram
chleb zytni ze słonecznikiem 1 kromka
jajko gotowane 1 szt (na zmiane z makrela badz sardynkami w puszce, tuńczykiem bądź łososiem wędzonym)
orzechy włoskie 11 gram
pomidor 200 gram
serek bieluch 20gram
Pół Ogóreka świeżego albo papryka
3) po 3 godzinach (wiem ze owoce je sie albo na czczo albo godzinę przed i po posiłkach)
Pomarańcza 200g (albo kiwi lub ananas lub inne)
jabłko 200 gram
migdaly 6 szt
4) Po godzinie po owocach przekąska
jogurt naturalny bez cukru
otręby granulowne 25 gram
dynia łuskana 16gram
5)mini obiad kolo 14 (owsianka)
otręby owsiane 30 gram
otręby pszenne 20 gram Lub zamiennie jajecznica z 3 jaj( 2 żółtka, 1 białko)
mleko sojowe 220 ml
6) obiad 16-17 (przed ćwiczeniami)
brokuły 250
cukinia 120
fasolka szparagowa albo kalafor(120 gram)
masło 10 gram
wątróbka duszona( bądz żołądki duszone albo piersi z kurczaka duszone albo jakaś rybka na parze)120 gram
Kasza jaglana 20 gram
Ryz brązowy (bądź kasza gryczna) 40 gram
7)Po treningu około 20:
Serek biały chudy 130 gram
Orzechy włoskie 12 gram
Pestki słonecznika 16 gram
Co myslicie o moim odżywianiu?Co mam zmienić i jak moje porporcje białka,weglowodanów i tłuszczy?
Bardzo dziekuje za jakakolwiek pomoc.

Jestem tu nowa, przeglądałam „najczęściej zadawane pytania" dla osób nowych niestety nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytanie.

Dlatego postanowiłam napisać tutaj i będę bardzo wdzięczna, jeżeli zechcecie mi pomóc.
A wiec zacznę od początku ważę 48 kg przy wzroście 160 i nie zależy mi na schudnięciu ja po prostu chciałabym sobie trochę ciałko wyrobić i umięśnić się odrobine i przede wszystkim dobrze sie odżywiać.
Ćwicze codziennie rano 25 min (rozgrzewka plus A6W)
Co dwa dni jeżdżę na rowerze około 40-50 min plus streaching.
A teraz przejde do mojego odżywiania. Zrobilam sobie analize włosa i wyszło mi w niej ze za duzo zjadam weglowodanów w swojej diecie i moja trzustka moze wysiasc. Dlatgo zmienilam calkiem sposób odżywiania, ale niewiem czy dobrze. Codzienie jem ok. 1900-2100 kcal . Ile dziennie powinnam zjadać gram białka, węglowodanów i tłuszczy?
Przez około miesiąc jadłam takie proporcje:
- 140 gram białka (głównie jem ryby, dużo nabiału, jajka i drób)
-80 gram tłuszczu (głównie zdrowy tłuszcz z orzechów, pestek dyni, słonecznika, jem tez codziennie 10 gram masła(na oczy), oliwe z oliwek( kilka razy w tygodniu).Nie używam innych olei i nie jem fast-food i smażonego)
- 170 gram węglowodanów(tylko nieprzetworzone: kasze, brązowy ryż, płatki owsiane górskie, ciemne pieczywo itp. Plus owoce i warzywa)nie jem słodyczy (nie lubie) i nie uzywam cukru
Teraz jem:
112 gram białka
82 gramy tłuszczy
208 gram węglowodanów
Wychodzi mi chyba troche za duzo białka bo wiem ze aby doszlo do spalania 1 g białka z aminokwasów, dostarczanych wraz z pokarmem, ustrój człowieka potrzebuje ok. 24 kcal (100 kJ) energii, którą powinien czerpać ze źródeł poza białkowych,(wyczytałam na forum) czyli z rozkładu węglowodanów i tłuszczów.
Ale w moim przypadku tłuszczy chyba jem ok. a węglowodanow nie mogę bardzo dużo jeść ze względu na trzuske. Jak myślicie nie doprowadze się do zakwaszenia?(staram się jeść produkty alkaiczne aby temu przeciwdziałać: owoce, warzywa itp.)
Mój przykładowy dzienny jadłospis:
1)przed sniadaniem (na czczo)Przed AW6 bo źle mi z pustym żołądkiem ćwiczyć
śliwki suszone 50gram
morele suszone 30 gram
2) sniadanie(godzine po owocach)i po AW6
serek ziarnisty chudy 100 gram
chleb zytni ze słonecznikiem 1 kromka
jajko gotowane 1 szt (na zmiane z makrela badz sardynkami w puszce, tuńczykiem bądź łososiem wędzonym)
orzechy włoskie 11 gram
pomidor 200 gram
serek bieluch 20gram
Pół Ogóreka świeżego albo papryka
3) po 3 godzinach (wiem ze owoce je sie albo na czczo albo godzinę przed i po posiłkach)
Pomarańcza 200g (albo kiwi lub ananas lub inne)
jabłko 200 gram
migdaly 6 szt
4) Po godzinie po owocach przekąska
jogurt naturalny bez cukru
otręby granulowne 25 gram
dynia łuskana 16gram
5)mini obiad kolo 14 (owsianka)
otręby owsiane 30 gram
otręby pszenne 20 gram Lub zamiennie jajecznica z 3 jaj( 2 żółtka, 1 białko)
mleko sojowe 220 ml
6) obiad 16-17 (przed ćwiczeniami)
brokuły 250
cukinia 120
fasolka szparagowa albo kalafor(120 gram)
masło 10 gram
wątróbka duszona( bądz żołądki duszone albo piersi z kurczaka duszone albo jakaś rybka na parze)120 gram
Kasza jaglana 20 gram
Ryz brązowy (bądź kasza gryczna) 40 gram
7)Po treningu około 20:
Serek biały chudy 130 gram
Orzechy włoskie 12 gram
Pestki słonecznika 16 gram
Co myslicie o moim odżywianiu?Co mam zmienić i jak moje porporcje białka,weglowodanów i tłuszczy?
Bardzo dziekuje za jakakolwiek pomoc.