Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Hormon wzrostu jest jednym z najbardziej zmitologizowanych związków w ustroju człowieka. Błędnie postrzega się go, jako hormon prowadzący do hipertrofii. W większym stopniu może on mieć znaczenie dla przerostu kości oraz wszystkich narządów wewnętrznych (w tym serca), co prowadzi do śmierci! Osoby, które uważają, iż podwyższone stężenie hormonu [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim odkrytym w 1932 r. powstającym podczas metabolizmu metioniny. Wg obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Nadmierna podaż metioniny czy też zaburzenia jej przemiany, [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu podaży energii z węglowodanów (mniej niż 50 g dziennie), a zwiększeniu ilości tłuszczów. Budzi ona skrajne emocje i niejednokrotnie duże kontrowersje wśród naukowców. Czy jest się czego obawiać? Jak wygląda obecnie nasza wiedza na temat diety keto? W tym krótkim artykule podsumuję kluczowe aspekty. [...]
Od lat American Heart Association (AHA) zaleca regularne ćwiczenia aerobowe. Nie bez powodu aktywność fizyczna, która zwiększa tętno przez dłuższy czas, uruchamia adaptacje, które sprawiają, że serce staje się bardziej wydajną pompą. Dodatkowo ćwiczenia aerobowe rozluźniają wewnętrzne ściany tętnic i sprawiają, że tętnice są bardziej elastyczne. [...]
Od lat zaleca się zarówno kobietom, jak i mężczyznom, regularne ćwiczenia aerobowe. Nie bez powodu ćwiczenia, które zwiększają i utrzymują tętno na wyższym poziom przez dłuższy czas sprawiają, że serce przystosowując się staje się bardziej wydajne. Dodatkowo, aeroby rozluźniają wewnętrzne ściany tętnic i sprawiają, że tętnice stają się bardziej [...]
Białka serwatkowe stanowią 0,6-0,7% białka ogólnego w mleku, w tym około 75% przypada na albuminy, tj. α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę. 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Kazeina jest nośnikiem jonów wapnia, żelaza, miedzi, cynku, PO4. Laktoferyna wykazuje działanie antybakteryjne, peptydy z niego pochodzące wykazują działanie, jak [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]
Istnieje wiele rodzajów suplementów diety, które mogą wspomóc odporność. Jednak podstawą zachowania zdrowia (w tym odporności na infekcje) jest racjonalna, zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg [...]
Witamina B3 w suplementacji sportowej wykorzystywana jest dość rzadko. Jednak jej odpowiednia ilość w organizmie nie powinna być zaniedbywana. Sportowiec powinien dbać o to, aby dieta lub dodatkowa jej podaż w postaci suplementu, pokrywała jej dobowe zapotrzebowanie. Rola w organizmie Witamina B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Duża ilość stresu, kłopoty dnia codziennego, zabieganie, nieustanne “bombardowanie” naszego mózgu informacjami, wieczorne nadmierne wykorzystywanie elektroniki domowej to najczęściej wymieniane zagadnienia, które mogą mieć ogromny i negatywny wpływ na nasz sen. Podsumowanie W pierwszej części artykułu wspomniałem o tym, że więcej stresu oznacza [...]
Niektórych minerałów, takich jak żelazo, organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Są jednak też takie, których potrzebujemy w znacznie większej ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]