witam, czy chleb żytni JASNY będzie odpowiedni w diecie na mase ? skład: mąka żytnia 90% mąka pszenna 10%, naturalny zakwas. Po pierwsze system trawienny człowieka od wieków dostosował się do diety opartej na pieczywie razowym. Z kolei białe pieczywo jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Po drugie chleb żytni razowy zawiera kilkakrotnie więcej [...]
Więc jeśli te wafle złe to czy mogę jeść chleb razowy ? czy musi być żytni ? (zbytnio mi on nie odpowiada bo po 1 drogi, a po drugie to tylko takie malutkie można rzec wafelki :D) Ten razowy ma taki skład: mąka żytnia, mąka pszenna, maka żytnia razowa niestety nie ma podanych ilości w %.
[...] do siebie ale łatwiej rozbujać metabolizm zwiększając liczbę posiłków. Grahamki polecam zmienić na inne pieczywo- chleb dobrej jakosci lub robiony w domu. Maka graham to mąka pszenna która udaje razową :P Wydaje nam się że ciemne pieczywo jest dobre ale tu nie wiadomo jaki skład. Po za tym to że jest taka nadmuchana zazwyczaj to przecież też [...]
To nie była mąka pszenna tylko żytnia, musiałam źle napisać, a kolor miała taki biały. A zakwas mi się robił przez tydzień, dawałam po 2 łyzki wody i mąki rano i wieczorem. Zakwas mi ładnie zbąbelkował i miał ten zapaszek specyficzny. Potem wziełam szklanke zakwasu i dałam poł szklanki mąki ale żytniej razowej, bo tej żytniej zwykłej już nie [...]
Byłam dzisiaj w sklepie ze zdrową żywnością i widziałam tam różne gatunki mąki ale zupełnie nie wiem co oznaczają te określenia np.mąka żytnia razowa typ 2000 lub pszenna razowa typ graham 1850 co oznaczają te określenia i liczby ,która jest najlepsza na montim może ktoś się w tym orientuje to prosze o pomoc Sandra
[...] sklepów nie było mąki żytniej,razowej lub choćby orkiszowej ! Skandal jakiś! }:-(( Za to znalazłam bułki organiczne, sprawdziłam skład no i wszystko ładnie pięknie bo jest i mąka żytnia(38%) i mąka razowa(12%) ale niestety też i mąka pszenna też organiczna (19%), do tego nasiona słonecznika (5%),woda i oczywiście sól ale nie napisali ile. Czas [...]
[...] do siebie ale łatwiej rozbujać metabolizm zwiększając liczbę posiłków. Grahamki polecam zmienić na inne pieczywo- chleb dobrej jakosci lub robiony w domu. Maka graham to mąka pszenna która udaje razową :P Wydaje nam się że ciemne pieczywo jest dobre ale tu nie wiadomo jaki skład. Po za tym to że jest taka nadmuchana zazwyczaj to przecież też [...]
Dzwoniłam do mojej piekarni dowiedzieć się o skład chlebków, które u nich kupuję i chleb eko razowy to tylko mąka razowa, ok.7-10% pszennej,woda, sól :-) Nie dosładzają ciasta, nie barwią niczym :-) W razowym ze słonecznikiem jest jeszcze słonecznik i tyle. Pytałam też o ciasteczka owsiane, bo mnie ostatnio kusiły... Mają w składzie: płatki [...]
[...] wody, itp. Czy to jest dobry wybór chleba razowego, czy mam szukać innego chleba? (razowy=100% mąki żytniej?) edit: Chleb razowy polskie zboża - z biedronki 3zł/500g skład: mąka żytnia razowa 30,6%, mąka pszenna, woda, nasiona: słonecznika, lnu, dyni; sól,drożdże, polepszacz (mąka sojowa, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy) Zmieniony przez - [...]
