SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mąka pszenna razowa

  • Mąka pszenna razowa

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    Tak, rozumiem - wszystko w nadmiarze szkodzi. Ale powiem szczerze, że pogubiłam się już z tymi mąkami. To jak to w końcu jest z tą mąką pszenną razową - czy może ona "zaszkodzić" sylwetce i lepiej spożywać inne typy mąki czy spokojnie mogę włączyć np. chleb domowy na zakwasie z tej mąki do swojego odżywiania? Bo ponoć (tak czytałam), że pszenicy [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 4795 Data: 2017-02-15 22:09:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Naleśniki: Mąka pszenna typ 650 50gr. Kasza kukurydziana(lub mąka) 50gr. Mąka sojowa 50gr. – hit sezonu jak dla mnie 50% białka Mąka żytnia razowa 50gr. 2 białka jajek Mleko 0,5% 600ml. Biały ser chudy 200gr. Olej 5gr. Do wysokiego naczynia wbijamy białka jajek, dolewamy 500ml mleka, następnie wszystkie mąki i mieszamy. Na dużej [...]

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-05-11 01:00:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • pełnoziarnisty vs razowy vs graham

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    hmm nie znam odp na wszystkie twoje pytania ale...moim zdaniem to chleb pelnoziarnisty to chleb z pelnymi ziarnami (sa one widoczne) chleb razowy jest z maki zytniej lub pszennej razowej i pszennej zwyklej a chleb graham z maki pszennej graham i pszennej zwyklej i zytniej...chleb pelnoziarnisty moze byc zrobiony z kazdej maki a do tego dodawane sa [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-09-08 01:15:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Redukcja 100kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    W małych ilościach mąka pszenna od czasu do czasu nie zaszkodzi. Jeżeli zmieszasz razową z pszenną raz w tygodniu to nie utyjesz :P. Na samej razowej dobrych bułek nie upieczesz. Zauważ że chleby z prawdziwego zdarzenia (mąka żytnia pełnoziarnista) są zbite i lekko gliniaste.

    Odpowiedzi: 452 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2018-01-09 20:42:52 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • pełnoziarnisty vs razowy vs graham

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] jakościowo. Uwagę warto zwrócić na skład. Przede wszystkim to, co jest w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Dlatego też wybierając [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-12-05 15:44:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BlueberryGirl - pytania dietetyczne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Mąka pszenna to najbardziej przetworzona z mąk i najgorsza jakościowo. Polecam skupić się na lepszych. Jest ich sporo. Pszenna razowa, czy graham jest jeszcze ok.

    Odpowiedzi: 1108 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-03-05 07:17:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BlueberryGirl - pytania dietetyczne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    już wielokrotnie tłumaczyłem Ci o co chodzi z mąką pszenną, pszenna jest każda, czy to graham czy razowa tu chodzi o stopień przetworzenia, typ mąki, im wyższy typ tym lepiej.

    Odpowiedzi: 1108 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-03-05 09:19:01 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • 100 g chleba razowego ile to będzie kromek ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] lepsze jakościowo. Istotny będzie skład pieczywa. Głównie to, co jest w nim w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Niestety nie da się określić, [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-12-06 14:59:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [SPAM] Na luzie

    Post
    Ladies SFD

    Ja dzisiaj dzika mam w 2 i 3 posilku.........ludzie rano buly, a ja??????? Miecho! Dziwna jestem heheheh. Maka kokosowa rzadzi! No to ide na lunch :) rozpusta z tym dzikiem a ja mąki kokosowej używam dla urozmaicenia okresowo - zamiennie ze zwykłą pszenną, razową pszenną, gryczaną, żytnią, kukurydzianą. Każda z nich fajnie zmienia smak - a o to [...]

    Odpowiedzi: 27942 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-10-22 13:22:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [BLOG]dragun/spora redukcja z IF

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    Pizza Sugerowałem się tym przepisem bo oszołomiło mnie zdjęcie:D Tam jest mąka pszenna pełnoziarnista ja użyłem pół na pół. Ciasto było bardziej jak na bułki lub chleb.Mąke razową wsypałem a pszenną przesiałem przez sito.wsypałem niecałe małe opakowanie suchych drożdży ok 5g(powinienem dać całe czyli 7g) ok 150 ml cieplej wody,sporo bazylii pół [...]

