Tak, rozumiem - wszystko w nadmiarze szkodzi. Ale powiem szczerze, że pogubiłam się już z tymi mąkami. To jak to w końcu jest z tą mąką pszenną razową - czy może ona "zaszkodzić" sylwetce i lepiej spożywać inne typy mąki czy spokojnie mogę włączyć np. chleb domowy na zakwasie z tej mąki do swojego odżywiania? Bo ponoć (tak czytałam), że pszenicy [...]
Naleśniki: Mąka pszenna typ 650 50gr. Kasza kukurydziana(lub mąka) 50gr. Mąka sojowa 50gr. – hit sezonu jak dla mnie 50% białka Mąka żytnia razowa 50gr. 2 białka jajek Mleko 0,5% 600ml. Biały ser chudy 200gr. Olej 5gr. Do wysokiego naczynia wbijamy białka jajek, dolewamy 500ml mleka, następnie wszystkie mąki i mieszamy. Na dużej [...]
hmm nie znam odp na wszystkie twoje pytania ale...moim zdaniem to chleb pelnoziarnisty to chleb z pelnymi ziarnami (sa one widoczne) chleb razowy jest z maki zytniej lub pszennej razowej i pszennej zwyklej a chleb graham z maki pszennej graham i pszennej zwyklej i zytniej...chleb pelnoziarnisty moze byc zrobiony z kazdej maki a do tego dodawane sa [...]
W małych ilościach mąka pszenna od czasu do czasu nie zaszkodzi. Jeżeli zmieszasz razową z pszenną raz w tygodniu to nie utyjesz :P. Na samej razowej dobrych bułek nie upieczesz. Zauważ że chleby z prawdziwego zdarzenia (mąka żytnia pełnoziarnista) są zbite i lekko gliniaste.
[...] jakościowo. Uwagę warto zwrócić na skład. Przede wszystkim to, co jest w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Dlatego też wybierając [...]
Mąka pszenna to najbardziej przetworzona z mąk i najgorsza jakościowo. Polecam skupić się na lepszych. Jest ich sporo. Pszenna razowa, czy graham jest jeszcze ok.
już wielokrotnie tłumaczyłem Ci o co chodzi z mąką pszenną, pszenna jest każda, czy to graham czy razowa tu chodzi o stopień przetworzenia, typ mąki, im wyższy typ tym lepiej.
[...] lepsze jakościowo. Istotny będzie skład pieczywa. Głównie to, co jest w nim w pierwszej kolejności. Produktów tych jest najwięcej w składzie pieczywa. Warto więc by była to mąka żytnia, razowa, orkiszowa, graham. Dodatki ziaren i zakwas. Pieczywo dobrej jakości powinno być twarde i ciężkie, które się nie odkształca. Niestety nie da się określić, [...]
Ja dzisiaj dzika mam w 2 i 3 posilku.........ludzie rano buly, a ja??????? Miecho! Dziwna jestem heheheh. Maka kokosowa rzadzi! No to ide na lunch :) rozpusta z tym dzikiem a ja mąki kokosowej używam dla urozmaicenia okresowo - zamiennie ze zwykłą pszenną, razową pszenną, gryczaną, żytnią, kukurydzianą. Każda z nich fajnie zmienia smak - a o to [...]
Pizza Sugerowałem się tym przepisem bo oszołomiło mnie zdjęcie:D Tam jest mąka pszenna pełnoziarnista ja użyłem pół na pół. Ciasto było bardziej jak na bułki lub chleb.Mąke razową wsypałem a pszenną przesiałem przez sito.wsypałem niecałe małe opakowanie suchych drożdży ok 5g(powinienem dać całe czyli 7g) ok 150 ml cieplej wody,sporo bazylii pół [...]
Co sądzisz Koniu o tym chlebie z Biedronki ? Skład : woda,mąka razowa pszenna,mąka razowa żytnia,mąka pszenna,mąka żytnia,sól,drożdże. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/53ba7fdb1e514e48ad355abdfb9accc9.JPG z biedry jak już to ten ze słonecznikiem. a chyba najlepszy w kerfurze z płątkami owsianymi, kosztuje sporo bo ponad dychę za kg, ale skład bdb. [...]
Co sądzisz Koniu o tym chlebie z Biedronki ? Skład : woda,mąka razowa pszenna,mąka razowa żytnia,mąka pszenna,mąka żytnia,sól,drożdże. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/53ba7fdb1e514e48ad355abdfb9accc9.JPG
Kuba byc moze jest tak jak mowisz, ale ja nie jestem pierwszy i nie ostatni, ktory tak robi. Konkretnie o te gofry sie rozchodzi, a mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mak, rodzajow itp. itd. A wiec tak: 1.Maka pszenna 1850 (graham) nadaje sie dla nas? 2.Czy maka owsiana to tak jakbysmy zmielili platki owisane w domu czy to troche co innego? 3.Czy [...]
A wiec tak: 1.Maka pszenna 1850 (graham) nadaje sie dla nas? 2.Czy maka owsiana to tak jakbysmy zmielili platki owisane w domu czy to troche co innego? 3.Czy maka z pszenicy durum dobra jest? Wiem, ze do makaronu sie uzywa, ale, gdzies kiedys ktos pisal mi, zeby z takiej pizze np. zrobic bo sie nadaje do tego. 4.Jesli zmieszam make zytnia razowa [...]
[...] pieczywo, a także zagęszcza się budynie i zupy. Ze względu na to, że w mące durum bielmo zewnętrzne (tzw. warstwa aleuronowa), znajdujące się pod okrywą, jest zachowane, mąka ta jest bardziej bogata w białko, tłuszcz oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris). Semolina – gruboziarnista mąka lub drobna [...]
[...] jak coś w 100% z białej mąki. A ja nie katuję siebie i rodziny jakimiś ciężkozjadliwymi , topornymi, ale 100% "czystymi" produktami. Powiedzmy pełnoziarnista razowa mąka pszenna ma ok.18% otrębów, reszta to biała mąka. Dla porównania, jeśli użyję 1:1 maki gryczanej i pszennej, to uważam, że i tak jest tam więcej wartości, niż w tej [...]
mąka pełnoziarnista to to samo co razowa? :P Nie, to nie jest to samo. Masz też mąkę pszenną pełnoziarnistą ;) ziom. oczywiście że tak :P mąka pełnoziarnista=razowa=typ 2000=grubo mielona. Może być pszenna, żytnia, orkiszowa itp.
mąka razowa, to tylko nazwa potoczna w sklepie interesuje nas mąka pełnoziarnista i w zależności od tego z jakiego zboża została wyprodukowana to odpowiednio można dostać - pszenną, żytnią, orkiszową co do gryczanej, owsianej, ryżowej, to jeśli nie ma tam napisane że jest to mąka z pełnego przemiału, lub jest numer indentyfikujący, czyli 1850 lub [...]