No nie wiem czy powinienem wrzucac, zaraz wpadnie Food Police i co bedzie? %-) A tak powaznie to jeszcze nie wyrzucam z diety pewnych elementow, w tym maki pelne ziarno i sobie pozwalam. A przepis bardzo prosty - maka pszenna typ 2000 (razowa), 100 g, 2 jajka, mleko/woda, troche soli i wymieszac jak na nalesniki ciasto. W trkacie mozna dosypac [...]
Hey witam wszystkich. Dzisiaj jest pierwszy dzien na Monti. Wczesniej probowalem optymalnej i bardzo sobie ja chwale ale ze tak chwalicie te diete postanowilem sprobowac.. mam 2 ksiazki o mm i caly czas je studiuje. mam male pytanko kupilem chlebek "chleb zytnio-pszenny pelnoziarnisty ze slonecznikiem" sklad: maka zytnia razowa, maka [...]
Mąka pszenna -> Mąka żytnia Olej rzepakowy -> Oliwa z oliwek Bułka wieloziarnista -> bułka graham, razowa Tortilla -> Tortilla razowa (bądź zrób sam z mąki żytniej) Sos salsa -> WYWAL Ziemniaki ugotowane -> Ryż praboliczny, biały, jaśminowy Na kolacje chleb wywal. p.S ludzie piszą Ci co masz wywalić a Ty dalej swoje... to już robi się powoli nudne [...]
[...] po treningu przejdzie. A czerwona świeżą paprykę wliczam do bilansu? Bo pomidory się wlicza, jako że to owoce, tak? A jak z papryką, to owoc czy warzywo? :-D Skład pieczywa: mąka żytnia razowa, mąka pszenna graham, kasza kukurydziana, woda, cukier,:)) ekstrakt słodu jęczmiennego, sól }:-( Zmieniony przez - artistka w dniu 2012-04-21 10:04:11 Ja [...]
[...] to jak Twoim zdaniem rozpoznać to właściwe? Zmieniony przez - MakuZIOMB w dniu 2012-07-02 20:37:54 Wg. producenta jest to pieczywo mieszane (Mąka żytnia razowa, woda, mąka pszenna, ziarna słonecznika 6,7%, sól, marmolada, drożdże.) Prawdziwy chleb żytni jest ciemny/mocno brązowy i do tego ciężki. Wszystkie dmuchane chlebki raczej sobie [...]
ale mąka razowa to jest mąka pszenna tylko tym 2000 Typy mąki pszennej z pszenicy zwyczajnej według PN-A-74022:2003: typ 450: tortowa, "pięćsetka" - zawartość popiołu do 0,50% typ 550: luksusowa - zawartość popiołu od 0,51% do 0,58% typ 650 - zawartość popiołu od 0,59% do 0,69% typ 750: chlebowa - zawartość popiołu od [...]
soltys88 - nie jest potrzebna w momencie kiedy nie masz braków bialka w diecie. Odzywka bialkowa to produkt zywnosciowy wysokoprzetworzony - a tych powinno się uzywac ostroznie. Podobnie jak oczyszczona maka pszenna jest generalnie gorsza niż maka razowa (mniej przetworzona) - wg tej samej zasady odzywk bialkowa jest gorsza od fileta z kurczaka. A [...]
Cześć dziewczyny mam takie pytanie, czy ciasto na pierogi z mąki żytniej razowej typ 2000 + zwykła mąka pszenna, jest okej?:> Ostatnio staram się kombinować z samą razową, ale ciężka ta mąka do działania. Spora większość przepisów to mieszanki razowej + innej.
"W żurawinie w składzie widniał cukier, dlatego usunałem ją na rzecz rodzynek." czyli z deszczu pod rynne %-) rodzynki to tez bogactwo cukrów. maka typ 2000 nic nie mowi, jaka to maka? pszenna, zytnia, razowa, orkiszowa, czy inna? kujawski moze miec rozny sklad, np. olej slonecznikowy (bron Cie panie Boze na nim smazyc) albo rzepakowy (bedzie ok.) [...]