[...] okazuje się, że teoretyczna wartość kaloryczna produktów nie odzwierciedla ich oddziaływania na organizm. Ignorujesz ilość błonnika, wody, proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, minerałów, rodzaj protein (ich kinetykę, frakcje), rodzaj węglowodanów (np. skrobia kontra sacharoza), wpływ na tworzenie energii w postaci [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Jeszcze kilka lat temu po suplementy sięgali głównie mężczyźni. Co więcej, były to najczęściej osoby związane z treningami siłowymi. Faktycznie, w pewien sposób o kulturystach można powiedzieć - prekursorzy. Często, w poszukiwaniu każdej dostępnej przewagi nad konkurencją, wielu z nich raportowało o pozytywach poszczególnych składników, długo [...]
[...] stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Działają antyoksydacyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania kliniczne wykazały, że [...]
Okres jesienno-zimowy sprzyja wszelkiego rodzaju przeziębieniom i infekcjom, które niestety mogą przerwać nasze treningi. Czas rekonwalescencji zazwyczaj spędzamy w łóżku, gdzie walczymy z chorobą. Aktywność fizyczna w takim momencie jest ograniczona do minimum, zwłaszcza gdy nasze ciało atakuje gorączka. Nie zawsze jednak wiemy, kiedy odpuścić [...]
Masło jest jednym z częściej kupowanych produktów. W ostatnim czasie zyskało nieco na sławie, gdyż ludzie odeszli od mitów, że masło przyczynia się do wielu chorób układu krążenia czy mitu, że jego spożywanie podnosi diametralnie cholesterol. Wielu z nas jest na tyle świadomych, że zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko w nadmiarze szkodzi i że [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] kompozycją diety. Wymienia się tutaj m.in. ocenę poziomu kaloryczności diety, zawartości tłuszczu ogółem, cholesterolu oraz tłuszczy nasyconych i trans, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawartości węglowodanów i cukrów prostych, alkoholu, witamin i składników mineralnych, a także fitozwiązków, takich jak flawanole, czy antocyjany. Za [...]
[...] również ryby. Ryby posiadają lekkostrawne mięso, a więc koncentracja aminokwasów w krwiobiegu podczas ich spożycia jest szybka. Co więcej, ryby obfitują w kwasy tłuszczowe omega 3 będące drogocennym źródłem kwasów tłuszczowych dla organizmu, które dbają o otoczkę prozdrowotną naszego ciała. Nie powinniśmy również zapominać o dodatku jaj i [...]
[...] czy dana osoba je nabiał i jaja, jest uzależnione od niej samej. W przeciwieństwie do innych diet wegetariańskich peskatarianizm dostarcza dużo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wybrać dietę wegetariańską? Wybierając odpowiednią dla siebie odmianę diety wegetariańskiej, należy wziąć pod uwagę kilka czynników, m.in. jakość odżywczą, [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
[...] Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415073/ [...]
[...] pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się [...]
Kortyzol zwykle kojarzy nam się jako "zły hormon", przez który wolniej się chudnie, buduje tkankę mięśniową, regeneruje. Jest on jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy najlepiej suplementować olej rybi? Badania sugerują, że optymalnym czasem jest wieczór np. do kolacji lub bezpośrednio przed snem. Na podstawie: [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]