hmm najtanszego chleba.Dzis mi mamusia chleb kupiła(pierwszy z brzegu)"czarny ze sliwkami"-skład:maka zytnia razowa,maka pszenna ,cukier,syrop skrobiowy,karmel i sztuczny miód z tych tanich wiadomo-kielbasy ,mielonki itp.jesli w ogóle takie rzeczy jadasz.natomiast fajne są tanie kefirki z polskich firm-serio naturalne,mało wegli [...]
http://sklepirena.pl/images/5902991055098.jpg A taki chlebosz do codziennego spożycia jako drugie śniadanie będzie odpowiedni? Skład: mąka żytnia (razowa typ 2000, pytlowa), woda, ziarno słonecznika (12%), siemię lniane (9%), mąka pszenna, drożdże, żyto krojone (3%), sól. Niestety wartości odżywczych nie ma podanych.
zapewne średni, koło 50. ja wczoraj robiłem bułki z tej mąki i wyszły całkiem smaczne. zdziwił mnie jedynie fakt, że mąka była żółta! kiedyś miałem pszenną razową z firmy BIO i nie miała takiego koloru, no ale cóż... cena też jest zachęcająca, 2,35 zł za kg. w zdrowej żywności są dwa,trzy, a nawet cztery razy droższe.
Może troszeczkę odbiję od tematu, ale wartościowsza jest mąka pszenna pełnoziarnista czy żytnia razowa typ 2000? I która z nich bardziej nadaje się jako dodatek np. właśnie do placków owsianych/omletów? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Zmieniony przez - Norwid KKK w dniu 2009-10-21 22:12:25
w ramach przygotowań do ćwiczeń i miski upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie (mąka pszenna graham, żytnia i orkiszowa razowa + orzechy włoskie): /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/069487274b014e0da09bbd9d5463b764.jpg
Jak ma mąkę pszenna to jest złyyyy;-) w składzie ma być mąka żytnia razowa, zakwas i sól. Tyle. I ten chleb nie będzie taki ładny, biały i puszysty. Będzie brzydki, ciemny, gliniasty, wilgotny, będzie się do noża kleił. Umiem zachęcić ;-) Powinnam w reklamie pracować ;-)
Z każdą mąką wyjdzie inny omlet ;-) Owsiana jest widocznie cięższa niż gryczana, masz do wyboru pełen wachlarz różnych mąk, możesz spróbować z pszenną razową, jaglaną, kokosową, kasztanową :-)
[...] 80 ml wody Wlewanie wody do miski z mlekiem, mąką razową pszenna z 2 żółtkami Mieszanie w misce wody, mleka, mąki razowej pszennej z 2 żółtkami Wymieszane; woda, mleko, mąka z 2 żółtkami Wlewanie ubitych białek do miski z wodą, mlekiem, mąką razową pszenna z 2 żółtkami Dodawanie słodzika Rogniatanie łyżeczkami słodzika i dodawanie go do [...]
[...] 80 ml wody Wlewanie wody do miski z mlekiem, mąką razową pszenna z 2 żółtkami Mieszanie w misce wody, mleka, mąki razowej pszennej z 2 żółtkami Wymieszane; woda, mleko, mąka z 2 żółtkami Wlewanie ubitych białek do miski z wodą, mlekiem, mąką razową pszenna z 2 żółtkami Dodawanie słodzika Rogniatanie łyżeczkami słodzika i dodawanie go do [...]
[...] ml odtłuszczonego mleka Wlewanie mleka do miski z mąką razową pszenna z 2 żółtkami Mieszanie w misce wody, mleka, mąki razowej pszennej z 2 żółtkami Wymieszane; woda, mleko, mąka z 2 żółtkami Wlewanie ubitych białek do miski z wodą, mlekiem, mąką razową pszenna z 2 żółtkami Dodawanie słodzika Rogniatanie łyżeczkami słodzika i dodawanie go do [...]
ARNOLD CZYTAJ TO! Nalesniki - zrob ze zmielonego owsa, sa lepsze. IMO mleka chudego 0.5 czy 2 % trzeba dac, bo smak jest lepszy, ale to nie przymus;-) Tu masz moje mniej wiecej proporcje: Ciasto: 150 zmielonego owsa 200 ml mleka chudego 1 jajo opcjonalnie 10 g kakao (wyjda czekoladowe) lub zielonej herby w proszku (choc to w Polsce droga sprawa, [...]
Kupiłem w intermarche chlebek razowy o składzie: mąka razowa,soja,sól,drożdże, naturalny kwas chlebowy. Czy to normalne że nie piszą jaka to jest mąka razowa, czy żytnia, czy pszenna?
Najczesciej robie z maki bialej zmieszanej 1/2 z maka razowa. Teoretycznie da sie w calosci z maki razowej, ale to nie jest to. Maka razowa jest sucha i jedynie poprzez robienie zakwasu mozna uzyskac jakis wilgotny chlebek, ale pizza to ciasto drozdzowe i bardzo cienkie, wiec jak walnie sie w calosci razowa, nie ma sie zadowalajacego nie ma. No i [...]
[...] z jaj. cz 2 całe jaja to około 150kcal, biorą pod uwagę, że jedno to 60g. 2. i czy ten chleb jest dobry? chleb rozmaitości pieczywo mieszane żytnio-pszenne skład: woda, mąka żytnia i pszenna, ziarna słonecznika, proso, siemię lniane, łamane ziarna soi, mąka słodowa pszenna, płatki kukurydziane, ziarna sezamu, cukier, kwasy 3270, e330, [...]
chleb byłby OK, bo bez niepotrzebnych dodatków, nawet bez drożdży, na zakwasie, gdyby nie to że bazą jest zwykła mąka chlebowa pszenna, a nie mąka razowa żytnia... Generalnei o dobrej jakości pieczywo stosunkowo trudno. Jak masz możliwość upieczenia własnego chleba - super. O ile nie popłyniesz w komercję i nie oprzesz się na gotowej mieszance, [...]