    Odpowiedzi: 282 Ilość wyświetleń: 17763 Data: 2014-01-24 21:37:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ODCHUDZANIE - POJEDYNCZE PYTANIA CZĘŚĆ III.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Co sądzisz Koniu o tym chlebie z Biedronki ? Skład : woda,mąka razowa pszenna,mąka razowa żytnia,mąka pszenna,mąka żytnia,sól,drożdże. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/53ba7fdb1e514e48ad355abdfb9accc9.JPG z biedry jak już to ten ze słonecznikiem. a chyba najlepszy w kerfurze z płątkami owsianymi, kosztuje sporo bo ponad dychę za kg, ale skład bdb. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-14 19:16:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • chleb tostowy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    GRAHAM ! Rodzaj pieczywa: chleb tostowy pszenny, krojony, pasteryzowany Składniki z których powstaje to: mąka pszenna (mąka pszenna graham 6,8%), woda, otręby pszenne, jogurt, mleko odtłuszczone w proszku, gluten pszenny, olej roślinny, drożdże, cukier, sól, stabilizatory (E412, E341), ekstrakt słodowy, emulgatory (E472e, E471), regulator [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 7448 Data: 2011-01-19 16:56:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ODCHUDZANIE - POJEDYNCZE PYTANIA CZĘŚĆ III.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Co sądzisz Koniu o tym chlebie z Biedronki ? Skład : woda,mąka razowa pszenna,mąka razowa żytnia,mąka pszenna,mąka żytnia,sól,drożdże. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/53ba7fdb1e514e48ad355abdfb9accc9.JPG

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-01-14 18:28:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kuba byc moze jest tak jak mowisz, ale ja nie jestem pierwszy i nie ostatni, ktory tak robi. Konkretnie o te gofry sie rozchodzi, a mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mak, rodzajow itp. itd. A wiec tak: 1.Maka pszenna 1850 (graham) nadaje sie dla nas? 2.Czy maka owsiana to tak jakbysmy zmielili platki owisane w domu czy to troche co innego? 3.Czy [...]

    Odpowiedzi: 2997 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-07 11:39:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A wiec tak: 1.Maka pszenna 1850 (graham) nadaje sie dla nas? 2.Czy maka owsiana to tak jakbysmy zmielili platki owisane w domu czy to troche co innego? 3.Czy maka z pszenicy durum dobra jest? Wiem, ze do makaronu sie uzywa, ale, gdzies kiedys ktos pisal mi, zeby z takiej pizze np. zrobic bo sie nadaje do tego. 4.Jesli zmieszam make zytnia razowa [...]

    Odpowiedzi: 2997 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-09 16:45:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • KULINARIA 35+

    Post
    Po 35 roku życia

    [...] pieczywo, a także zagęszcza się budynie i zupy. Ze względu na to, że w mące durum bielmo zewnętrzne (tzw. warstwa aleuronowa), znajdujące się pod okrywą, jest zachowane, mąka ta jest bardziej bogata w białko, tłuszcz oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris). Semolina – gruboziarnista mąka lub drobna [...]

    Odpowiedzi: 116 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-01-30 23:48:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Chrupak Pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna 180 g Składniki: mąka pszenna, siemię lniane 17%, mąka pszenna graham, sezam 8%, mąka żytnia razowa, mąka kukurydziana, słonecznik 5%, gluten pszenny, drożdże, mąka słodowa jęczmienna, oliwa z oliwek, sól morska, zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) Produkt zawiera: zboża [...]

    Odpowiedzi: 81 Ilość wyświetleń: 19611 Data: 2017-07-18 15:12:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [BLOG] Wojtek / IIFYM - vol. 1

    Post
    Odchudzanie i forma po męsku

    [...] jak coś w 100% z białej mąki. A ja nie katuję siebie i rodziny jakimiś ciężkozjadliwymi , topornymi, ale 100% "czystymi" produktami. Powiedzmy pełnoziarnista razowa mąka pszenna ma ok.18% otrębów, reszta to biała mąka. Dla porównania, jeśli użyję 1:1 maki gryczanej i pszennej, to uważam, że i tak jest tam więcej wartości, niż w tej [...]

    Odpowiedzi: 6796 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-01-21 23:29:37 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mąka pełnoziarnista to to samo co razowa? :P Nie, to nie jest to samo. Masz też mąkę pszenną pełnoziarnistą ;) ziom. oczywiście że tak :P mąka pełnoziarnista=razowa=typ 2000=grubo mielona. Może być pszenna, żytnia, orkiszowa itp.

    Odpowiedzi: 49 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-05 14:59:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mąka razowa, to tylko nazwa potoczna w sklepie interesuje nas mąka pełnoziarnista i w zależności od tego z jakiego zboża została wyprodukowana to odpowiednio można dostać - pszenną, żytnią, orkiszową co do gryczanej, owsianej, ryżowej, to jeśli nie ma tam napisane że jest to mąka z pełnego przemiału, lub jest numer indentyfikujący, czyli 1850 lub [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-16 13:48:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)