Ludzie przejmują się produktami z soją, szkodliwością dla zdrowia mięsa, konserwantami i innymi dodatkami do żywności czy nawet jednym z najczęściej stosowanych herbicydów, sprzedawanych przez firmę Monsanto (Roundup zawierający glifosat). Tymczasem nikt właściwie nie ocenia zagrożenia, jakie stanowią: alkohol (nowotwory, wypadki, destrukcyjny [...]
Naukowcy już dawno wszystko opisali, zważyli i zmierzyli. Jednakże osoby trenujące regularnie i to niekoniecznie na siłowni, różnią się zdecydowanie od reszty populacji, a szczególnie od ludzi nieaktywnych fizycznie. Na trenujących, a szczególnie siłowo, czyha wiele pułapek. BMD, czyli masa kostna, też ma wpływ na masę ciała Kiedyś robiłem [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
Gdy już dowiadujemy się, że dotknęła nas nietolerancja pokarmowa, dieta staje się bardzo często przekleństwem. W naszej głowie jest burza, jak jeść, co jeść i kiedy, by polepszyć parametry zdrowotne? Nietolerancja laktozy (cukru mlecznego) to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji. Kiedy mamy objawy, potwierdzamy nietolerancję w testach [...]
Wielu mężczyzn, mimo ciężkiego treningu, dostarczania odpowiedniej ilości protein, stosowania suplementów i prowadzenia dziennika dietetycznego, nie może uzyskać zadowalającej masy mięśniowej. Dorian Yates twierdził, iż genetyka ma kluczowe znaczenie dla przyrostów masy mięśniowej oraz że sterydy wcale nie prowadzą do zadowalającego wzrostu mięśni [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]
Pomimo licznych publikacji naukowych wiele osób woli powielać obiegowe mity i opinie. Zdarzają się zawodnicy, którzy negują badania naukowe. W takim razie życzę podobnym osobom powodzenia przy sprawdzaniu na własnej skórze toksycznych substancji, kwasów, zasad, trucizn, antybiotyków, leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, [...]
Historia współczesnej terapii androgenami rozpoczęła się dopiero w roku 1935, gdy Enrest Lacquer wyizolował testosteron z jąder byka w Amsterdamie. Należy dodać, iż uzyskał ledwie 10 mg testosteronu z aż 100 kg byczych jąder. Pracujący z Lacquerem badacze odkryli, iż nowy związek ma większy potencjał w porównaniu do androsteronu i nazwali go [...]
Ogólnie nie jestem zwolennikiem stosowania dopingu w sporcie, ponieważ często przychodzi za niego płacić niewspółmierną do zysków cenę. Istnieją przekonujące dowody, że sterydy anaboliczno-androgenne (SAA, w terminologii angielskojęzycznej AAS) mają negatywny wpływ na nerki (bezpośredni i pośredni), serce (bezpośredni i pośredni), jądra (płodność, [...]
Za każdym razem, gdy umrze kolejny kulturysta, w dyskusjach rozpętuje się wojna. Dlaczego kulturyści umierają? To dość złożona kwestia, należy to zjawisko rozpatrywać pod wieloma różnymi kątami. Do tego zresztą jeszcze za chwilę wrócimy. Czy można winić trenera za śmierć zawodnika? A jeśli dana dyscyplina wiąże się z oczywistym ryzykiem [...]
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
Węglowodany występują w pokarmie w postaci cukrów prostych, dwucukrów, skrobi i błonnika. Błonnik jest dla człowieka nieprzyswajalny, ale pełni istotną rolę (m.in. przez swój wpływ na jelita, wydzielanie śliny, wiązanie wody, wpływ na ukrwienie jelit itd.). Do monosacharydów zaliczamy np. fruktozę, glukozę, erytroza , rybozę, rybulozę, glicerozę, [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) są w powszechnym użyciu od kilkudziesięciu lat. Początkowo myślano, iż znajdą zastosowanie w medycynie, jednak ich rola jest marginalna. Trwale i skutecznie znalazły sobie miejsce w świecie wspomagania farmakologicznego. Nie jestem zwolennikiem sięgania po doping, szczególnie jeśli chodzi o osoby młode, mające [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
W literaturze opisano dziesiątki przypadków rozpadu mięśni indukowanego wysiłkiem (rabdomiolizy). Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nerki kulturystów doznają uszkodzeń nie z powodu treningu kulturystycznego czy sięgania po kreatynę, ale z powodu nadużywania ponadfizjologicznych dawek sterydów anaboliczno-androgennych, hormonu wzrostu, IGF-1, [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]