SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pączek bez rączek, czyli zdrowy tłusty czwartek

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3509

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
======PĄCZEK RAZOWY======

Składniki:
1. ciasto:
mąka pszenna razowa
drożdże
cukier trzcinowy
2 łyżki masła
woda/mleko
2 łyżki oleju rzepakowego

2. polewa i nadzienie:
3 kosteczki z tabliczki czekoloady deserowej(70% kakao)
kilka łyżek dżemu nisko słodzonego

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki z punktu 'ciasto' oprócz 2 łyżek oleju rzepakowego. ugniatamy ciasto, dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem wcieramy dwie łyżki oleju rzepakowego w ciasto, żeby wyrosło nam bardziej puszyste. Całość zagniatamy. Formujemy kulki(nasze bułko-pączki). Dajemy do piekarnika 200-220 stopni, jak się przyrumieni wyciągamy.

Bierzemy strzykawę. Wkładamy do niej dżem, a następnie wstrzykujemy pączkowi z jednej i z drugiej strony. Piekarnik jeszcze ciepły. Ustawiamy 100 stopni. Bierzemy na spód naczynie żaroodporne. Do niego wkładamy kilka kostek (nie tabliczek) czekolady. Czekamy aż się ładnie rozpuści(około kilku minut).

Bierzemy łyżkę albo strzykawę i polewamy na wierzch pączków. Dajemy do lodówki, aby czekolada zastygła na sztywno(będzie po prostu zwykłą czekoladą )

Gotowe! Pewnie trochę późno z pomocą na tłusty czwartek:) Ale tak skomponowany posiłek może być też świetny na chudy piątek hehe

Wartości odżywcze? Ile mąki? Na oko, serio... raz dasz 400g mąki, raz 500g. Wyjdzie z tego około 9 pączków. Manipulujcie mlekiem albo wodą jak będzie za suche.

Tylko pamiętajcie... lepiej dosypać mąki, niż dolać wody :) Czemu? Sprawdźcie sami :)








Zmieniony przez - adas1200 w dniu 2014-02-27 23:30:26
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
1. Drożdże suche, czy świeże?
2. Ile tych drożdży? ^^
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
Obojętnie jakie dasz i ile dasz, ja dałem teraz 1/3 opakowania drożdży babuni, czyli tych podstawowych najzwyklejszych. Ale jakbyś dał mniej albo więcej, lub takie w proszku to nic się nie stanie :)

A tak dodając: Pączki może nie wyglądają jakoś szałowo, bo artystą nie jestem, ale są na prawdę zaj**iste w smaku, warto je sobie zrobić. Przyjechałem do rodziców i testowałem na nich: uszy się trzęsły :)

Aaa i jeszcze jedno: zdjęcia pączków przed zastygnięciem czekolady, ona oczywiście zmieni odcień na matowy, to będzie znaczyło, że zastygnie. Można oczywiście paluchem sprawdzać czy już gotowe :P jednakże z jednego pączka tym sposobem wciąłem prawie całą czekoladę(niestety jeszcze nie była zastygnięta hie hie hie)

Zmieniony przez - adas1200 w dniu 2014-02-27 23:51:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
O nie.... nie zdazylem. Juz piatek hehe ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
Czemu nie zobaczyłam tego wczoraj ?! Super przepis;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93265 Napisanych postów 362772 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1664098
łap soga
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Hardkorowe naleśniki (tortille) na ostro 73g B 89g T 1g WW!

Następny temat

[LC] Galaretki/pianki

Wiecej