[...] razem z nimi ogromne ilości węglowodanów – 88 g) Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de novo), co zwiększa ilość trójglicerydów (w wątrobie oraz w krążeniu, w osoczu), co jednocześnie zwiększa ilość LDL i VLDL => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] razem okazało się, iż nie ma takiego znaczenia skąd pochodzi nadwyżka, z tłuszczów czy z węglowodanów, gdyż była podobnie niekorzystna dla ustroju. Czym jest lipogeneza de novo? To trudne określenie, ale ma proste znaczenie. Jest to powstawanie tłuszczu w wątrobie ze źródeł cukrowych. W grupie, w której podawano 1195 kcal w postaci węglowodanów [...]
[...] Rabøl,a Kitt Falk Petersen,a Sylvie Dufour,b Clare Flannery,a and Gerald I. Shulmana “Reversal of muscle insulin resistance with exercise reduces postprandial hepatic de novo lipogenesis in insulin resistant individuals” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158147/ Hayley L. Loftus, Katie J. Astell, Michael L. Mathai, and Xiao Q. Su [...]
Artykuł nie ma wymowy zero-jedynkowej, a tak właśnie większość ludzi postrzega „chemię”, leki (w tym sterydy anaboliczno-androgenne), marihuanę (i inne narkotyki), suplementy, szczepionki, GMO, napoje słodzone, pszenicę, czy różnego rodzaju diety. W kolejnym badaniu dowiedziono, iż nawet niewielka konsumpcja słodzonych cukrem lub słodzikami [...]
[...] Stwierdzono to w badaniach, gdzie podawano znakowaną fruktozę i 50% podanej ilości „odnalazło się” w postaci znakowanej glukozy. Przy dostarczaniu fruktozy lipogeneza de novo w ustroju człowieka jest znikoma (<1%) przy umiarkowanej podaży i jest szacowana na 5% przy przekarmianiu fruktozą. Czym jest lipogeneza de novo? To trudne [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] glicerolu zwiększa glukoneogenezę (wytwarzanie glukozy). Zaburzenie funkcji insuliny ma kolosalne znaczenie dla ograniczenia syntezy glikogenu w wątrobie i lipogenezy de novo. Te procesy są znacząco ograniczane przez insulinooporność i niedobór insuliny. Początkowo komórki β produkują dużo insuliny, starając się wyrównać zaburzone np. w [...]
[...] syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de novo), co zwiększa ilość trójglicerydów (w wątrobie oraz w krążeniu, w osoczu), co jednocześnie zwiększa ilość LDL i VLDL => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i [...]
[...] jest groźny dla zdrowia). Dlaczego fruktoza jest zła? Należy pamiętać, iż synteza tłuszczu w wątrobie przebiega bardzo sprawnie właśnie ze źródeł cukrowych (lipogeneza de novo), co zwiększa ilość trójglicerydów (w wątrobie oraz w krążeniu, w osoczu), co jednocześnie zwiększa ilość LDL i VLDL => zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej i [...]
[...] 488–495 (2024). https://doi.org/10.1007/s11096-023-01694-7 BUTTIGIEG, G. G. The EMA and Glucagon-Like Peptide-1 Agonists: A Wake-Up Call. Ann Clin Med Case Rep, 2023, 12.6: 1-3. https://www.forbes.com/sites/dereksaul/2023/11/02/ozempic-sales-up-58-as-drugmaker-novo-nordisk-nets-record-profits/ WARNING, Black Box. Semaglutide (Ozempic®, Wegovy®).
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] Gdy jednak jest ich zbyt dużo (przez zbyt długi czas) i przekracza to zdolności wydatkowania energii przez nasz organizm ich nadmiar, w procesie zwanym lipogenezą de novo, może je również z magazynować w postaci tłuszczu, w tkance tłuszczowej. HCA może spowalniać ten proces. Dodatkowo ekstrakt Garcinia Cambogia wykazuje, u niektórych [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
[...] zwiększał insulinooporność wątrobową, finasteryd nie wykazywał takiego działania, po dutasterydzie wzrosła zawartość lipidów wątrobowych (wskutek zwiększenia lipogenezy de novo), dutasteryd zmniejszył mobilizację lipidów w tkance tłuszczowej oraz miał znaczący wpływ na metabolizm lipidów. Jak widać, stosowanie inhibitorów 5-alfa-reduktazy może [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]