Składniki: 400g piersi kaczki ze skórą 100g kapusty pekińskiej 100g papryki czerwonej 100g cebuli 100g śmietany 16% tł. 100g sera gouda Sól, pieprz, papryka słodka, sos słodko-kwaśny Sposób przygotowania: Mięso zmielić. Kapustę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z warzywami, dodać śmietanę oraz przyprawy i sos słodko-kwaśny. [...]
Opisane ćwiczenie jest wariantem „scyzoryka”, a więc lokuje się wysoko w rankingu najlepszych dla mięśni brzucha. Niemniej warto pamiętać, iż nadmierna praca mięśni prostych nie sprzyja budowaniu estetycznej sylwetki, szczególnie jeśli używamy coraz większego obciążenia roboczego (progresja). Te grupy mięśniowe też mogą przerosnąć, co nie sprzyja [...]
Opisane ćwiczenie przypomina „świecę” (unoszenie bioder) oraz „scyzoryk” (jednoczesne unoszenie rąk i nóg w leżeniu). Może sprawiać trochę problemów, gdyż tylko pozornie jest łatwe. W rzeczywistości wymaga już pewnej adaptacji i wprawy. Może być etapem wstępnym do wykonywania „scyzoryków”. Spięcia brzucha z dotknięciem stóp mogą przydać się jako [...]
Opisane ćwiczenie może wzbudzać pewne kontrowersje, ponieważ celuje w mięśnie skośne brzucha. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż rozbudowa mięśni brzucha, a szczególnie skośnych wcale nie musi sprzyjać utrzymaniu odpowiedniej estetyki sylwetki. Wręcz przeciwnie, może to trwale pogorszyć wygląd tułowia. Z tego samego powodu nie należy [...]
Jest to jedno z klasycznych, dobrze znanych ćwiczeń, które bez problemu można wykonywać z partnerem, na suwnicy czy jak na animacji, bez dodatkowego ciężaru. Niemniej warto pamiętać, iż łydki są przyzwyczajone do dużego, stałego obciążenia dlatego wykonywanie ćwiczeń bez ciężaru może nie być tak skuteczne. Najlepiej tego rodzaju ćwiczenia [...]
Składniki: 60g mąki gryczanej 40g mąki ziemniacznej 50g erytrytolu 5 jaj aromat waniliowy 150g truskawek 5g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać, stopniowo dodając erytrytol, następnie po jednym żółtku i na końcu aromat. Mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną wymieszać ze sobą i [...]
Opisane ćwiczenie jest hybrydą ruchu wyciskania i rozpiętek. Moim zdaniem jego użyteczność w największej mierze zależy od użytych gum i oporu, jaki stawiają. Jeśli jest wykonywane lekko, nie czuje się wyraźnego oporu, to jego użyteczność jest znikoma. Te sam problem może dotyczyć np. rozpiętek na maszynie, rozpiętek w bramie (z rączkami wyciągu) [...]
Kolejne po rotacji zewnętrznej siedząc klasyczne ćwiczenie, które powinno znaleźć się w każdym planie treningowym. Jeśli cenisz zdrowie, to wykonuj je przed ćwiczeniami barków, tricepsów, klatki piersiowej oraz grzbietu. Rotacja zewnętrzna z gumą oporową, stojąc - zaangażowane mięśnie Mięsień obły mniejszy Mięsień podgrzebieniowy Tylny akton [...]
Całkiem dobre ćwiczenie rozgrzewkowe, adaptacyjne do treningu siłowego. Może być wykorzystane przed przysiadami, wykrokami, przysiadami bułgarskimi, zakrokami, wariantami martwego ciągu, skłonem dzień dobry itd. Może służyć do rozwoju przedniej części uda, choć ma szersze zastosowanie, przygotowuje staw biodrowy do pracy. Unoszenie nogi z gumą [...]
Składniki: 60g mąki gryczanej 30g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 4 jaja 140g banana 60g zmielonych migdałów 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta sody oczyszczonej na wierzch: 90g borówek i 60g malin Sposób przygotowania: Jaja i banana zblendować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do [...]
Składniki: 120g płatków jaglanych 6 jajek 30g odżywki o smaku ciasteczkowym duża cukinia proszek do pieczenia 300g śliwek Sposób przygotowania: Na tarce o średnich oczkach zetrzeć cukinię i odstawić na ok. 10 minut. Odsączyć z wody. Zmiksować jajka, płatki i odżywkę białkową. Dodać szczyptę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać [...]
Składniki: Ciasto: 100g mąki z ciecierzycy 3/4 szklanki wody sól i pieprz Dodatki: 4 łyżki passaty pomidorowej 2 małe pomidory 1/4 żółtej papryki zioła prowansalskie 100g piersi z kurczaka Do posypania upieczonej "pizzy": jedna mała cebula dymka 10g parmezanu świeża bazylia Sposób przygotowania: Do mąki dodać wodę, dokładnie wymieszać, przykryć [...]
Składniki: 150g mrożonych krewetek 50g papryki czerwonej sałata 10g czarnych oliwek pół cebuli ząbek czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka octu winnego natka pietruszki sok z cytryny plaster cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Krewetki ugotować. Sałatę umyć i położyć na talerzu. Paprykę pokroić na paseczki. Czosnek i cebulę drobno [...]