[...] smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest chrupkie, ale też lekko klejące, mało odżywcze w witaminy i minerały. Wasa Pieczywo chrupkie wieloziarniste Skład: pełnoziarnista mąka żytnia, woda, nasiona lnu, nasiona sezamu, zesłodowany owies, sól. 100 g tego pieczywa dostarczy 330 kcal, w tym: 12 g białka, 5,5 g tłuszczu, 59 węglowodanów. Plusy: [...]
[...] składniki, wartości odżywcze czy nawet obecność poszczególnych składników mineralnych i błonnika. Zastanawia brak wody w produkcie. Wydaje się to błędem na etykiecie. Skład: mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista. W 100 g produktu znajduje się 340 kcal. Węglowodany 58 g (w tym cukry 3,1 g), białko 15 g, tłuszcz 3,2 g, błonnik 9,5 g. Zagłębiając [...]
Jakie jest Wasze zdanie na temat mąki pszennej razowej? Czy można jej używać czy lepiej całkowicie wykluczyć ją ze swojego odżywiania? Czy w tej mące mąki pszennej jest więcej niż mąki razowej?
Co sądzicie o mące pszennej razowej (do wypieku domowego chleba na zakwasie)? Czy można tej mąki używać i jeść zrobiony z niej chleb na co dzień? Jest to zdrowa mąka czy lepiej jej unikać?
Kontynuacja: http://www.sfd.pl/M%C4%85ka_pszenna_razowa-t1156785.html Czyli to nie jest tak, że pszenne mąki wpływają źle na wygląd sylwetki? Można spokojnie jeść pszenne produkty?
[...] groszek ptysiowy, paszteciki i wyroby z ciasta francuskiego. Potrawy mączne i kasze. Ze względu na konieczność ograniczenia ilości błonnika w diecie dozwolona jest tylko mąka pszenna jasna i mąka ziemniaczana. Zabroniona jest mąka żytnia w każdej postaci i mąka pszenna razowa. Wyrobami z mąki stosowanymi w tej diecie są lane kluski z białka i [...]
Witam. Od razu informuję, że ta dieta nie jest mojego autorstwa i chcę tylko się spytać o sens jej stosowania, ewentualnie które potrawy/produkty są niedopuszczalne. -warzywa: cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby , rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z [...]
[...] na wagę pełnoziarnisty,w smaku kozak ale spojrzalem na nalepkę ze skladem i mam teraz wątpliwości,a oto skład ziarna 23%, żyto cięte, słonecznik ,siemię lniane, płatki 20%,mąka żytnia 720 17%,Maka żytnia razowa2000 15%,Mąka pszenna 850,sol,MĄCZKA SŁODOWA JĘCZMIENNA,CUKIER,suchy zakwas żytni,GRANULAT ZIEMNIACZANY,gluten pszenny,skoncentrowana [...]
w sklepei znalazlem taki chlebek sklad: maka pszenna razowa, woda, platki owsiane, maka zytnia razowa, zakwas naturalny, tluszcz roslinny, drozdze, sol wartosc odzywcza w 100g wartosc energetyczna 233 kcal bialko 8,1 g ww 44,4g tluszcze 2,5 g wierzycie ze to jest prawda? bo za pieknie to wyglada (tak mi sie wydaje:))
[...] rezygnuje z potraw mącznych, zastępując mąkę płatkami jaglanym, czy owsianymi, tym samym odbierając sobie możliwość urozmaicenia potraw i samego jadłospisu. Uważam, że mąka może znaleźć się w naszej diecie, jeśli wybierzemy taką, która jest dobra gatunkowo, poza tym, jeśli będziemy urozmaicać naszą dietę w inne produkty węglowodanowe, nie [...]
[...] zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy (tzw. okrywy nasiennej), która zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik, witaminy i minerały. Innymi słowy: mąka razowa to raz zmielone całe ziarno zboża.W przeciwieństwie do niej biała mąka to zmielone samo bielmo ziarna. Podczas jej produkcji odsiewa się łupiny (otręby) i [...]