SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

otręby w diecie

  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13492 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7472 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • [...] w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują zmniejszenie aktywności beta-glukoronidazy. Otręby kukurydziane nie miały znaczącego wpływu na ten enzym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 590 Data: 2023-06-26 13:00:56
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7150 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tylko w jednym supermarkecie. Tesco tortilla z ziarnami placki Skład: mąka pszenna 53% woda tłuszcz palmowy stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza guma guar otręby pszenne 2,4% gluten pszenny siemię lniane 1,2% substancje spulchniające: difosforany, węglan sodu glukoza (z pszenicy) sól regulator kwasowości: kwas jabłkowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30168 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7274 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1280 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4447 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • [...] warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka), masło, owoce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6768 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 17 - Selen

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów.  Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 408 Data: 2023-07-08 09:10:20
  • [...] śledzie), mięso z piersi indyka, 5,00 -10,00 mg - polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne, powyżej 10 mg - mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe. Jakie dawki rekomendowane są wg RDA? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7780 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10212 Data: 2017-07-24 10:02:32
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4243 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy.  Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 673 Data: 2023-03-31 12:07:31
  • Cztery zdrowsze alternatywy dla białego ryżu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3436 Data: 2018-11-13 10:02:18
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4371 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Magnez - źródła w diecie.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4054 Data: 2017-06-11 00:32:00
  • otręby na diecie LOW CARB

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] otrębów owsianych i 90 g otrębów pszennych. Mam w związku z tym chlebem pytanie do zorientowanych. jak taka ilość otrębów ma się do diety LC? z ok. 66g węgli jakie zawierają otręby owsiane w 100 g, aż 28g to węglowodany przyswajalne. pszenne mają mniej przyswajalnych, ale z samych pszennych chleb nie byłby pewnie taki smaczny. a smaczny jest [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 6292 Data: 2010-10-15 10:10:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • otręby pszenne w diecie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Jaką ilość otrębów pszennych można spożyć w ciągu doby w celu poprawy pracy jelit? Czy należy spożywać otręby na drugi dzień uprzednio zalane przegotowaną wodą? Czy osoby mające problem owrzodzenia dwunastnicy mogą spożywać otręby?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2534 Data: 2010-12-02 15:16:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • otręby

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    czy można jeść otreby przy diecie białkowej

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 940 Data: 2010-05-28 11:03:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)