Refluks, inaczej choroba refluksowa przełyku, przypadłość, która polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Wraz z pokarmem do przełyku wraca również wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne, co powoduje jego podrażnienie, pieczenie - zgagę. Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Refluks jest chorobą przewlekłą, która [...]
Nadal bardzo wiele osób bazuje na dowodach anegdotycznych. Brzmi to mniej więcej tak: „Znajomy brał kreatynę i…” lub „Naukowcy wykazali, że…”. Problem w tym, że przykłady jednostkowe nie są żadnym dowodem. Dlaczego? Co zapamiętać? Nie należy korzystać z kiepskich źródeł danych o niepotwierdzonej jakości. Należy unikać dowodów anegdotycznych w [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Zmniejszenie stężenia glukozy, insuliny i lipidów w surowicy oraz oddziaływanie ekstraktu TT na kluczowe szlaki metaboliczne. W toku eksperymentu wykazano również łagodzący wpływ T. terrestris na insulinooporność. Oceniono to poprzez wartości np. HOMA-IR. Zatem ekstrakt T. terrestris można uznać za [...]
Powodem napisania tego tekstu było pytanie, zadane pod jednym z moich artykułów. W tekście tym rozważałem, czy do budowy masy mięśniowej potrzebny jest duży naddatek kaloryczny tak zwany "dirty bulking", czy może (dla większości) lepszym rozwiązaniem będzie wolniejsza droga, czyli niewielki plus kaloryczny. Prostszy sposób Po pierwsze Ułożenie [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, środki farmakologiczne mogą przynosić nieprzewidywalne skutki, szczególnie jeśli sięgają po nie osoby, które mają już problemy ze zdrowiem (np. nadciśnienie, zwłóknienia wątroby, uszkodzenia kłębuszków nerkowych, zmiany miażdżycowe, przerost lewej komory serca). W literaturze opisano wiele przypadków [...]
Zanim odpowiem na pytanie tytułowe, sądzę, że warto wpierw przypomnieć, jak ważne jest spożywanie odpowiednich ilości witaminy C. Zapewne bowiem prawie wszyscy znają rolę tej witaminy w aspekcie dbanie o odporność naszego organizmu. Jednak, jak za chwilę przeczytacie, witamina C może być przydatna w znacznie większej ilości zastosowań. Witamina [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Chyba wszyscy znamy powiedzenie: W zdrowym ciele zdrowy duch. Czy jednak jest odwrotnie? To pytanie zadają sobie głównie lekarze praktykujący współczesną medycynę, gdzie najczęściej leczy się schorzenia ciała i zaburzenia psychiczne w oddzieleniu od siebie. Ciekawa analiza Naukowcy przeprowadzili analizę różnych badań, które obejmowały takie [...]
Nie ulega wątpliwości, że żyjemy w początkach ery cyfrowej. Nie tej rozumianej jako upowszechnienie wykorzystywania narzędzi internetowych, ale jako dominującej formie aktywności kontaktów międzyludzkich. Jest to zjawisko niespotykane dotąd, w historii naszego gatunku. Oczywiście możemy winić za to zalecaną izolację społeczną wynikającą z pandemii [...]
Co jest dla nas lepsze: leniwy, siedząco-leżący dzień z jednym treningiem, czy cały dzień na wysokich obrotach, ale bez treningu? Odpowiedź nie będzie jednoznaczna, ponieważ można ją rozpatrywać na różne sposoby. Przyjrzyjmy się temu. Samopoczucie Treningi słyną nie tylko z kształtowania naszej sylwetki, ale również z wydzielania się tzw. [...]
Rhodiola rosea, czyli po polsku różeniec górski to wieloletnia bylina zaliczająca się do rodziny gruboszowatych. W literaturze możemy spotkać również jeszcze jedno określenie różeńca - arktyczny korzeń. W badaniach sprawdzających efektywność hamowania enzymu ACE różne rodzaje ekstraktów z różeńca górskiego wywoływały zmniejszenie aktywności [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay niedawno ujawnił, jak obecnie prezentuje się jego sylwetka. Zdobywca tytułu Mr. Olympia 2020 podzielił się kilkoma zdjęciami z postępów na Instastory. Wygląda na to, że mistrz jest gotowy do obrony swojego tytułu. Big Ramy od czasu swojego zwycięstwa w grudniu, nie pojawiał się zbyt często publicznie. Nie udziela się [...]
Elektrolity to inaczej substancje, które są zdysocjowane w stanie krystalicznym lub dysocjujące w odpowiednim rozpuszczalniku (np. wodzie) i dzięki temu przewodzą prąd. Po co mi elektrolity? Ktoś może słusznie zapytać, po co mi elektrolity, skoro dostarczam węglowodany i białko czy piję wodę lub izotonik. Cóż, węglowodany są niesłychanie ważne [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie są coraz popularniejsze na całym świecie. Zgodnie z aktualną wiedzą mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
Kto powiedział, że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic [...]
Obrzęki kończyn dolnych to codzienna zmora wielu kobiet, które pracują w pozycji stojącej, ale i nie tylko. Efekt obrzęku nasila się wraz z końcem dnia, gdy po wielu godzinach pracy kobiety doświadczają ciężkości nóg, ucisku stóp w obuwiu, a nawet problemów ze zdjęciem spodni, które rano bez problemu można było założyć. Sytuacja normuje się w nocy [...]
HMB (skrót dla β-Hydroxy β-Methylbutyrate) jest metabolitem podstawowego anabolicznego aminokwasu, leucyny. Od niepamiętnych czasów HMB jest piętnowane, jako mało skuteczne. Kreatyny nie trzeba przedstawiać, jest jednym z najpopularniejszych środków, który wcale nie traci na popularności i nie dzieje się tak bez przyczyny. Co daje kreatyna? [...]