Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] pochodzących głównie z warzyw 60%–70% białek głównie z suplementu białkowego i minimalnie z warzyw 25%–30% tłuszczów, w tym z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) <10%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) wynosiły 10%–20%, tłuszcze nasycone <5% podaż sodu ograniczono do mniej niż 2 g dziennie [...]
[...] danymi, bez podania ich źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] tłuszczowymi wielonienasyconymi omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Podsumowanie Wydaje się [...]
[...] ogóle nie tuczy. Proponuję, aby zgłosili się po Nagrodę Nobla z dziedziny fizyki za odkrycie nowych mechanizmów dotyczących zasady zachowania energii. Fakt czy mit? Tłuszcze nasycone to śmierć? Cóż, takie poglądy obowiązywały kiedyś w latach 70. XX wieku. W licznych, nowych badaniach wcale nie potwierdzono, by tłuszcze nasycone wyrządzały [...]
[...] wpływ na wyniki badania! Podsumowanie Nie istnieją przekonujące dowody, iż wysoka podaż tłuszczy jest szkodliwa dla zdrowia (jeśli nie są to tłuszcze trans). Nawet tłuszcze nasycone, uważane przez dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki przekonujących badań na temat [...]
[...] tłuszczów wywodzi się z lat 60. i 70. XX wieku. Mijają kolejne dziesięciolecia i… obserwuje się wyraźne odejście od kiedyś głoszonych haseł. Kiedyś myślano, iż tłuszcze nasycone oraz cholesterol dostarczane w pokarmie są zabójcą układu sercowo-naczyniowego. Większość współczesnych badań, metaanaliz, wcale tego nie potwierdza. Proszę nie [...]
[...] (im niższa intensywność, tym trening musi być dłuższy dla regulacji insulinooporności). Ogranicz dowóz węglowodanów o szybkiej kinetyce, wybieraj tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone, a nie same nasycone. Referencje: Varman T. Samuel, Gerald I. Shulman „The pathogenesis of insulin resistance: integrating signaling pathways and [...]
[...] zawału mięśnia sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy omega-6: kwas linolowy γ-linolenowy dihomogammalinolenowy Występują w oleju słonecznikowym, [...]
[...] 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. Mniej było testosteronu całkowitego, wolnego, szczególnie gdy tłuszcze nasycone zastąpiono wielonienasyconymi. Istnieje wiele badań sponsorowanych przez branżę wytwarzającą cukier, soję czy nabiał. Należy patrzeć na to, kto, dlaczego i w jakim [...]
Założę się, że to pytanie nurtuje większość mężczyzn. Sądzę jednocześnie, że procentowo częściej zadają to pytanie mężczyźni aktywni sportowo, a zwłaszcza Ci zainteresowani poprawą swojej sylwetki i osiągnięć siłowych. Ograniczaj stres Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż wprowadzić to w życie... Jednak staraj się zapewnić swojemu organizmowi [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie oddziałują na zdrowie. Nie można jednoznacznie ocenić rzekomego szkodliwego wpływu na zdrowie tłuszczów nasyconych, gdyż coraz więcej danych [...]
[...] czerwony). Dwa pozostałe schematy dotyczą posiłku dostarczającego 16 g protein, 88 g węglowodanów i różnego rodzaju tłuszcze (w ilości 51 g w porcji). SAFA to tłuszcze nasycone, na wykresie: przerywana linia oraz puste kwadraty. MUFA to tłuszcze jednonienasycone, na wykresie jest to linia ciągła oraz kółka. W badaniach Lin F. Chang i wsp. [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
[...] i mężczyźni otrzymali jeden z posiłków: Miał on 880 kcal, było to ciasteczko z 250 ml napoju mlecznego o smaku truskawkowym, łącznie 16 g protein. Grupa jedząca tłuszcze nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe otrzymała w porcji 51 g tłuszczu oraz 88 g węglowodanów. Grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczów” otrzymała 21 g [...]
[...] wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej [...]