Na pierwszym miejscu powinna być mąka razowa, mąka typ 2000, mąka graham etc. W podanym przez Ciebie składzie najprawdopodobniej jest zastosowana zwykła oczyszczona mąka żytnia i pszenna. Ja bym odradzał.
:-) proszę bardzo bajgle składniki na 3 sztuki po około 170kcal lub 2 większe 120g skyr naturalny 100g mąka + około 20 g do podsypywania (ja wymieszałam mąkę graham, pszenną chlebową, ryżową a podsypywałam żytnią razową z otrębami) 30-40g białko jajka sól proszek do pieczenia i soda oczyszczona (dałam na oko jakieś pół łyżeckzi proszku i mniej [...]
Marlena - przepis jest łatwiej zdobyć niż dobrą mąkę. Rozejrzyj się za dobrą mąką i pokombinujemy. Dobra to, według mnie, jak najbardziej razowa, typ 650 (albo "chlebowa"):zytnia, pszenna, z cieciorki, orkisz...
mąka razowa to okreslenie typu mąki, zarówno żytnia jak i pszenna może byc razowa, jesli szukasz pieczywa w sklepie najlepiej kupuj z maki typ 2000, nie istotne czy pszenna czy żytnia, ale cięzko o taki chleb, jesli jest z mąki 2k to najczęsciej występuje ona jako dodatek do mąki niższego typu pozdr
razowy to też może być pszenna mąka, lub miks pszennej żytniej. Lubella ma też pełnoziarnisty 5 zbóż. Pszenica może być po dobrym przemiale i będzie biała mąka, a zmielona raz daje razową Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2015-07-22 07:15:53
Domer powiedz prosze jeszcze, jesli mialbys wybierac miedzy lubella a ta wlasnie pszenna, ktora dla nas lepsza? Czy przez to, ze lubella to mieszanka 3 rodzajow raczej nie powinno sie porownywac? Powiedzmy, ze bede uzywal tej 1850 do np. Pizzy dietetycznej, gofrow itp. Bedzie dobrze? Bo wiadomo, ze razowa 2000 jest specyficzna i z niej raczej [...]
Domer powiedz prosze jeszcze, jesli mialbys wybierac miedzy lubella a ta wlasnie pszenna, ktora dla nas lepsza? Czy przez to, ze lubella to mieszanka 3 rodzajow raczej nie powinno sie porownywac? Powiedzmy, ze bede uzywal tej 1850 do np. Pizzy dietetycznej, gofrow itp. Bedzie dobrze? Bo wiadomo, ze razowa 2000 jest specyficzna i z niej raczej [...]
Domer powiedz prosze jeszcze, jesli mialbys wybierac miedzy lubella a ta wlasnie pszenna, ktora dla nas lepsza? Czy przez to, ze lubella to mieszanka 3 rodzajow raczej nie powinno sie porownywac? Powiedzmy, ze bede uzywal tej 1850 do np. Pizzy dietetycznej, gofrow itp. Bedzie dobrze? Bo wiadomo, ze razowa 2000 jest specyficzna i z niej raczej [...]
Bardzo dobrze, bo nie pozbawiona składników odżywczych :-) Im wieksza liczba przy nazwie mąki tym jest zdrowsza. Tj. taka mąka 450 pszenna to zupełnie biała,oczyszczona,najlepsza do pieczenia biszkoptów. Im mąka wyższy numer tym jest mniej przetworzona a wypieki z niej bedą cięższe,bardziej gliniaste,twardsze itd. Osoboście polecam jednak mąkę [...]
Mąka to maka czy to ryżowa czy pszenna, jakaś orkiszowa nic to nie zmieni za bardzo. Spora częśc osób mysli że jak pszenną na razową zamieni to już jest super
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Pytanie jeszcze odnosnie chleba - od tego roku nie jqdlem ani razu pieczywa. Po prostu chialem zobaczyc czy mam nadwtazliwosc na pszenice (nie gluten). Po 4 miechach zauwazylem wieksza energie, brak stanow depresyjnych i zapchanego nosa. Dzis zamierzam kupic chleb zytni, sprawdzic czy to rzeczywiscie odstawienie pszenicy spowodowalo lepsze [...]
Pszenna mąka z zawartością otrąb (graham, razowa) albo gryczana dość dobrze pasują do placków z jabłkami. Ja jeszcze dodaję trochę ugotowanej (10 minut) i zmiksowanej w małej ilości wody czerwonej soczewicy - ciasto nie jest tak suche, a w smaku praktycznie nie czuć. I można doprawić ciasto cynamonem. Zmieniony przez - M-ka w dniu 2023-01-05 [...]
Wg standardów, składnik który występuje w największej ilości, wymieniony jest na pierwszym miejscu. Raczej szukałbym chleba gdzie na pierwszym miejscu na liście składników jest mąka żytnia lub po prostu razowa (pszenna lub żytnia)
Mąka razowa pszenna 2000... Chyba lepsza niż żytnia 700 - bo to jasna mąka - w sensie bardziej oczyszczona. Piekę chleby w domu na zakwasie tylko - dlatego wkurza mnie dodatek drożdży we wszystkich tych chlebach (szybciej rosną, no i jak zakwas słaby albo stary to chleb i tak urośnie). Żytnią 2000 używa się tylko do zakwasu - ciężko upiec cały [...]